Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Κώστας Ήσυχος: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι

Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν σημαίνει όχι στην Ευρώπη αλλά όχι στο τελεσίγραφο των ευρωπαίων δανειστών, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδα Κώστας Ήσυχος, προσθέτοντας ότι οι η πρόταση των δανειστών αποσκοπεί στη μετατροπή της χώρας σε «οικονομική αποικία».
Το ερώτημα στο οποίο οι Έλληνες θα κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεν έχει σχέση με πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ή την ΕΕ, αλλά με το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Κώστας Ήσυχος και συμπρόεδρος της Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας.
Απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο το ελληνικό δημοψήφισμα σχετίζεται με το λεγόμενο Grexit o κ. Ήσυχος αρνείται οποιοδήποτε συσχετισμό υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη συνιστά «ένα άλλο πολιτικό ερώτημα «μεγάλου μεγέθους» με τις θετικές και αρνητικές του πλευρές, τα πάνω και τα κάτω του θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά αυτό το δημοψήφισμα αφορά στο τελεσίγραφο μου μας παρουσίασαν οι δανειστές».
Η πρόταση διάσωσης που προσέφεραν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε «οικονομική αποικία», προσθέτει ο κ.Ήσυχος επισημαίνοντας ότι «αν [οι θέσεις των δανειστών] γινόταν αποδεκτές, αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια οικονομική αποικία του Νότου στην Ευρώπη, κάτι απαράδεκτο για την ιστορία μας, την εθνική μας υπερηφάνεια και την εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο Ήσυχος.

Η βούληση του λαού, βάση για συνομιλίες

Όσο για την αποτυχία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει ότι αυτή καταδεικνύει την αναξιοπιστία των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών θεσμών, οι οποίοι άλλαζαν τις θέσεις τους καθημερινά.

«Πράγματι, η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων δεν είναι πια αυτή που ήταν στην αρχή των συνομιλιών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πάντα ανοικτοί σε συζητήσεις, αλλά οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στη βούληση του ελληνικού λαού, στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, στις 5 Ιουλίου».

Να σημειωθεί ότι ενόψει του δημοψηφίσματος οι ελληνικές τράπεζες εισήγαγαν περιορισμούς για διάφορες συναλλαγές, και έκλεισαν προσωρινά από την Δευτέρα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «η απόφαση της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για μη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ανάγκασε την ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδας)να εισηγηθεί τραπεζική αργία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες».

Με τη σειρά του και ο κ.Ήσυχος επιβεβαιώνει ότι Αθήνα εγγυάται την ασφάλεια των αποταμιεύσεων των πολιτών, προσθέτοντας ότι τόσο το web banking, όσο και όλα τα ΑΤΜ είναι ανοιχτά, ενώ υπάρχει έλεγχος της ροής κεφαλαίων προς όλους τους πελάτες των τραπεζών, με το όριο ανάληψης μετρητών να παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα.
Η Ελλάδα ανοικτή στην ομάδα των χωρών της BRICS

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Ρωσία είχε απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα να συμμετάσχει ως μέλος στην τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS, και οι συζητήσεις για την ένταξή της αναμένεται να πραγματοποιηθούν στηΣύνοδο Κορυφής των BRICS, 9 - 10 Ιουλίου, στη ρωσική πόλη Ούφα.

Ο κ. Ήσυχος πάντως αναφερόμενος στους BRICS δηλώνει στο Sputnik ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να γίνει μέλος της ομάδας των χωρών της BRICS.

«Η Ελλάδα έχει επίσης προσκληθεί να γίνει μέλος των BRICS, εντός της Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών BRICS. Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Ήσυχος ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν υπέρ των καλών σχέσεων Ευρώπης -Ρωσίας –Ευρασίας και σήμερα η Αθήνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τα μέλη της ομάδας BRICS για την ένταξη της χώρας στην τράπεζα των BRICS. «Έτσι, προωθούμε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, τόσο με τη στενή έννοια της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και με την ευρύτερη έννοια της οικονομικής εξωτερικής πολιτικής».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνεχίζει τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίλυση προβλήματος του χρέους της χώρας, σε αντάλλαγμα τα μέτρα λιτότητας, με τη μορφή των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Η τρέχουσα συμφωνία διάσωσης λήγει την Τρίτη το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου