Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Δεύτερη "Χίος" για την κυβέρνηση- η Κομισιόν αδειάζει το πρόγραμμα "Αριάδνη"

Η Κομισιόν με απάντηση στον Ν. Χουντή αδειάζει το πρόγραμμα Αριάδνη. Προκαλεί κατάπληξη ότι επί τέσσερα σχεδόν χρόνια δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, από τα 44 εκ. του ΕΣΠΑ για το Εθνικό Ληξιαρχείο.Από τον Απρίλιο του 2009, έχουν εγκριθεί 44 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση των Ληξιαρχείων και των Ληξιαρχικών πράξεων αλλά, δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Και ενώ το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της υποβολής προτάσεων (!!) προτάθηκε το πρόγραμμα Αριάδνη, για την ψηφιακή υποβολή ληξιαρχικών πράξεων, που θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες μέσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας!! Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Hahn στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο Ν. Χουντής με ερώτησή του, πριν δύο μήνες έθετε υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει το λεγόμενο πρόγραμμα Αριάδνη, το οποίο όχι μόνο θα χαράτσωνε τους Έλληνες πολίτες αλλά θα τους υποχρέωνε και σε περιττή ταλαιπωρία, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη Δημόσια Διοίκηση.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφερόταν στο σχέδιο «Αριάδνη» με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρέωνε τους πολίτες για κάθε ληξιαρχική πράξη (θάνατος, γέννηση, γάμος και διαζύγιο) εκτός από τις αρμόδιες αρχές, να ενημερώνουν και συμβολαιογράφους” τόνιζε ότι η απόφαση αυτή “σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πολυσυζητημένο «εξορθολογισμό» του κράτους, καθώς, αντί να αυτοματοποιεί τις διαδικασίες (π.χ. τα ληξιαρχεία των δήμων να ενημερώνουν απευθείας τα ασφαλιστικά ταμεία για τις μεταβολές), θα τις περιέπλεκε ακόμα περισσότερο με επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες». Συνεχίζοντας ο Ν. Χουντής, ρωτούσε γιατί χρειάζεται το λεγόμενο πρόγραμμα Αριάδνη αφού στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί πρόγραμμα με τίτλο «Εθνικό Ληξιαρχείο» στο οποίο όπως το ίδιο αναφέρει «θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι νέες ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται/ δημιουργούνται στα τοπικά Ληξιαρχεία καθώς και η πλειοψηφία των υφιστάμενων ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας»,

Στην απάντηση του, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Hahn, αρνείται κάθε ευθύνη για τον σχεδιασμό των εν λόγω δράσεων τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση, η επιλογή, η εφαρμογή και η καθημερινή διαχείριση των προγραμμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών» και βεβαιώνει ότι «το πρόγραμμα Εθνικό Ληξιαρχείο» εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση στις 30 Απριλίου 2009 με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τη ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε εθνικό επίπεδο». Συνεχίζοντας την απάντησή του στον Ν. Χουντή, σημειώνει ότι «το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου στις 26 Οκτωβρίου 2011και βρίσκεται, επί του παρόντος, στο στάδιο της υποβολής προτάσεων» πράγμα που σαφώς δηλώνει ότι δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ απ τα 44 εκ. Ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, στα τέσσερα περίπου χρόνια από τον Απρίλιο του 2009.
Όσον αφορά το σχέδιο Αριάδνη, ο κ. Χαν τονίζει ότι «το εν λόγω πρόγραμμα δεν συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ» (προφανώς γιατί ήδη υπάρχει το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο») και «νίπτει τας χείρας του» δηλώνοντας ότι «το σχέδιο «Αριάδνη» συνιστά μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας με σκοπό να εξακριβώνονται τα δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά τις συντάξεις και τα παροχές, υποβάλλοντας πιο έγκαιρα τα στοιχεία γέννησης, θανάτου και άλλων πραγματικών γεγονότων»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση

Ερώτηση Ν. Χουντή : Πρόγραμμα "Εθνικό Ληξιαρχείο"

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Αριάδνη» ότι δηλαδή κάθε ληξιαρχική πράξη (θάνατος, γέννηση, γάμος και διαζύγιο) εκτός της δήλωσής της από να δηλώνεται στις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να δηλώνεται σε συμβολαιογράφο, ο οποίος θα ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία γι αυτή την μεταβολή. Η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πολυσυζητημένο «εξορθολογισμό» του κράτους, καθώς, αντί να αυτοματοποιεί τις διαδικασίες (π.χ. τα ληξιαρχεία των δήμων να ενημερώνουν απευθείας τα ασφαλιστικά ταμεία για τις μεταβολές), τις περιπλέκει ακόμα περισσότερο με επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Ο ανορθολογισμός και η σπατάλη καταδεικνύονται ακόμα περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι στα πλαίσια του «Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 – 2013» υλοποιείται, πρόγραμμα με τίτλο «Εθνικό Ληξιαρχείο» με συνολικό κόστος 44 εκατομμύρια ευρώ περίπου και όπου «θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι νέες ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται / δημιουργούνται στα τοπικά Ληξιαρχεία καθώς και η πλειοψηφία των υφιστάμενων ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας.»

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1.Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» και τα υποέργα του; Αν όχι, γιατί; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία; Τι ποσοστό των κονδυλίων για το έργο έχει απορροφηθεί;

2.Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του «προγράμματος «Αριάδνη» και του προγράμματος του «Εθνικού Ληξιαρχείου»; τα δύο προγράμματα θα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες; Αν όχι, γιατί χρειάζονται δύο πλατφόρμες;

3.Θα έχει επίπτωση στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εθνικό Ληξιαρχείο» η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης; θα υπάρξει επανασχεδιασμός και καθυστέρηση στην υλοποίηση του; Θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για τις όποιες αλλαγές χρειαστούν;

Απάντηση του κ. Hahn (20.12.2012)

Κατ’ εφαρμογή της αρχής της επιμερισμένης διαχείρισης, η ευθύνη για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής ανήκει στα κράτη μέλη. Επομένως, η αξιολόγηση, η επιλογή, η εφαρμογή και η καθημερινή διαχείριση των προγραμμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» στις 30 Απριλίου 2009 με προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τη ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου στις 26 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται, επί του παρόντος, στο στάδιο της υποβολής προτάσεων, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ συνιστά τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προγραμμάτων προτεραιότητας που έχει καταρτιθεί από κοινού μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής τον Νοέμβριο 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, το σχέδιο «Αριάδνη» συνιστά μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας με σκοπό να εξακριβώνονται τα δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά τις συντάξεις και τα παροχές, υποβάλλοντας πιο έγκαιρα τα στοιχεία γέννησης, θανάτου και άλλων πραγματικών γεγονότων. Το εν λόγω πρόγραμμα δεν συγχρηματοδοτείται δυνάμει της πολιτικής για τη συνοχή.
http://www.left.gr/article.php?id=18814

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου