Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Alain Badiou απαντά για την εκλογή του Trump, ενθαρρύνει την εξέγερση εναντίον του ισχύοντος συστήματος

Από τον Joe WALSH*
Ο Γάλλος φιλόσοφος Alain Badiou μίλησε για την εκλογή του Προέδρου Donald Trump και θεωρητικοποίησε το τι σημαίνει αυτό για την κατάσταση της δημοκρατίας και του καπιταλισμού κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο ASEAN.
Πάνω από 120 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Τμήμα Αγγλικής γλώσσας, το Κέντρο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Tufts και το Ταμείο Toupin-Bolwell.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Badiou αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν στην προοπτική της προεδρίας του Trump. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να ερμηνεύσει τους λόγους για τη νίκη Trump μέσω τριών παραμέτρων: την αποτυχία του καπιταλισμού, τη σημερινή κατάσταση της δημοκρατίας και την πρωτοπορία από την αριστερά.

"ο Trump είναι σαν ένα σημάδι στο πρόσωπο του σύγχρονου πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο Μπαντιού. "ο Trump πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα άσχημο σύμπτωμα της παγκόσμιας κατάστασης."

Ο Badiou υποστήριξε ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη οικονομική ανισότητα. Επιπλέον, είπε ότι έχει στρωματοποιήσει τον πληθυσμό στις ομάδες των εργοδοτών, των καταναλωτών και των αγροτών, αφήνοντας απέξω μια μεγάλη ομάδα, αυτή των απομακρυσμένων ανθρώπων που αναζητούν μια θέση μέσα στο σύστημα.

Αυτοί οι άνθρωποι που ψάχνουν για μια θέση, είπε, δεν μπορούν να βοηθηθούν από τον καπιταλισμό, επειδή το σύστημα είναι ουσιαστικά περιορισμένο και υποκινείται από το κέρδος. Ως απόδειξη, ανέφερε ότι τα άτομα που κατέχουν θέσεις εργασίας εργάζονται περισσότερες ώρες, ενώ στους άνεργους και απομονωμένους δεν παρέχεται καμία απολύτως εργασία.

«Έχουμε ένα πλεόνασμα μέσα στη σημερινή ανθρωπότητα, που είναι οι άνθρωποι χωρίς προορισμό, χωρίς λόγο ύπαρξης να υπάρχουν από την άποψη του ίδιου του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού», δήλωσε ο Μπαντιού.

Εκτός από αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα, ο Badiou πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν σήμερα τον καπιταλισμό ως το μόνο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης που μπορεί να υπάρξει. Επέμεινε ότι θα πρέπει να συζητηθούν δυνατότητες για εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα ο κομμουνισμός.

Ο Badiou κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει εντάσεις τόσο από τα αριστερά, όσο και από τα δεξιά. Εξήγησε ότι το δημοκρατικό σύστημα περιορίζεται προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, με πολύ μικρό περιθώριο για θεωρήσεις από την άκρα αριστερά ή την άκρα δεξιά. Έτσι, είπε ότι το κέντρο είναι ταυτισμένο με την ιδεολογία του καπιταλισμού.

Είπε ακόμα, ότι τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η κεντροδεξιά αντιμετωπίζουν σήμερα πιέσεις από τις αντίστοιχες πλευρές τους, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με το κέντρο. Όρισε τον Trump ως το εξωτερικό άκρο της δεξιάς και τη Χίλαρι Κλίντον ως περισσότερο κεντρώα. Για το λόγο αυτό, ισχυρίστηκε ότι η εκλογή του 2016 ήταν ασύμμετρη και ότι ο Trump ήταν η αφορμή της αντίφασης του συστήματος που έφερε σαν αποτέλεσμα την ήττα της Κλίντον.

"Το βασικό σύμπτωμα σήμερα είναι η αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να συνεχίσουν ... το μίγμα της αντίφασης και της συνεργασίας», είπε.

Ο Badiou εντόπισε τέσσερα προβλήματα που καθορίζουν την τρέχουσα πολιτική κρίση σε όλο τον κόσμο: τη βιαιότητα που προκαλείται από τον καπιταλισμό, την αποσύνθεση της πολιτικής ελίτ, τις απαντήσεις του πληθυσμού σε αυτά τα προβλήματα και την αισθητή απουσία οποιασδήποτε άλλης στρατηγικής.

Τέλος, ο Badiou κάλεσε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πολιτική αριστερά σε όλο τον κόσμο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα αντί να τροποποιήσουν το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. Αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, θεωρητικά ως «κομμουνισμός», αν και αναγνώρισε ότι ο όρος έχει ιστορική δυσκολία.

Ο Μπαντιού έθεσε τέσσερις αρχές που οι άνθρωποι της αριστεράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καθορίσουν το νέο σύστημα: την απόρριψη της ανάγκης για ιδιωτική ιδιοκτησία και ανισότητα, την απόρριψη της διάκρισης μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας, την απόρριψη της ιδέας ότι η φυλετική διαίρεση είναι αναπόφευκτη και την απόρριψη της ανάγκης να υπάρχουν τα κράτη με ξεχωριστή δύναμη.

Δήλωσε ότι η νίκη του Trump πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία για επανάσταση εναντίον του ισχύοντος συστήματος με βάση τις αρχές που περιέγραψε. Είπε ότι η εξέγερση θα συμβεί έξω από το σημερινό σύστημα και ότι μπορεί να προέλθει από τη συμμαχία των διανοουμένων, των νέων και των φτωχών εργαζομένων.

"Το σύστημα δεν μπορεί να προτείνει μια θέση για την καινοτομία, γι 'αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι έξω από το σύστημα όπως είναι», είπε.

*Ο Joe Walsh είναι δευτεροετής φοιτητής συντάκτης στο Tufts Daily.

Πηγή: tuftsdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου