Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δράση κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών Σάββατο 28-6-2014 στις 6:30μ.μ. παραλία Καλάμια

Το ΚΟΥΚΛΑΚΙ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ γεννήθηκε στην Κόρινθο. Θέλει να μεγαλώσει πλάι και μαζί σας. Eίναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, η οποία στόχο έχει να παρεμβαίνει με τον δικό της τρόπο στην καθημερινότητά μας. Mια ανοιχτή ομάδα στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει εάν είναι διατεθειμένος να συμμετέχει ενεργά, με όποιον τρόπο μπορεί. Αυτό το καιρό ονειρεύεται μια ανθρώπινη αλυσίδα 16.400 χιλιομέτρων – όσο το μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής αλλά και το μέγεθος των απειλών που εξαπολύει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κατά της δημόσιας γης, δηλαδή κατά των παράκτιων και παραλήμνιων περιοχών – και πραγματοποιεί την πρώτη της δράση – παρέμβαση στα κοινά στην παραλία Καλάμια αύριο Σάββατο 28 /6/2014 στις 6:30 μ.μ όπου θα παρουσιάσει ένα σατιρικό δρώμενο γιαυτό που μας ετοιμάζουν και επικαλούνται ανάπτυξη. 
σαν καπνοδοχοκαθαριστής
κατεβαίνεις απ’ τον Έρωτα έτοιμος να ιδρύσεις
μια δική σου λευκή παραλία
χωρίς λεφτά

Οδυσσέας Ελύτης, Μαρία Νεφέλη

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τελείωσε ήδη από τον Μάιο, με πολλές και σοβαρές ενστάσεις επί των προωθούμενων σχεδίων. Συνοπτικά πολλές από τις αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με το ότι:

- Δεν προστατεύεται και δεν κατοχυρώνεται η δημόσια χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

- Προωθείται ως «οριζόντιο» μέτρο η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό.

- Επιτρέπεται η επιχωμάτωση αιγιαλού για τουριστικούς λόγους.

- Δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων.

- Δεν τηρούνται περιβαλλοντικοί περιορισμοί.

- Διευκολύνεται το γρήγορο κέρδος από την πλευρά των ιδιωτών, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ακτογραμμής της χώρας.

Περισσότερα στο http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

Αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τις «μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες» που προσφέρει το ΤΑΙΠΕΔ[1] (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.), δηλαδή παραθαλάσσια οικόπεδα μεγάλης έκτασης και με μεγάλο μήκος ακτογραμμής σε όλη την Ελλάδα, συνθέτουν ένα «μοναδικό ξεπούλημα» και ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των παραλιών και του αιγιαλού μας.

Τι κάνουμε;

Υπογράφουμε το ηλεκτρονικό ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου. Ήδη η κυβέρνηση πάγωσε το νομοσχέδιο και υποσχέθηκε να κάνει αλλαγές όταν οι υπογραφές έφτασαν τις 100.000! Αυτή τη στιγμή το νούμερο είναι περίπου στις 145.000 με στόχο τις 200.000. Μπορούμε να το κάνουμε στο: https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dbdWwhb

Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε τους φίλους και τους συμπολίτες μας. Οι δράσεις και τα κείμενα διαμαρτυρίας πυκνώνουν. Ενδεικτικά:

· «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» πανελλήνιο δίκτυο 115 επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του νομοσχεδίου.

· Η WWF Ελλάς με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επίσης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Το θέμα είναι τόσο προσωπικό για τον καθένα μας, που μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αγαπημένες μας παραλίες, των παιδικών χρόνων, του παρόντος και του μέλλοντος είναι κομμάτι της εσωτερικής φυγής και της ελευθερίας μας. Δεν τις παζαρεύουμε, δεν τις πουλάμε.

Το κουκλάκι το ζωγραφιστό είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, η οποία στόχο έχει να παρεμβαίνει με τον δικό της τρόπο στην καθημερινότητά μας. Είναι μια ανοιχτή ομάδα στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει εάν είναι διατεθειμένος να συμμετέχει ενεργά, με όποιον τρόπο μπορεί. Διάλεξε τις πωλήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ ως πρώτη δράση, θεωρώντας το πρόβλημα μείζον και επείγον. Θα μας βρείτε στο http://www.facebook.com/tokouklakitozografisto

Ψήφισμα Φορέων για τις Ακτές

Οι φορείς που υπογράφουν παρακάτω, μετά τη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλουν ότι:

Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της«ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.



Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.

Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.


Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική τηςευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλ. την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού της για το παρόν και το μέλλον.

Ενώνουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 145.000 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τους βουλευτές και τα κόμματα να γνωστοποιήσουν στους πολίτες άμεσα τη σαφή θέση τους απέναντί του.

Πολίτες και οργανώσεις καλούνται:
- Να ενώσουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 143.730 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογράφοντας στο:https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dbdWwhb
- Να υπογράψουν και διαδώσουν το επισυναπτόμενο Ψήφισμα της 15ης/5/2014, το οποίο προσυπογράφουν ήδη 97 φορείς και οργανώσεις.
Το Ψήφισμα της 15ης/5/2014 μπορείτε να το προσυπογράψετε στο email: info@environ-sustain.gr, ενώ μπορείτε να το βρείτε και στο facebook, στο:https://www.facebook.com/notes/επιμελητήριο-περιβάλλοντος-και-βιωσιμότητος/ψήφισμα-97-φορέων-για-τις-ακτές/291517377680690
Η Συντονιστική Επιτροπή του δικτύου ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ αποτελείται από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Συλλόγου «Αρχέλων», της Συντον. Επιτροπής για τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και της Συντονιστικής Υπερ-Μαραθώνιου ‘240χλμ για τον αιγιαλό’, οι οποίοι ΚΑΛΟΥΝ τα μέλη τους, τα μέλη όλων των οργανώσεων και τους πολίτες που μετέχουν ή επιθυμούν να μετάσχουν στο δίκτυο, να οργανώσουν δράσεις ή να πλαισιώσουν τις δράσεις που γίνονται πανελλαδικά κατά του σχεδίου νόμου που απειλεί να καταστρέψει το παραθαλάσσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.


[1]Tο ΤΑΙΠΕΔ προχωρά επίσης στην πώληση 6 δημόσιων ακινήτων εντός του Δήμου Κορινθίων. Tο πεδίο βολής , το αεροδρόμιο Λεχαίου, την παλιά και νέα ΔOY, ένα ακίνητο στην Απ. Παύλου, και 33 στρέμματα στο Γαλατάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου