Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο τελευταίος τους προϋπολογισμός

Η απεργία αυτή την Πέμπτη σηματοδοτεί την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα σε μια κρίσιμη στιγμή των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. ο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που κατατέθηκε χθες υπηρετεί τους στόχους του Μνημονίου, παρ' ότι η κυβέρνηση μας λέει ότι... βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Είναι προϋπολογισμός ύφεσης, λιτότητας, πρόσθετων φορολογικών βαρών και ανεργίας. Οι στόχοι του είναι πλασματικοί, γιατί υπολογίζονται με ανάπτυξη 3%. Ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί "πολύ φιλόδοξο" αυτόν τον στόχο. Οι δημόσιες επενδύσεις εκμηδενίζονται, ενώ η πρόβλεψη για ιδιωτικές επενδύσεις είναι στον αέρα και τίθεται για... λογιστικούς λόγους. Για έκτη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός λειτουργεί ως πρόγραμμα ύφεσης.

Η κατάθεση, χθες, του σχεδίου επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας, ότι δεν σοβεί σύγκρουση, αλλά επέρχεται συμφωνία. Κανένα σχέδιο προϋπολογισμού δεν θα μπορούσε να κατατεθεί σε διάσταση προς την τρόικα. Θα επρόκειτο για... "μονομερή ενέργεια", συμπεριφορά που αντίκειται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη "διαπραγμάτευση" φαίνεται να αφορά τον προσδιορισμό της "πιστοληπτικής γραμμής". Τους όρους και το ύψος της χρηματοδότησης για το 2015 και το 2016. Θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εξασφάλιση χρηματοδότησης 25 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία Ε.Ε. και ΔΝΤ. Το πιθανότερο είναι μαζί με τον προϋπολογισμό η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει και τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή, για την περιβόητη "επόμενη μέρα".

Το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός, ο τελευταίος τους προϋπολογισμός... Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα αναδειχθεί τον Μάρτιο είναι δεσμευμένη και υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, ώστε να εφαρμόσει τη δική της πολιτική. Με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

Η απεργία αυτή την Πέμπτη σηματοδοτεί την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα σε μια κρίσιμη στιγμή των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση μετράει μέρες, μετράει λίγους μήνες. Και ο προϋπολογισμός θα είναι προϋπολογισμός τριμήνου.


Το κύριο άρθρο της Αυγής

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου