Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΟΥ !
ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ! Όλα δείχνουν ότι το ''ναυάγιο'' του Παρισιού ήταν μόνο η αφορμή για την, ίσως, προαποφασισμένη άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις εξωτερικές απαιτήσεις της τρόικας, η οποία γυρεύει να ''κινεζοποιήσει''κοινωνικά και εργασιακά την Ελλάδα και να τη μετατρέψει σε ασπόνδυλο ''προτεκτοράτο'' στη νευραλγική περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.  Έγκυρες πληροφορίες (βλ. Ρεπορτάζ παρακάτω) κάνουν λόγο ότι έχει συνομολογηθεί τελικά παράταση του μνημονίου μέσα στο 2015 (ποικίλει το εύρος της), με στόχο να συναφθεί νέα μνημονιακή συμφωνία υπό τη σκέπη της ''προληπτικής γραμμής στήριξης'', στην οποία τελικά θα συμμετέχει, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης και με βαρύνοντα ρόλο, το ΔΝΤ.

Η νέα συμφωνία θα προβλέπει σημεία και τέρατα για το ασφαλιστικό, νέα μείωση συντάξεων, νέομισθολόγιο καρμανιόλα για το δημόσιο και περαιτέρω διάλυση σε εργασιακά δικαιώματα καιεργασιακές σχέσεις, ενώ σε έτοιμο πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστούν άμεσα τα πρώτα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η τρόικα μάλλον ''στύβει σαν λεμόνι'' την καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, της δίνει χαριστική βολή και επιχειρεί να δεσμεύσει και να καταστήσει ''παρένθεση'' την επόμενη κυβέρνηση Αριστερά,ς που αν τα πράγματα οδεύσουν ''ομαλά'', κάτι το οποίο είναι διασφαλισμένο, θα αναλάβει σύντομα τα ηνία της χώρας.

Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη φάση είναι ιστορική για να μπορέσει να αλλάξει την τροχιά της χώρας με συνέπεια και προοπτική και να διαψεύσει πλήρως όσους βιάζονται να προδιαγράψουν ότι θα συμβιβαστεί και θα ενσωματωθεί.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστσελίδες:

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

Με τη ψήφιση νέων μέτρων εντός των επομένων εβδομάδων, αλλά και με διαβεβαιώσεις για ενεργή παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «επόμενη» ημέρα του ελληνικού προγράμματος, επιχειρεί η κυβέρνηση να κλειδώσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Στο χθεσινό EuroWorkingGroup ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσαν τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Του EuroWorkingGroup είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Στο EuroWorking Group έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Αν και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, διαπιστώθηκε ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η λήψη μέτρων.

Στη βάση αυτή τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Πρέπει να σημειωθεί πως στελέχη του Ευρωσυστήματος που ρωτήθηκαν από το in.gr για ενδεχόμενη επιστροφή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάαους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα ανέφεραν ότι βάσει της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικός στόχος.




ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ

Εβδομάδες πριν ακόμα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβεί στο Παρίσι για το δεύτερο ραντεβού με την τρόικα οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχαν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλά από τα προαπαιτούμενα τουΜνημονίου της προηγούμενης Άνοιξης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχικά για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιουλίου 2015 και καθολική εφαρμογή των διατάξεων σε όλο το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016), θα προβλέπει την ανταπεργία (λοκ άουτ) μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, παραμετρικές αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, αλλά και την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κάτι που η τρόικα ζητά επίμονα από το Σεπτέμβριο.

Βέβαια οι ανωτέρω ρυθμίσεις αφορούν στα ζητήματα που η ελληνική πλευρά ήλθε σε συνεννόηση με την τρόικα και όχι στα ακανθώδη θέματα που χωρίζουν τα δύο στρατόπεδα, όπως το δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις συντάξεων και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, που αποτελούν και τα βασικά προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως και από αυτές τις «κόκκινες» γραμμές ενδεχομένως η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.




Η «ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

Η παράμετρος ωστόσο που θα κρίνει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Aυτή η αλλαγή στάσης, 180 μοιρών, προβλέπει πως πλέον το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέξει κανονικά έως το 2016 και παράλληλα με την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (θα έχει την μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους -ECCL). Πολύ απλά θα εξακολουθήσει η σημερινή μορφή εποπτείας του ελληνικού προγράμματος, τόσο ως προς το σκέλος των τριμηνιαίων ελέγχων, όσο και προς το σκέλος των διαρθρωτικών ορόσημων (προαπαιτούμενα μέτρα).

Πλέον η κυβέρνηση αλλάζει τη ρητορική που εγκαινίασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 στο Βερολίνο με τη περίφημη αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως «η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή». Η αναφορά αυτή που δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, αλλά και τις αγορές, τροφοδότησε την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 52 εβδομάδες το 10ετες ελληνικό ομόλογο έχει καταγράψει χαμηλότερη απόδοση στο 5,4% (μετά την έξοδο στις αγορές) και υψηλότερη απόδοση στο 9,28% (μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά στο Βερολίνο).

Η εγγύηση για το «status quo» του ΔΝΤ, κάτι για το οποίο πλέον η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται δημοσίως, εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές πως θα κάμψει τις βασικές αντιρρήσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί με μέτρα που θα μειώνουν το εκτιμώμενο από την τρόικα δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ.




Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν κλείσει εντός του Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της τρόικας -κάτι που στελέχη του Ευρωσυστήματος χαρακτηρίζουν αμφίβολο- γεννάται ζήτημα για το καθεστώς που θα ισχύσει για την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αν και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η «τεχνική παράταση» του προγράμματος της ΕΕ για την Ελλάδα δεν απαιτεί τις εγκρίσεις κοινοβουλίων γιατί δεν είναι «νέο χρήμα», ωστόσο αυτό δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη. Κάποιες υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν πως θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις, ενώ άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα «τεχνικής παράτασης».

Σε κάθε περίπτωση τόσο το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος όσο και το τι μέλλει γενέσθαι με τη προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα απασχολήσουν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: ingr

Θανάσης Κουκάκης




ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Γιατί απορούν οι δανειστές με τις δηλώσεις Βενιζέλου. Tι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες του EWG. Tο μυστικό ραντεβού Λαγκάρντ-Γιούνκερ και η «απουσία» του προέδρου της Κομισιόν από τις εξελίξεις. Tι πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από το ΔΝΤ.

Για εξάμηνη παράταση μιλούν πιέζουν ανοικτά στις Βρυξέλλες, με την επιμονή των Γερμανών να παραμένει, όπως αποκάλυψε πρώτα το Euro2day.gr.

Το EuroWokring Group μέχρι την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να δοθεί η απαραίτητη παράταση της Ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής κάλυψης.

Ακολούθως, η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα αποφασίσει για την κάλυψη των ελληνικών ομολόγων.

Με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, κύκλοι των βρυξελλών τρέχουν εξέφραζαν απορίες για τιςχθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μικρή παράταση ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά στο Παρίσι, πως δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε κανένα θέμα συμπεριλαμβανομένων και των «καυτών» θεμάτων του ασφαλιστικού που ενδέχεται να φέρουν νέες περικοπές σε συντάξεις.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών υπάρχει η απορία ότι εάν είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Ιανουάριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά οπισθοχωρείσε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Και εάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έχει ληφθεί τέτοια απόφαση τότε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο Παρίσι;

Για τους δανειστές, μια τεχνική παράταση μερικών εβδομάδων σημαίνει ακριβώς αυτό: ότι η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως είτε ο κ. Βενιζέλος εννοούσε κάτι άλλο, ή στο Παρίσι η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν από την βουλή συνεπώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές δεν ισχύει πλέον.

ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΑΜΗΝΟ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μια 6μηνη παράταση μάλλον συμφέρει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως μας δήλωσε αργά χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος, η 6μηνη παράταση δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει να καταθέσει στη βουλή αντιλαϊκά μέτρα πριν τηνεκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει «επιπλοκές» καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκεςτης χώρας εμφανίζονται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Επιπλέον, μέχρι τότε, η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει στην πράξη αυτά που λέει στην τρόικα: ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2015 μπορεί να εκτελεστεί και να έχει τα έσοδα που προβλέπονται κάτι που θα μπορέσει -ενδεχομένως- να ανατρέψει κάποιες από τις αυστηρές δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει τώρα.

Επιπλέον κατά τον ίδιο αξιωματούχο, με μια εξάμηνη παράταση, το Letter of Intent που θα καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά θα είναι μια δέσμευση ότι το ισχύον Memorandum of Understanding θα υλοποιηθεί εντός του νέου χρονοδιαγράμματος.

Ενώ από την άλλη, εάν η παράταση είναι ολίγων εβδομάδων τότε τα μέτρα θα αναγράφονται ένα προς ένα.

Τα πιο πάνω, κατά τους Ευρωπαίους είναι το καρότο για να δεχθεί η Ελληνική πλευρά την πολύμηνη παράταση. Το μαστίγιο δεν είναι άλλο από την ισχυρή εποπτεία που το εξακολουθεί να το συνοδεύει αλλά και οι πιέσεις που θα δέχεται η χώρα μας να μην ζητήσει επισήμως πρόωρη αποχώρηση από την δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr με σχετικό απόρρητο έγγραφο της Τρόικας, είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλη μερίδα χωρών της ευρωζώνης, αλλά και το ΔΝΤ, αδιαφορεί για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεν είπε κάτι νέο χθες στη Βουλή. Η κυβέρνηση γνωρίζει τη στάση αυτή εδώ και καιρό. Μάλιστα το Μαξίμου έκανε και σχετικά «διαβήματα» διαμαρτυρίας για την διαρροή του εν λόγω εγγράφου στο Euro2day.gr.

Συνεπώς όλα αυτά είναι γνωστά από τον Οκτώβριο. Όπως επίσης και η προτροπή έως και πίεση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στον Γκίκα Χαρδούβελη στο προηγούμενο Eurogroup για την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είτε η κυβέρνηση ζητήσει πρόωρη έξοδο, είτε όχι.

Συνεπώς τίποτα δεν έπρεπε να εκπλήσσει την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές είχαν χαράξει αυτή τη γραμμή από τον Οκτώβριο και αυτήν συνεχίζουν να ακολουθούν.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Όσο για την πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατα επίπεδα στην οποία ελπίζει ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση για το ελληνικό θέμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να κλείσει το 75% των θεμάτων με τις σκληρές διατάξεις του ασφαλιστικού να μένουν για μετά τον Μάρτιο (όπως ο ίδιος άλλωστε είχε υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά) η κ. Λαγκάρντ ήταν κάθετη και αρνητική.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι όλα τα θέματα είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν για μετά τις ευρωεκλογές (δόθηκε ήδη δηλαδή μια πολιτική στήριξη στον κ. Σαμαρά τότε), μετά υπήρξε προφορική συμφωνία εντός του καλοκαιριού σε όλα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο, όμως η Ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε δε ότι ακόμα και η ίδια να πιστεύει ότι χρειάζεται κάποια καλύτερη αντιμετώπιση, δεν θα μπορέσει να το περάσει από το ΔΣ το ΔΝΤ.

Βέβαια, υπογείως και εάν λάβουμε υπόψη την στάση του Ταμείου στις συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται το απόρρητο έγγραφο, το ΔΝΤ θέλει ένα και μόνο πράγμα: «να διασφαλιστούν τα συμφέροντα μας στην Ελλάδα και μετά το 2015».

Συνεπώς, ο "σκληρός" κ. Τόμσεν που τώρα δίνει τις εντολές ως επικεφαλής, ίσως «εκφράζει» και ένα άλλο σκοτεινό ρόλο πλην αυτόν του τεχνοκράτη που θέλει να διασφαλίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και μαρτυρίες υπουργών ότι στελέχη του ΔΝΤ (Μπομπ Τράα) όταν έκαναν ραντεβού μαζί τους, συζητούσαν και για άλλα «θέματα» που αφορούσαν συμφέροντα διαφόρων εταιριών.

Κανείς, ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να μην ζητήσει την πρόωρη έξοδο από την δανειακή σύμβαση του Ταμείου. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε και με υποχώρηση της κυβέρνησης καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ξεκάθαρα (και δίπλα από την Αγγελα Μέρκελ) ότι θα το πράξει.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι δανειστές είναι όταν μας εντάξουν στην γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, να αποσαφηνίσουν ένα ενισχυμένο ρόλο για το ΔΝΤ.

Η άλλη εναλλακτική είναι να εξαγοράσει ο ESM τα δάνεια του ΔΝΤ ώστε να υπογραφούν οι όροι που θα ήθελε το Ταμείο στη δανειακή σύμβαση. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο, καθώς θα απαιτήσει εκ νέου έγκριση από ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας με τον νέο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να «παίζει μπάλα» μόνος του (και να διατηρεί σκληρότερη θέση από αυτή που έχει εντολή να κρατά) καθώς εκτός το πακέτο των 315 δισ. και κάποια μικρά προβλήματα υγείας τον κρατούν προς το παρόν μακριά από την ελληνική υπόθεση...

Πηγή: euro2day.gr.

Αγγελική Παπαμιλτιάδου



ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ ''ΤΥΡΙ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Να κλείσει την αξιολόγηση επιχειρεί η κυβέρνηση μετά και το EWG. Ποιες παρεμβάσεις προχωρούν στο μισθολόγιο Δημοσίου, ΓΓΔΕ και toolkit ΟΟΣΑ. Αίτημα για παράταση προγράμματος έως 20/1. Τα σχέδια για ECCL και παρουσία ΔΝΤ στην «επόμενη μέρα».

Η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» την οποία για πρώτη φορά επισήμως έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση θέλει να διαρκέσει έως τις 15-20 Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουν φως στο παιχνίδι των εκβιασμών που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, με βασικό πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, οι τεχνικοί λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχουν δύο παραμέτρους: την ανάγκη έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης της παροχής πιστωτικής γραμμής ECCL προς την Ελλάδα- σε περίπου δεκαπέντε ημέρες αρχίζουν να κλείνουν τα εθνικά κοινοβούλια λόγω εορτών- και τη δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο –σκούπα, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του review.

Η μικρή αυτή επιμήκυνση του προγράμματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θεωρείται η καλύτερη ίσως δυνατή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, η οποία, ύστερα και από το διήμερο στο Παρίσι, έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του EWGπου κάλεσε Αθήνα και τρόικα να κλείσουν τη διαπραγμάτευση.

Ενδεχόμενη εξάμηνη παράταση που ζητούν οι δανειστές πιθανότατα θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για την ήδη «ταλαιπωρημένη» κυβέρνηση, που δύσκολα θα αντέξει επικοινωνιακά ένα ακόμα τέτοιο βάρος.

Μέσω αυτής της κίνησης και σε συνδυασμό με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρείται η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει διέξοδο και στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το οποίο μιλούν οι δανειστές. Οι τελευταίοι πιέζουν για μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα δηλαδή που εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Μέσω των κινήσεων που προαναφέρθηκαν επιχειρείται να οπλιστεί ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του στο εξωτερικό. Αποδέκτες των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού είναι υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ομόλογοί του ηγέτες κρατών -μελών, ο λόγος των οποίων έχει ξεχωριστή βαρύτητα.




ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΓΓΔΕ

Στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο δημόσιο σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπηρετούν στο δημόσιο δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα κρίνεται αν θα προσλαμβάνονται «κανονικά» στο Δημόσιο με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών τους.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις με τις οποίες θα δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η τρόικα, μετά την αποπομπή του Χ. Θεοχάρη στις αρχές του καλοκαιριού και τα περί «παραίτησης για προσωπικούς λόγους» έχει ανάγει σε υπ' αριθμόν ένα προαπαιτούμενο για να πάει η συζήτηση παρακάτω την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η Κατερίνα Σαββαϊδου, νυν Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων , με νέες νομοθετικές διατάξεις θα κρατηθεί «κολλημένη» στη θέση της , χωρίς να μπορεί να την «παραιτήσει» κανένας υπουργός, παρά μόνο ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης των στόχων που περιγράφονται στο συμβόλαιό της.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο σούπερ νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονταιπαρεμβάσεις και σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές βγαλμένες από το toolkit του ΟΟΣΑ, το οποίο η τρόικα δεν έχει ξεχάσει.




Η «ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ» ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΚΑ

Η επέκταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) για «τεχνικούς λόγους» έχει ένα αβαντάζ. Δεν χρειάζεται να εγκριθεί από κοινοβούλια, από τη στιγμή που μιλάμε για δυο- τρεις εβδομάδες. Αμέσως μετά η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή του ESM, οπότε δεν τίθεται ζήτημα να μείνουν έστω και μια ημέρα «ακάλυπτες» από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.

Η ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένης εποπτείας θα συνοδεύεται από όρους, ένα Memorandum of Understanding, το οποίο μένει να φανεί αν οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τη χάρη στον Αντώνη Σαμαρά να το ονομάσουν κάπως διαφορετικά από Μνημόνιο.

Στους όρους αυτούς, θα ενσωματωθούν όσα δεν έγιναν με το τρέχον Μνημόνιο. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις...

Την επόμενη μέρα, με τη «νέα σχέση» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι εδώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έδειξε με τις δηλώσεις του τις επικείμενες εξελίξεις.

«Με το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016», και πρόσθεσε: «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό εφ' όσον το έχουμε ανάγκη». Αν τα λεφτά του ΔΝΤ θα αποτελούν μέρος μιας συνοδευτικής της ECCL πιστωτικής γραμμής ή θα αποτελούν ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας με άλλη μορφή, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Ξεκάθαρο είναι όμως ότι την επόμενη μέρα το ΔΝΤ δεν θα είναι «στο πίσω κάθισμα».

Πηγή: euro2day.gr

Έλενα Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου