Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ο βουλευτής Πετράκος Αθανάσιος ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 94 ΕΚ. ΕΥΡΩ 6 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΓΙΑ 6 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ!!!!

Από το 1999, με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/96 για την απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκίνησε η απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης και των υποδομών της, στη χώρα μας, της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν επέτρεψαν στη ΔΕΗ να υλοποιήσει ούτε ένα έργο, αφού της απαγορεύτηκε να κάνει επενδύσεις αξιοποίησης των εγχώριων πηγών.
Απαγορεύθηκε στην ΔΕΗ η συμμετοχή της σε διαγωνισμούς νέων μονάδων. Αρχές του 2000 αποφασίστηκε η αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ .

Της απαγορεύθηκε να επενδύσει σε ΑΠΕ. Εξαιτίας της τελευταίας απαγόρευσης η ΔΕΗ η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκα και αιολικά πάρκα, σήμερα δεν κατέχει ούτε το 1% της συνολικής ισχύς στις ΑΠΕ. Δημιουργήσατε τεχνικά εμπόδια ώστε να εισέλθουν στις ΑΠΕ κερδοσκόποι με τις τεράστιες ΒΑΠΕ και αυτό πληρώνουμε τώρα.

Ως καταναλωτές επιδοτούμε με τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ περισσότερα από 470 εκατομμύρια ευρώ το 2013 τα 3047 MW Φυσικό Αέριο. Συνολικά οι επιδοτήσεις της 3ετίας 2009 -2013 στις μονάδες ΦΑ είναι 1,2 δις για ΜΑΜΚ και ΑΔΙ και 4,2 δις ΑΠΕ. Το δημόσιο και οι καταναλωτές κατέβαλαν άμεσα – έμμεσα επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, διακανονισμούς 10,4 δίς.

Αυτή η σπατάλη κεφαλαίων στην ενέργεια, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2000-2013, της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.

Για τις ανάγκες της μετοχοποίησης-ιδιωτικοποίησης κατά 49% της ΔΕΗ ακυρώθηκαν ακόμα και τα τύποις κοινωφελή χαρακτηριστικά που προέβλεπε ο ιδρυτικός της νόμος και μεταβλήθηκε από δημόσια βιομηχανική επιχείρηση με αντικείμενο «την ανάπτυξη της χώρας και την προσφορά του ρεύματος στη φθηνότερη τιμή» (Β.Ν.Δ 1468/1950), σε μετοχοποιημένη Α.Ε. με στόχο, όπως είναι φυσικό, στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, την προσφορά κερδών και υπεραξίας στους μετόχους της.

Σταμάτησαν όλα τα έργα ανάπτυξης υδροηλεκτρικών σταθμών – έργα πολλαπλού σκοπού και μέγιστου κοινωνικού οφέλους, καθώς, εκτός από φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια, η διαχείρισή τους εξασφάλιζε ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, κλπ. Επί τη ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, κύριοι της κυβέρνησης, στο φράγμα της Μεσοχώρας και γενικότερα στα υδροηλεκτρικά έργα, υπάρχει ήδη επενδεδυμένο κεφάλαιο 550 εκατομμυρίων ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση αυτή;

Ερχόμενοι τώρα στον Νόμο 3908/2011, ήδη από το 2011 είχαμε επισημάνει τον ιδιαίτερα σκληρό ταξικό του χαρακτήρα, που χάριζε γη και ύδωρ στα μεγάλα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας. Από τότε σας είχαμε επισημάνει ότι πρόκειται για έναν νόμο που όχι μόνο δεν προωθούσε την περιφερειακή ανάπτυξη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά δεν προωθούσε, ούτε καν την απασχόληση. Αντίθετα, εξυπηρετούσε, ως συνήθως, τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα, και ιδιαίτερα βέβαια τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και πλούτο.

Βλέπουμε λοιπόν στο εν λόγω νομοσχέδιο να κυρώνονται ενισχύσεις για 6 μεγάλα αιολικά πάρκα, μέσω άμεσων επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών:

Στο Πρώτο Άρθρο, 18,5 εκατομμύρια ευρώ φορολογική απαλλαγή, για αιολικό πάρκο ισχύος 48 MW στη Λάρισα, σε εταιρία συμφερόντων του ομίλου του Μυτιληναίου, για επένδυση 78 εκατομμυρίων ευρώ. Θέσεις εργασίας που δημιουργούνται; Μία!

Στο Δεύτερο Άρθρο, άμεση επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ συν φορολογική απαλλαγή σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, για αιολικό πάρκο ισχύος 48MW σε περιοχή των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου, για επένδυση 70 εκατομμυρίων ευρώ. Θέσεις εργασίας; Μία!

Στο Τρίτο Άρθρο, άμεση επιχορήγηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ συν φορολογική απαλλαγή 207,000 για αιολικό πάρκο ισχύος 27,6 MW στην Πάρο. Η επιχείρηση ανήκει πλειοψηφικά στην οικογένεια Κοπελούζου, ενώ μεγάλο μέρος της ανήκει και σε θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου. Η επένδυση έχει ύψος 52-53 εκατομμύρια. Θέσεις εργασίας; Μία ξανά!

Στο Τέταρτο Άρθρο, για αιολικό πάρκο στην Νάξο, ισχύος 36,8 MW, που ανήκει στο ίδιο σχήμα με το προηγούμενο, άμεση επιχορήγηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον φορολογική απαλλαγή γύρω στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Το ύψος της επένδυσης είναι πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δημιουργείται και άλλη μία θέση εργασίας!!!

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα 10,4 δις που ανέφερα παραπάνω.

Και ερχόμαστε στα άρθρα 5 και 6, όπου έχουμε και τη συμμετοχή της περίφημης ENERGON. Μίας γερμανικής εταιρίας, η οποία ζητάει διαφυγόντα κέρδη 9 εκατομμυρίων ευρώ από μία διαβλητή σύμβαση 9 αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες, και με την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και πολλές εισαγγελικές παρεμβάσεις, τόσο από ελληνικής όσο και από γερμανικής πλευράς. Μάλιστα κύριοι της κυβέρνησης. Επιδοτείτε την εταιρία VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε., της οποίας το 89% κατέχει η ENERGON, για αιολικό πάρκο στη Φωκίδα και την ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε., της ίδιας εταιρίας, ναι, της ENERGON, για 3 αιολικά πάρκα στο Δήμο Ακτίου και Βόνιτσας. Μην ξεχάσω να αναφέρω βέβαια ότι για τα πάρκα στη Φωκίδα και την Αιτωλοακαρνανία δημιουργούνται άλλες 2 θέσεις εργασίας! Το Success Story σε όλο του το μεγαλείο!

Αυτή είναι λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε; Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη που τόσο όμορφα διαφημίζετε; Όχι κύριοι. Αυτή είναι Μαύρη ανάπτυξη. Μαύρη κι άραχλη.

Τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τη στιγμή που οι αγρότες έχουν χάσει την οποιαδήποτε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ τους παίρνουμε χωράφια, σπίτια, καταθέσεις και τους οδηγούμε στην απόγνωση, εσείς εξακολουθείτε να μοιράζετε ζεστό χρήμα σε φίλους και γνωστούς. Σε αυτούς που τόσα χρόνια σας στηρίζουν με διάφορους τρόπους.

Κύριοι της κυβέρνησης, για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, η ενέργεια, όπως και το νερό, η Υγεία και η Παιδεία, είναι κοινωνικά αγαθά που δεν πρέπει να στερείται κανένας πολίτης και γι αυτό πρέπει να είναι δημόσια. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως βασικό πυλώνα του συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού αυτή συνδέεται και υποστηρίζει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτικό τομέα, βιομηχανία, κατασκευαστικό κλάδο , έρευνα και καινοτομία, δομές κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας) και είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας όχι ως ένα πρόσκομμα στην ανάπτυξη ή μια πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης, αλλά ως βασικό συστατικό του προγράμματός μας.

Είμαστε αντίθετοι στην απορρύθμιση στις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, που στόχο έχει να αλώσουν οι πολυεθνικές την ενεργειακή πίτα της χώρας. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πρέπει να είναι 100% Δημόσια και Ενιαία ώστε να εξυπηρετεί τις γενικότερες αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου.

Αποτέλεσμα άλλωστε και συνέπεια των ακολουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της απορρύθμισης των ιδιωτικοποιήσεων, ήταν να γίνει ο Ενεργειακός κλάδος στα πλαίσια των μνημονιακών επιλογών, πεδίο πλιάτσικου από κάθε λογής αετονύχηδες.

Ο κλάδος της ενέργειας, και ειδικά της ηλεκτρική ενέργειας, αποτελεί ουσιαστικά το φυσικό μονοπώλιο, που τροφοδοτεί με “πρώτη ύλη” την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, το εμπόριο, τα νοικοκυριά, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Η παράδοσή της στον ιδιωτικό ανταγωνισμό απειλεί όλες τις άλλες ανταγωνιστικές αγορές της οικονομίας και τις βασικές κοινωνικές δραστηριότητες, με τεράστιες συνέπειες στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης.



Κλείνοντας, σας καλώ για άλλη μία φορά, να αποσύρετε άμεσα το Νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, και να την πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων, αλλιώς να γνωρίζετε ότι επισπεύδετε το ούτως ή άλλως αναπόφευκτο δικό σας τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου