Ερώτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιβολή μηνιαίας εισφοράς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατέθεσαν στις 19/6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών. Αναλυτικά, στην ερώτηση (την οποία μπορείτε να δείτε όπως κατατέθηκε και στο site της Βουλής, πατώντας στο σχετικό σύνδεσμο μέσα στο κείμενο) αναφέρονται τα εξής :
"Τις τελευταίες μέρες πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχεδιάζει να επιβάλλει μηνιαία εισφορά εύρους 20 – 40 ευρώ στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι δωρεάν.
Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό που διεκδικεί η ΚΕΔΕ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα, ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 140 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή κατάσταση όμως δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Αντίστοιχα δείγματα γραφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαμε για την περίοδο 2012-2013 αλλά και τη χρονιά 2013-2014, καθώς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όσα παιδιά αναγράφονταν στις αιτήσεις (οι οποίες ήταν περισσότερες από το όριο που είχε τεθεί), η μνημονιακή συγκυβέρνηση επέβαλε τη «μείωση του κόστους ανά παιδί», το οποίο επέφερε σημαντικές περικοπές στις παροχές προς τα βρέφη και τα νήπια.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι πόροι που λήφθηκαν και λαμβάνονται από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά και όσοι προβλέπονται από τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών. Αυτή η αναντιστοιχία όφειλε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε αύξηση των προς χορήγηση πόρων στη χώρα μας η οποία βιώνει ανθρωπιστική κρίση από τις πολιτικές της Τρόϊκα και της συγκυβέρνησης. Αύξηση των απαιτούμενων πόρων και για την άρση παράλογων κριτηρίων αποκλεισμού παιδιών και για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα αποκλείονται παιδιά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Με το νέο απαράδεκτο για αναπτυγμένη χώρα όριο της φτώχειας που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας αποκλείονται παιδιά που η οικογένειά τους έχει εισόδημα από 30.000 και πάνω.
Δυστυχώς όμως, αντί να επιλυθούν τα ως άνω, προωθείται το αντίθετο που αφορά την επιβολή μηνιαίας εισφοράς. Σε συνδυασμό με τις περικοπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς για δημόσια Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία στη βάση των μνημονιακών επιταγών, η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε αδιέξοδο.
Επειδή οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν, αποτελούν αναντικατάστατη κοινωνική υπηρεσία για κάθε οικογένεια.
Επειδή η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών σταθμών πρέπει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα.
Επειδή η προσχολική αγωγή είναι σημαντικότατη για την ισόρροπη ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου.
Επειδή αν τη φετινή χρονιά δεν λειτουργήσει επαρκώς το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, θα καταγράφει το απαράδεκτο για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα γεγονός του να μην ενταχθούν πολλά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Επειδή ο σχεδιασμός της Νέας Προγραμματικής Περιόδου περνάει πολλές αρμοδιότητες από τα αρμόδια Υπουργεία στις Περιφέρειες.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα παιδικών σταθμών του ΕΣΠΑ και οι μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. αλλά και να επανέλθει το εισοδηματικό κριτήριο στις 40.000 €;
Ισχύουν τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για σχεδιασμούς περί επιβολής μηνιαίας εισφοράς; Και εάν ναι, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να μην επιβληθεί η μηνιαία εισφορά;
Έχει υλοποιηθεί η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκείμενου να ενταχθούν στην ως άνω δράση όλα τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά που θα το αιτηθούν και το δικαιούνται βάση των τεράστιων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από το καθεστώς των μνημονίων στην πατρίδα μας;
Ποιο είναι το συνολικό ποσό που χορηγείται για την περίοδο 2014-2015 για τη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»;
Προτίθενται να εκχωρήσουν την αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες;
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2014
Οι ερωτώντες βουλευτές
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Δημήτρης Στρατούλης
Νάσος Αθανασίου
Απόστολος Αλεξόπουλος
Γιάννης Αμανατίδης
Ευαγγελία Αμμανατίδου
Ελένη Αυλωνίτου
Νάντια Βαλαβάνη
Γιώργος Βαρεμένος
Δημήτρης Γάκης
Όλγα Γεροβασίλη
Κωστής Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ηρώ Διώτη
Παναγιώτα Δριτσέλη
Γιάννης Ζερδελής
Κατερίνα Ιγγλέζη
Μαρία Κανελλοπούλου
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Κοδέλας
Σταύρος Κοντονής
Φωτεινή Κούβελα
Τάσος Κουράκης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξης Μητρόπουλος
Νίκος Μιχαλάκης
Κώστας Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ευγενία Ουζουνίδου
Γιώργος Πάντζας
Μάνια Παπαδημητρίου
Θανάσης Πετράκος
Ιωάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Μαρία Τριανταφύλλου
Δημήτρης Τσουκαλάς
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Άννα Χατζησοφιά"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου