Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Κοτσιφάκης: Η τράπεζα θεμάτων διευρύνει το χάσμα πλουσίων-φτωχών

Για ταξική διαφοροποίηση που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις της Τράπεζας Θεμάτων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη. Όπως σημείωσε, ο τρόπος που έχει διαρθρωθεί το νέο σύστημα αυξάνει το χάσμα ανάμεσα σε μαθητές που προέρχονται από εύπορες οικογένειες και παιδιά φτωχότερων οικογενειών, αφού απαιτεί περισσότερα φροντιστήρια, στα οποία δεν μπορούν όλοι οι γονείς να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Σημείωσε μάλιστα ότι φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση των μετεξεταστέων στην Α’ Λυκείου. Ο ίδιος αντιτάχθηκε στη σύνδεση της Α’ Λυκείου με την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποστηρίζοντας πως το νέο σύστημα αλλοιώνει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του Λυκείου.

Το βαθμολογικό “βατερλώ” σε μία σειρά βασικών μαθημάτων που καταγράφεται στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου που διεξήχθησαν κατά 50% μέσω της...πολυδιαφημιζόμενης Τράπεζας Θεμάτων του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας το ποσοστό των μετεξεταστέων να ανέρχεται ή και να ξεπερνά το 40%! Δηλαδή, σχεδόν 4 στους 10 μαθητές της Α' Λυκείου “κόπηκαν” στις Προαγωγικές Εξετάσεις και κινδυνεύουν πλέον να μείνουν στην ίδια τάξη, ενώ σε ένα ποσοστό 20% των μαθητών γνωρίζουν ήδη πως θα κάτσουν ξανά στα θρανία της πρώτης τάξης του λυκείου. Η βαθμολογική καθίζηση καταγράφεται σε Άλγεβρα, Γεωμετρία και Αρχαία.

ΟΛΜΕ: Είχαμε προειδοποιήσει τον Αρβανιτόπουλο για την “σφαγή” που θα ακολουθούσε...

“Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Αρβανιτόπουλο από το περασμένο κιόλας καλοκαίρι πως η Τράπεζα Θεμάτων και ο νέος τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής θα προκαλούσαν σοβαρότατα προβλήματα στους μαθητές της Α' λυκείου, αλλά και συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ο πρώην υπουργός Παιδείας υπάκουσε στις εντολές κάποιων τρίτων και άσχετων όπως αποδεικνύεται ανθρώπων με τα θέματα δημόσιας εκπαίδευσης”, μας ανάφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Η εφαρμογή για πρώτη φορά του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων, αντί να λειτουργήσει προς όφελος των μαθητών, προκάλεσε τη βαθμολογική τους “σφαγή”, καθώς επιλέχθησαν θέματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί. “Μεταξύ άλλων, δυσκόλεψε και ο τρόπος προαγωγής των μαθητών είτε στο Γενικό είτε στο Επαγγελματικό λύκειο. Με την εφαρμογή αυτού του συστήματος το υπουργείο Παιδείας θα απολαμβάνει τα επόμενα χρόνια την αύξηση της μαθητικής αποτυχίας και την διαρροή χιλιάδων μαθητών από τα δημόσια σχολεία μας”, τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης.

ΟΛΜΕ: Το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να μετατρέψει το λύκειο σε απέραντο εξεταστικό κέντρο...

Στο μεταξύ, οι καθηγητές που ζουν καθημερινά και από κοντά την κατρακύλα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ταυτόχρονα την αναστάτωση μαθητών και γονιών, επισημαίνουν πως αν δεν αποσυρθεί άμεσα το ισχύον σύστημα με την Τράπεζα Θεμάτων, το λύκειο σταδιακά θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, όπου κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για γνώσεις ή ουσιαστική μάθηση αλλά μόνο για την εύρεση λύσεων των τεστ που θα προκύπτουν κάθε φορά. “Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού από φέτος, το υπουργείο Παιδείας θα οδηγεί επίσης τους μαθητές στην άτυπη κατάρτιση. Δηλαδή, μετά το Γυμνάσιο ο μαθητής θα προτιμά να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ ακολούθως θα εκπαιδεύεται στα...χέρια του εργοδότη του, οπότε και αντιλαμβάνεστε τι θα γίνεται στην αγορά εργασίας με τα τζάμπα εργατικά χέρια που θα βαφτίζονται οι εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι”, μας εξήγησε αναφορικά με το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, προκύπτουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είτε για την δημόσια παιδεία, είτε και για την ίδια μας την χώρα. Βραχυπρόθεσμα λοιπόν, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την εικόνα της μαζικής φυγής των μαθητών από το λύκειο, καθώς από όσους θα μένουν μετεξεταστέοι ελάχιστοι θα επιστρέφουν για να δοκιμάσουν ξανά, ενώ ένα άλλο σημαντικό ποσοστό μαθητών, όπως συνέβη και φέτος, θα γνωρίζουν από τον Ιούνιο πως θα κάτσουν και πάλι στο ίδιο θρανίο της ίδιας τάξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες τους. Μακροπρόθεσμα τώρα, μέσα από την εφαρμογή αυτού του συστήματος η νέα γενιά των μαθητών θα “αποστασιοποιείται” από την ουσιαστική εκπαίδευση, οπότε και τα επόμενα χρόνια η χώρα θα παρουσιάζεται εκπαιδευτικά “αδύναμη” με ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι θα στοιχίζουν και φθηνά στους εκάστοτε εργοδότες.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει ήδη αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον νέο υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ενημερώνοντας και προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων, απαιτώντας μάλιστα να μην ισχύσει για φέτος ο τρόπος προαγωγής των μαθητών από την Α' στην Β' λυκείου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο κ. Κοτσιφάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε από πλευράς του πως θα ακολουθήσει και ο ίδιος τις πολιτικές επιλογές του προκατόχου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενώ από την άλλη τους διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν...μελλοντικά κάποιες διορθώσεις, αν εντοπιστούν βέβαια από τους συμβούλους του υπουργείου Παιδείας και κριθεί απαραίτητο πως θα πρέπει να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου