Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Tάνια Γκονζάλες (ευρωβουλευτής Podemos): Αισθανόμαστε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ


H επιτυχία του Podemos είναι ότι προσφέρει στον κόσμο μια διέξοδο από την κρίση, την αίσθηση της ανανέωσης της πολιτικής με την άμεση συμμετοχή των πολιτών και ένα νέο όραμα για την ηθική και την πολιτική στην κοινωνία, τόνισε στην «Αυγή» η Τάνια Γκονζάλες - Πένιας, η ευρωβουλευτής του Podemos, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών της Μαδρίτης από τη σχολή όπου διδάσκει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η Γκονζάλες προέρχεται από τα κοινωνικά και φεμινιστικά κινήματα των Αστουριών και ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια μερικής απασχόλησης σε ινστιτούτο επαγγελματικής κατεύθυνσης ενηλίκων.
Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε ένα «μεγάφωνο» των κινημάτων, δείχνοντας όμως μεγάλο σεβασμό, χωρίς να προσπαθήσουμε να τα απορροφήσουμε
* Η μνημονιακή Ισπανία φαίνεται να βουλιάζει στα σκάνδαλα και τη διαφθορά...

Μας οδήγησαν στην κρίση και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια καταστροφική αντικοινωνική πολιτική, περικοπές στο κοινωνικό κράτος και τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ η διαφθορά φαίνεται να αποτελεί την ομαλή πρακτική τους! Η διαφθορά αποτελεί τμήμα αυτού του συστήματος των κυβερνητικών κομμάτων που εναλλάσσονται εδώ και σαράντα χρόνια στην εξουσία.



* Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια νέα ισχυρή άνοδο του Podemos, που τουλάχιστον δείχνει την ευαισθησία του κόσμου και την επιθυμία και την προοπτική μιας αλλαγής...

Αντιμετωπίζουμε με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, γιατί μπορεί να κάνουν και λάθος. Κατανοούμε ότι το Podemos δημιουργήθηκε σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η διαφθορά ενίσχυσε αυτή τη δυσαρέσκεια, αλλά ενίσχυσε παράλληλα και την ανάγκη για μια αλλαγή, τροφοδοτεί τη φαντασία και την επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μπορεί να κάνουμε πολιτική με άλλους τρόπους και να τελειώνουμε με τη διαφθορά και τα μεγάλα χρηματοοικονομικά συμφέροντα. Διαρκώς περισσότερος κόσμος πιστεύει στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα. Πιστεύει ότι είναι εφικτό. Στο Podemos καταγράφουμε καθημερινά αυτή τη διάθεση.



* Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πράγμα που αντιμετωπίζετε με προσοχή. Υπάρχει όμως ένα μέτρο. Η διαρκής αύξηση του Podemos από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα καταγράφεται από τον κόσμο που σας ακολουθεί. Ήσασταν περίπου 35 χιλιάδες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, 55 χιλιάδες αμέσως μετά, 170 χιλιάδες πριν από την ιδρυτική σας συνδιάσκεψη - συνέδριο τον Οκτώβριο και πάνω από 200 χιλιάδες μετά την ολοκλήρωση της έναρξης της συνεδριακής διαδικασίας...

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική με άλλον τρόπο και το αποδεικνύουμε στην καθημερινή πρακτική μας με τις συνελεύσεις των πολιτών, το άνοιγμα των διαδικασιών μας σε όλα τα άτομα που θέλουν να συμμετέχουν. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος, όταν έχει κίνητρα για να συμμετέχει, όταν ενθαρρύνεται και έχει στα χέρια του τα μέσα για να το κάνει, θέλει να γίνει τμήμα των δημοκρατικών διαδικασιών. Η ιδρυτική διαδικασία του Podemos αποτελεί ορόσημο και αφήνει εποχή στην ιστορία των πολιτικών οργανώσεων και της οργάνωσης των πολιτών στην Ισπανία.

Ο κόσμος δεν θέλει πια την πολιτική των στεγανών, των κομματικών γραφειοκρατιών και της παραδοσιακής πολιτικής. Πρέπει να αλλάξουμε τις μορφές και το πλαίσιο της πολιτικής και να εφεύρουμε νέες διαδικασίες. Η ιδρυτική διάσκεψη - συνέδριο που πραγματοποιούμε, που διαρκεί δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, θα αποφασίσει για το οργανωτικό μοντέλο, τις ηθικές και πολιτικές αρχές της οργάνωσης, τους υποψηφίους για την εκλογή της ηγεσίας. Κρίναμε ότι αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοικτές σε όλη την κοινωνία, σε κάθε άτομο που δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Το ίδιο είχαμε κάνει και με την επιλογή των υποψηφίων στις ευρωεκλογές, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο κάθε πολίτης άτομα που είχαν προταθεί από μια συνέλευση ή μια οργάνωση του Podemos. Η πολιτική πρέπει να βγει στους δρόμους, πρέπει να ανοίξουμε τις συζητήσεις και τις θεματολογίες και τη δυνατότητα συμμετοχής του κόσμου. Μόνο έτσι ο κόσμος θα αισθανθεί ότι αποτελεί τμήμα της διαδικασίας και θα έχει την αίσθηση της συμμετοχής του για να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό που θα αλλάξει τη χώρα.



* Τη στιγμή που αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για το Podemos πήρατε την απόφαση να μην κατεβείτε με το σύμβολό σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια πρωτοφανή απόφαση για ένα πολιτικό κόμμα...

Εμείς ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των κοινωνικών κινημάτων, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες χωρίς να κουβαλάμε τις σημαίες μας, για να αποφύγουμε να κάνουμε έναν πόλεμο σημαιών ανάμεσα μας. Αυτού του τύπου η πολιτική ανήκει σε ένα ξεπερασμένο και παλιό κόσμο, όταν τα πολιτικά κόμματα έβρισκαν την ευκαιρία για να δείξουν ότι υπάρχουν και ότι είναι εκεί.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και να συμβιώσουμε με τα κοινωνικά κινήματα και πως μπορούμε να αποτελέσουμε ένα «μεγάφωνο» αυτών των κινημάτων, δείχνοντας όμως μεγάλο σεβασμό, χωρίς να προσπαθήσουμε να τα απορροφήσουμε. Τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να έχουν τη δική τους ζωή.



* Κάποτε λεγόταν «αυτονομία των μαζικών κινημάτων»...

Ακριβώς. Γι' αυτό μπορούμε να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε μαζί.



* Σας κατηγόρησαν ότι είσαστε λαϊκιστές όταν αλλάξατε θέση για το χρέος και άλλα θέματα...

Δεχόμαστε από παντού μεγάλες επιθέσεις, γιατί οι διάφορες εξουσίες φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο που είχαν μέχρι σήμερα. Δεν κάνουμε λαϊκισμό. Απλά ακολουθούμε την κοινή λογική. Λένε ότι εμείς λέμε αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς λέμε αυτά που λέει ο κόσμος στους δρόμους και στις πλατείες. Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν είναι αυτά που έχει επεξεργαστεί και για τα οποία αγωνίζεται ο κόσμος στους δρόμους. Εμείς προσπαθούμε να μάθουμε από τα κοινωνικά κινήματα που υπάρχουν και να μετατρέψουμε τις προσδοκίες τους σε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα στην Ισπανία έχουμε ένα ισχυρό κίνημα εναντίον των εξώσεων και των κατασχέσεων κατοικιών. Οι προτάσεις μας για αυτό το θέμα ξεκίνησαν από τις προτάσεις του κινήματος εναντίον των εξώσεων και κατασχέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε λαϊκισμό, αλλά την πολιτική της κοινής λογικής. Δείχνουμε ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα και τον κόσμο.



*Το Podemos χρειάζεται συμμάχους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις «καυτές» περιοχές της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων ή τη Γαλικία; Ποια είναι η κοινωνική σας βάση και πώς εκφράζεται στην Ισπανία των εθνικισμών;

Η κοινωνική μας βάση είναι διαφοροποιημένη, γιατί είμαστε μια οργάνωση μεπολυδιαφορετικότητα. Μας ενδιαφέρει να ενοποιούμε τα κοινά μας στοιχεία. Αυτά που απασχολούν περισσότερο τα άτομα, αυτά που προσδοκά η κοινωνική πλειοψηφία.

Το Podemos δεν αποτελεί ένα αντίγραφο ή μια επανάληψη σε κάθε πόλη ή δήμο. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και κοινές ηθικές και πολιτικές αρχές που όλοι πρέπει να σεβόμαστε, αναγνωρίζοντας όμως και την αυτονομία των δήμων ή των περιοχών.

Για παράδειγμα στη συνδιάσκεψη - συνέδριο αποφασίσαμε να μην έχουμε δικές μας υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, αλλά να στηρίξουμε ενωτικές υποψηφιότητες που πηγάζουν από τη λαϊκή συμμετοχή. Δεν μας αρέσουν οι πλατφόρμες της άθροισης των κομματικών οργανώσεων. Υποστηρίζουμε τον πρωταγωνισμό των πολιτών και των κινημάτων.

Για όλα πρέπει να αποφασίζει ο κόσμος. Στο Podemos της Καταλωνίας μπορεί να υπάρχουν αυτοί που θέλουν την ανεξαρτησία ή την παραμονή στο ισπανικό κράτος. Όλοι όμως υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφασίσει ο κόσμος. Το δικαίωμα των αποφάσεων το έχουν οι πολίτες, το μέλλον τους το αποφασίζουν μόνοι τους. Οι αποφάσεις ανήκουν στους ανθρώπους που ζουν την κάθε πραγματικότητα.



* Γιατί συμμετέχετε στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Γιατί έχουμε τα περισσότερα κοινά στοιχεία και μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα πράγματα και να εργαστούμε μαζί. Η συμμετοχή στη GUE κάνει καλό και σε μας για να κατανοήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχουμε σχέσεις με άλλες οργανώσεις από διαφορετικές χώρες. Πρέπει να δώσουμε μαζί πιασμένοι χέρι χέρι τους αγώνες μας σε αυτή την Ευρώπη.

Δεν θέλω να σας ρίξω λουλούδια, αλλά μέσα σε αυτές τις οργανώσεις με αυτή που αισθανόμαστε πιο κοντά και τη βλέπουμε να μοιάζει με εμάς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή του στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μας προέτρεψε και μας ενθάρρυνε να συμμετάσχουμε και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου