Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μαρία Θελερίτη: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ - Τι απαιτεί και πού μας πάει;

Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου
· Είναι η κατάφαση της αντίστασης και της λαϊκής ανεξαρτησίας.
· Είναι η κατάφαση για μια ζωή κοινωνικά δίκαιη και αξιοπρεπή για όλους και για όλες.
· Είναι η κατάφαση για την αλληλεγγύη και τη δύναμη των λαών να στρέφουν τις προδιαγεγραμμένες ρότες.
Μας πάει μακριά το ΟΧΙ γιατί μας βάζει να ονειρευτούμε ξανά πως θέλουμε να είναι ο τόπος μας και η Ευρώπη – η δική μας Ευρώπη των λαών και όχι των εξωθεσμικών οικονομικών κέντρων και χρηματοπιστωτικών συμφερόντων. Με θεσμούς που εκλέγονται και λογοδοτούν. Με το αναντίρρητο
δικαίωμα των λαών, των κυβερνήσεων και των πολιτών στην διαφωνία. Με κατοχυρωμένη την αυτοδιάθεση και την εθνική ανεξαρτησία.

Μας πάει μακριά το ΟΧΙ γιατί μας αφήνει να ονειρευτούμε για το πώς θα δουλεύουμε, τι θα παράγουμε πως και πόσο θα καταναλώνουμε για να έχουμε όλοι και όλες μερίδιο σε ό,τι παράγεται. Για να αμειβόμαστε δίκαια για το μόχθο μας. Για να ανοίγουμε το δρόμο στη νέα γενιά που θα δουλέψει για να προκόψει στον τόπο μας. Για να έχουν όλοι και όλες δουλειά, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία και πρόσβαση στον πολιτισμό.

Μας πάει μακριά γιατί μόλις αρχίσαμε να σκεφτόμαστε με άλλους όρους το αύριο, με αυτάρκεια και προστασία του περιβάλλοντος και του πλούτου που μας χάρισε η γη όπου ζούμε, αλλά και η ταραχώδης ιστορία μας.

Μας πάει μακριά το ΟΧΙ γιατί μας βάζει δύσκολα και μας ζητάει να σηκώσουμε την ευθύνη. Αυτήν που αναλογεί στον καθένα και την καθεμιά μας. Ευθύνη που κι αυτή είναι κατάφαση μιας και μπαίνουμε στη διαδικασία της συμμετοχής, στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και αρθρώνουμε τη φωνή μας. Αλλά και τις διαφωνίες ή τις αντιρρήσεις μας. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις μας και τις επιλογές μας.

Ναι και αυτό το νόημα έχει το ΟΧΙ.

Γιατί δε θέλουμε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα. Γιατί είμαστε πολλά χρόνια χαμένοι και δεν πάει άλλο. Και μας νοιάζει πως είναι και πως τα βγάζουν πέρα οι διπλανοί μας – άνεργοι, άστεγοι, οικογενειάρχες, παιδιά, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες. Μας νοιάζει πως ζουν οι συνάνθρωποι και οι συμπολίτες μας.

Αυτό κάνει το ΟΧΙ, μας βγάζει από τη νεοφιλελεύθερη λογική πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και πιο πολύ απ’ όλα, από την αντίληψη πως δεν υπάρχει κοινωνία, αλλά μόνο μεμονωμένα άτομα.

Ε λοιπόν ΟΧΙ! Είμαστε αποφασισμένοι και στις επάλξεις. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους λαούς της Ευρώπης που αντιστέκονται και μας συμπαραστέκονται. Βγαίνουμε μπροστά και για κείνους σήμερα και αύριο θα είμαστε δίπλα τους όταν θα έρθει η δική τους η σειρά.

Ε λοιπόν ΟΧΙ! Δε θα σταματήσουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε. Δεν θα υποταχθούμε σε απειλές, εκβιασμούς και εκφοβισμούς.

Ε λοιπόν ΟΧΙ! Παίρνουμε την τύχη και τη ζωή μας, την τύχη και το μέλλον στα χέρια μας!

Οι μεγάλες τομές άλλωστε στην ιστορία πάντα προέκυπταν όταν οι άνθρωποι ξεπερνούσαν τον εαυτό τους και τις ορθολογικές βεβαιότητες.
Το δημοψήφισμα του Ιουλίου ενεργοποιεί ξανά και ξανά τη δημοκρατία, τη βαθαίνει και τη δυναμώνει. Πάνω απ’ όλα όμως σηματοδοτεί τους τρόπους με τους οποίους η δημοκρατία είναι εφικτή, αλλά και αυτά που κάνει εφικτά με όρους που μέχρι χτες φαίνονταν αδιανόητοι!

Μαρία Θελερίτη
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου