Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στήνουν μπουντρούμια εν μέσω θέρους


Η κυβέρνηση απέδειξε αμέσως γιατί έκλεισε άρον άρον τη Βουλή: το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που οδηγεί σε κρατουμένους δύο ταχυτήτων και μια «μαύρη τρύπα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σωφρονιστικό σύστημα. .Αρχίζουν τα… καλά των θερινών τμημάτων, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για το «βολικό» κλείσιμο της Βουλής. Με επιλεγμένους πλέον τους κυβερνητικούς βουλευτές, η κυβέρνηση άρχισε την
κατάθεση των καλοκαιρινών νομοσχεδίων.
Πρώτο στη σειρά και πριν ακόμα ορκιστούν οι νέοι υπουργοί, έφτασε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» ή -όπως γράφτηκε και μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ- το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, με εξωτερική φρουρά από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία μέσα κι έξω από τις φυλακές.

Η αιτιολογική έκθεση μιλάει για την «ποιοτική» αύξηση των εγκλημάτων στην Ελλάδα που χαρακτηρίζονται από περισσότερη βία και επομένως χρειάζονται νέα τυποποίηση. Καταλήγει στην «αναγκαιότητα» δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας και θεσμοθέτησης ενός «αυστηρότερου καθεστώτος μεταχείρισης κρατουμένων που κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ασφάλεια και την τάξη». Η έκθεση αισθάνεται μάλιστα την ανάγκη να σημειώσει ότι όσοι συνέταξαν το νομοσχέδιο έλαβαν υπόψη και τη νομοθεσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ. κατά βούληση).


Ειδικό καθεστώς

Δημιουργείται στην ουσία ένα ειδικό καθεστώς κρατουμένων, που -πέρα από την όποια βαριά ποινική μεταχείρισή τους- θα συνεχίσουν να τιμωρούνται και μέσα στις φυλακές, στερούμενοι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν θεωρητικά για όλους τους κρατούμενους. Αδειες, επισκεπτήρια, επικοινωνία, μαθήματα, μεροκάματα και άλλα δικαιώματα «δεν εξαλείφονται, αλλά απλώς περιορίζονται» (sic!) στις ειδικές αυτές φυλακές. Θα έχουν, δε, ευνοϊκότερη μεταχείριση όσοι συμβάλλουν στην «εξάρθρωση και σύλληψη φυγόποινων και φυγόδικων τρομοκρατών». Ο νόμος προβλέπει τράπεζα DNA (σε αυτό βοήθησαν μάλλον και οι τηλεοπτικές σειρές CSI και NCIS).

Μια σειρά άλλων θετικότερων διατάξεων αφορούν αυτή καθεαυτήν τη δικαστική διαδικασία και «την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας δικαίου», ειδικά σε σχέση και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ.

Υπάρχουν ακόμα διατάξεις για την επιτάχυνση των δικών και τις χρονοβόρες μεταφορές δικογράφων ανά την επικράτεια, αλλά και μια προσπάθεια να χτυπηθούν τα φαινόμενα καρτέλ στη δικηγορία. Χρυσώνεται, τέλος, το χάπι στους σωφρονιστικούς (που έχουν διατυπώσει κι αυτοί αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο), αν υποστούν βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι υπογραφές των υπουργών είναι με βάση το παλιό υπουργικό σχήμα κι εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τους νεοεισερχόμενους, ώστε να επιλέξουν ένα ασφαλές και εξοπλισμένο νοσοκομείο για τους κρατούμενους, μείωση του υπερβολικού αριθμού των ισοβιτών, επαρκή σίτιση των φυλακισμένων και κυρίως αποσυμφόρηση των φυλακών, αντί για τα μεγάλα έξοδα που προκύπτουν από την ολοένα και αυστηρότερη ποινική μεταχείριση. Το θέμα του νομοσχεδίου αυτού τώρα ξεκινάει ουσιαστικά, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο σφοδρών διαφωνιών μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου