Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση κρύβεται και δεν απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Πετράκου για την ανάγκη άρσης της παράνομης επιστράτευσης των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. του Α.Δ.Μ.Η.Ε και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση, δια του κ. Μανιάτη αυτή τη φορά, αρνείται να παρευρεθεί στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στο Κοινοβούλιο. Όπως ήταν προγραμματισμένο, σήμερα θα συζητούταν η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος της Κ.Ο. του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, σχετικά με την παράνομη επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και την ανάγκη άμεσης άρσης αυτής.
Ο Θανάσης Πετράκος έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:  «Η άρνηση της κυβέρνησης να έρθει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει το θέμα της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το μέγεθος της αλαζονείας και του θράσους, που διέπει τα μέλη της. Όχι μόνο νομοθετούν εδώ και 2,5 χρόνια με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όχι μόνο εξακολουθούν να παραβιάζουν το Σύνταγμα, επιστρατεύοντας όποιον εργαζόμενο απεργεί,, αλλά με τον πλέον προκλητικό τρόπο, δε δίνουν λογαριασμό σε κανένα, ούτε καν στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για αυτές τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές τους πρακτικές.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι θα απουσιάζει. Οφείλω να του επισημάνω ότι υπάρχει και υφυπουργός και αν ήθελε μπορούσε να συνεννοηθούν να έρθει να απαντήσει ο κ. Παπαγεωργίου. Τότε βέβαια θα έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί συνεχίζουν να έχουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στο γύψο, αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία, γι αυτό και κρύβονται. Η επιστράτευση, εκτός από αντιδημοκρατική ενέργεια είναι και αδικαιολόγητη, διότι στις 3 Ιουλίου 2014, η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς καμία ένδειξη επικινδυνότητας για το Σύστημα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κήρυσσε Πορτοκαλί Συναγερμό, εξ αιτίας της απεργίας στην οποία είχαν προβεί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιτιθέμενοι στο «ξεπούλημα» της επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα, από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τον Συναγερμό αυτό, με μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού, αποφάσισε την επιστράτευση των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.Α.Ε του Α.Δ.Μ.Η.Ε Α.Ε. και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε..

Το μέτρο αυτό καταστολής, της επίταξης των εργαζομένων που η Κυβέρνηση αποφάσισε, στηρίχτηκε στην προπαγάνδα των εκτεταμένων διακοπών, που οι “πειθαρχημένες“ ηγεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. του ΑΔΜΗΕΑ.Ε. και του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., σκόπιμα κατασκεύασαν. Η κατασκευασμένη πολιτική επιστράτευση απεργών, όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη των εργαζόμενων εντός των θεσμών της δημοκρατίας, παρεμποδίζει και καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Η τόσο προσφιλής για την συγκυβέρνηση, μέθοδος της επιστράτευσης, όταν τα πράγματα ζορίζουν, όταν νιώθουν ότι κινδυνεύουν από τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων, δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική και το γνωρίζουν καλά αυτό. Η αυταρχική απόφαση επιστράτευσης των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεών της για επιστράτευση των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο Μετρό. Η δε διατήρηση των εργαζομένων σε κατάσταση επιστράτευσης, μετά από 4 μήνες, αποτελεί καθαρά, πρωτοφανή αντισυνταγματική εκτροπή διαρκείας.

Ήδη από το Μάιο του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει πρόταση νόμου για την κατάργηση της δυνατότητας κάθε κυβέρνησης να κηρύσσει πολιτική επιστράτευση απεργών και για την παντελή απαγόρευση σε κάθε κυβέρνηση, να προβαίνει σε παραβίαση αυτού του συνταγματικού και δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων. Φυσικά την πρόταση αυτή, η κυβέρνηση ποτέ δεν την έφερε για συζήτηση στη Βουλή, αφού δεν θα ήταν δυνατόν να την αντικρούσει.

Καλώ λοιπόν για άλλη μία φορά τη συγκυβέρνηση και τον κ. Μανιάτη, να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού στηρίχτηκε στην πλέον προκλητική παραποίηση στοιχείων και τεχνικών δεδομένων.

Την καλώ να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ρύθμισης του νόμου που διευρύνει, ανεπίτρεπτα κατά το Σύνταγμα, τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί επίταξη υπηρεσιών και με την οποία θα απαγορεύεται ρητά η πολιτική επιστράτευση απεργών.

Την καλώ τέλος να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τις αδικαιολόγητες διακοπές ρεύματος που την περίοδο 3-7 Ιουλίου, βύθισαν μεγάλες περιοχές της χώρας στο σκοτάδι και να πράξει τα «δέοντα», όπως αρέσκονται μέλη της να λένε, καταλογίζοντας τις ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν τις εντολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου