Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«ΨΗΝΕΤΑΙ» ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΕΕ – ΔΝΤ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

ΤΟ PSI+ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ!
Η ΑΛΑ ΤΡΟΪΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ «ΑΠΟΚΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Δεν έχει τέλος, όπως φαίνεται το σήριαλ των"κολλημμένων" διαπραγματεύσεων για το PSI+.
Η επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών (IIF, τρόικα, ελληνική κυβέρνηση), έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή (13/01) και σύμφωνα με έγκυρες πηγές "ψήνεται" σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας, υπό την αιγίδα της τρόικας, εντός του ευρώ με μετατροπή της Ελλάδας σε "νεοαποκία" της ΕΕ και της Γερμανίας!Σύμφωνα με σημερινό δημοσιεύμα του πρακτορείου Dow Jones, ο εθελοντικός χαρακτήρας του PSI+"ξεφτίζει" ενώ συζητείται αναδρομική επανεισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης με κούρεμα έως 60%. Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και μελέτη της ελβετικής τράπεζας UBS που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και κάνει λόγο για υποχρεωτικό κούρεμα λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία αποπληρωμής του "μεγάλου" ομολόγου αξίας €14,4 δις που λήγει το Μάρτιο.
Προφανώς, όλα αυτά τα ενδεχόμενα βρίσκονται στον αντίποδα της ουσίας της πρότασης της iskra που συνίσταται στη στάση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (δλδ της χώρας) με σκοπό τηδιαγραφή του συντριτπικά μεγαλύτερου μέρους του συνόλου (€360 δις) του χρέους (και όχι μόνο του ομολογιακού προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου €200 δις, όπως προβλέπει το PSI+).
Ας τα δούμε όμως από την αρχή...
Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις είχαν "κολλήσει" στο γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόταν μια επαρκής πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών (κοντά στο 90%), που θα δεχόταν ένα "εθελοντικό" κούρεμα της τάξης του 50% (το υπόλοιπο 50% θα είναι υπό τη μορφή μετρητών (15%) και νέων ομολόγων (35%).

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο από την πρόσφατη παρέμβαση του ΔΝΤ που θεωρεί το ως άνω "κούρεμα" ανεπαρκές.
Έτσι εντάθηκαν οι πιέσεις της τρόικας προς τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξει "κούρεμα" που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 60% σε όρους ονομαστικής αξίας (το υπόλοιπο 40% θα μπορούσε να είναι 10% μετρητά και 30% νέα ομόλογα ή 15% - 25% κλπ) και ακόμα περισσότερο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (πρακτικά τα νέα ομόλογα να φέρουν επιτόκια 4%-5%).

Είναι φυσικό πως το νέο σκηνικό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων που θα δεχτούν ένα εθελοντικό "κούρεμα".
Και όσο μειώνεται το ποσοστό αυτό, τόσο η επίτευξη εθελοντικού κουρέματος γίνεται αδύνατη.

Με απλά λόγια είναι πρακτικώς αδύνατο το 70% των πιστωτών να δεχτεί εθελοντικά το "κούρεμα" ενώ το υπόλοιπο 30% να τη βγάλει "καθαρή" χωρίς απώλειες. Πρακτικώς, πρόκειται για επιδότηση των πρώτων προς τους δεύτερους....
Η χρεοκοπία και οι ρήτρες συλλογικής δράσης

Στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι να υπάρξει γρήγορη, -μέχρι τις 20 Ιανουαρίου,- κατάληξη (όποια και αν είναι αυτή), ενώ οι τράπεζες και τα hedge funds έχουν κάθε λόγο να ψήνουν το "ψάρι στα χείλη" των άλλων δύο "τραβώντας" χρονικά τη διαδικασία.

Πλέον, όμως, ο χρόνος τελειώνει για την τρόικα και το αστικό πολιτικό κατεστημένο της χώρας.


Έτσι αυτό που μελετάται είναι η ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) βάσει των οποίων, μια συμφωνία του πχ 70% των ιδιωτών ομολογιούχων θα καταστείυποχρεωτική για όλους, συμπεριλαβάνοντας και τους μικρο-ομολογιούχους (σσ φυσικά πρόσωπα) και σε ένα πολύ προωθημένο, αλλά όχι πιθανό σενάριο, την ίδια την ΕΚΤ!

Σε αυτήν την περίπτωση το κούρεμα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο (πχ 80%) κάτι τέτοιο όμως μοιάζει απίθανο, καθώς θα 'αδυνάτιζε" τις δικαιολογητικές βάσεις λήψης νέων μνημονιακών μέτρων.


Μπορεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην εμπεριέχουν τέτοιες ρήτρες, όμως το γεγονός πως υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης μεαναδρομική ισχύ, υπό τις ευλογίες, φυσικά, των τροϊκανών (ειρήσθω εν παρόδω αυτό το γεγονός δείχνει και το μέγεθος του "εγκλήματος" που διάπραξε εις βάρος της χώρας η κυβέρνηση Παπαδήμου,αποδεχόμενη την μεταφορά των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο).

Τούτο φυσικά θα θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής ή και "ολοκληρωτικής" χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης και η ISDA (διεθνής ένωση swaps και παραγώγων) θα συνεδριάσει μετά απόαίτημα hedge funds, κυρίως κατόχων CDS, ώστε να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit eventδηλαδή πιστωτικό γεγονός με πληρωμή των CDS's.

Με πιθανότερο σενάριο η ISDA να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν.
Η Ελλάδα νεοαποικία της ΕΕ με σήμα το ευρώ!

Σε περίπτωση που επαληθευτεί το ως άνω σενάριο της αλά τρόικα χρεοκοπίας, η Ελλάδα θα επωμισθείόλα τα αρνητικά της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα όφελος, ενώ επιπρόσθετα θα δεχθεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της τροϊκανής κηδεμονίας.

Σε ότι αφορά τα όποια "οφέλη", το "κούρεμα" θα οδηγήσει σε μια μικρή μείωση του χρέους (πχ maximum κατά €120 δις, με κούρεμα 60%), η οποία θα αντισταθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, από τα νέα τροϊκανά δάνεια, για την υποστήριξη του PSI+, δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και μετρητά.

Επιπρόσθετα, η χρεοκοπία θα εντείνει τον εναγκαλισμό της χώρας από την τρόικα, μέσω των νέων αναγκών δανεισμού, καθώς οι αγορές θα βάλουν την Ελλάδα στη "μαύρη λίστα", για κάποιο χρονικό διάστημα (σσ σε περίπτωση στάσης πληρωμών όπως προτείνει η iskra, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί πρόβλημα, καθώς η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θα σημάνει λιγότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου ενώ η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την ικανότητα χρηματοδότησης του μικρού δημοσιονομικού ελλείμματος, που θα "απομείνει", με εκτύπωση χρήματος).
Κυρίως όμως, η χρεοκοπία με την ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα "προτεκτοράτο", όπου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα μπορεί να εκμεταλεύεται την εργατική της τάξη με μισθούς πείνας, με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μηδενικό συναλλαγματικό κίνδυνο/κόστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου