Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σάο Πάολο: Συναντήσεις ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνών κόμμα, συνδικαλιστές και κίνημα ακτημόνων

Συνεχόμενες συναντήσεις με τον πρόεδρο και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μέλη του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο είχε τη Δευτέρα (17/12) η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο Σάο Πάολο.  Η συνάντηση με τον Ρουί Φαλκάο, πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος των εργαζομένων (PT) Για το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας, οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. Επιθυμούν τον συντονισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που εκφράζει την ελπίδα για τον ελληνικό λαό και δήλωσαν ότι στα κεντρικά ζητήματα της κρίσης στηρίζουν τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μετά τη συνάντηση, ο Ρουί Φαλκάο δήλωσε: «Έχοντας ως προηγούμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Βραζιλία και την μάχη ενάντια στον φιλελευθερισμό, δέκα χρόνια στην κυβέρνηση με τον Λούλα και την Ρούσεφ, εκφράζουμε την πρόθεσή μας οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με το PT (Κόμμα των Εργαζομένων) να μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις αλληλεγγύης και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια αλληλέγγυα πολιτική ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «H δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες, αλλά κυρίως να μεταφέρουμε από τη μακρινή Λατινική Αμερική στην Ευρώπη το μήνυμα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, δηλαδή η ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και κρίσιμο μήνυμα».
Διαβάστε αναλυτικά για τη συνάντηση εδώ.
Η Συνάντηση με τον Joao Felicio, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της CUT (Central Unica dos Trabalhadores) - Ενοποιημένο Κέντρο Εργατών
Ο Joao Felicio δήλωσε την κρίσιμη σημασία του αγώνα στην Ελλάδα για το μέλλον της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, την ανησυχία του για τη δημοκρατική εκτροπή στην Ελλάδα και τον κίνδυνο για την Λατινική Αμερική όπου η δημοκρατία δεν έχει γερά θεμέλια, ενώ τόνισε ότι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα είναι προάγγελος και πιλοτικό πρόγραμμα για το σύνολο των λαών.

*Η CUT είναι κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση της Βραζιλίας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας
Είναι ένα κόμμα που κρατά μια κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, το οποίο έχει διεξάγει μεγάλη καμπάνια στη Βραζιλία υπέρ του αγώνα στην Ελλάδα, ενώ έχουν έρθει στη χώρα μας για να βοηθήσουν στις εκλογές.
Εκδήλωσαν τις ευχές τους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και αποφασίστηκε η σύσφιξη των σχέσεων στο μέλλον. Είναι προφανές ότι το σύνολο του δημοκρατικού και αριστερού φάσματος στη Βραζιλία τάσσεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απέναντι στη μάχη εναντίον της μνημονιακής πολιτικής.

Επίσκεψη στο MST: Movimento dos Sem Terra, Κίνημα Ακτημόνων
Τα στελέχη του μεγαλύτερου σε μαζικότητα κινήματος στον κόσμο (5 εκατομμύρια άτομα συμμετέχουν στην κατάληψη γης, την οποία καλλιεργούν σε οργανωμένες συλλογικότητες/χωριά σε ολόκληρη την επικράτεια της Βραζιλίας) δήλωσαν την ενθουσιώδη υποστήριξή τους στον αγώνα που κάνει ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια αξιοπρεπή ζωή και την αυτοδιάθεση του ελληνικού λαού εναντίον της υποταγής της Ελλάδας στις απαιτήσεις των τραπεζιτών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συζήτησε μαζί τους πολλές πλευρές της σημερινής κατάστασης, την ανησυχία για την επέκταση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού και στην λατινική Αμερική και την ανάγκη συντονισμού των αγώνων. Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε επικείμενη συνάντηση 22 κινημάτων στις αρχές του 2013 θα προτείνουν τη διοργάνωση μιας καμπάνιας αλληλεγγύης για τους λαούς που πλήττονται σήμερα από την κρίση όπως ο ελληνικός, πρόταση που θα καταθέσουν στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία την άνοιξη του 2013. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις στον νότο της Ευρώπης ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τον αγώνα με αποτελεσματικό τρόπο. Από τη μεριά τους προσπαθούν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αντίστοιχη επίθεση με αυτή που γίνεται στον ελληνικό λαό στον βραζιλιάνικο λαό.


Διαβαστε ένα αφιέρωμα για το κίνημα των ακτημόνων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ελεύθερης Πατρίδας


Πρόκειται για ένα νέο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση και δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού που απειλεί πλέον τη δυνατότητα των λαών να ορίζουν τις τύχες των κοινωνιών τους, γεγονός που αποτελεί έναν κίνδυνο για όλους του λαούς.
Εκδήλωση / συζήτηση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος (PT)
Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Γνωρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και ανησυχούν με την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην χώρα μας, ιδιαίτερα στα ζητήματα της κοινωνικής καταστροφής και της περιστολής της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.

*Σήμερα η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με το PCdoB (KK Βραζιλίας). Σημειώνεται πως οι συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών λόγω πρωτοκόλλου ανακοινώνονται λίγες μόλις ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους.
http://www.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου