Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ - ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΔΩΡΟ – ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΛΟΙ Πρόταση για τριετές «πάγωμα» μισθών και εισαγωγή πλαφόν στο 14ο μισθό πρότεινε χτες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλοι εργοδοτικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), οι εργοδοτικές ενώσεις παρουσίασαν την πρότασή τους για τη μείωση του κόστους εργασίας η οποία περιλαμβάνει:
επιβολή ενός πλαφόν για την καταβολή του 14ου μισθού, ώστε το «δώρο» να καταβάλλεται σε εργαζομένους των οποίων ο μισθός δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο ύψος και όχι στους υψηλόμισθους.
κατάργηση ή περιορισμό των «ωριμάνσεων» δηλαδή των αυτόματων αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια.
μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η μείωση του κατώτατου μισθού -που φέρεται να ζητά η Τρόικα- χωρίς ωστόσο να τεθεί τέτοιο θέμα επίσημα στον κοινωνικό διάλογο, από τον οποίο απουσίαζε η ΓΣΕΕ. Επιπλέον, στη χτεσινή συνάντηση -που είχε χαρακτήρα συνάντησης εργασίας παρά αποφάσεων- δεν διευκρινίστηκε ποιό μπορεί να είναι το όριο μισθού που θα τεθεί ως πλαφόν του "δώρου".
Σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι «στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι»
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου