Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΟΡΚΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ EUROGROUP "ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ" ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ "ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ"

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. Όρκους πίστης για την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων έδωσε ο νεότευκτος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενώπιον των δανειστών της Ελλάδας, προκειμένου να στηρίξει όπως - όπως την ταλανιζόμενη από τις εσωτερικές συγκρούσεις κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι δηλώσεις του Γκ. Χαρδούβελη, οι οποίες έγιναν την Πέμπτη (19/6) στα πλαίσια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, δίνουν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, δηλαδή να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» το βάρβαρο αντιλαϊκό πακέτο τωνπροαπαιτούμενων μέτρων εντός 2 μηνών. Ο νέος ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι «Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται».

Ωστόσο, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μπορεί να αποβούν ανεδαφικοί και μάλιστα σύντομα, καθώς ταετερόκλητα στοιχεία που την συναπαρτίζουν διαμορφώνουν διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της (πχ. υπόθεση Λοβέρδου) και την θέτουν ντε φάκτο σε τροχιά εκλογικής ετοιμασίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της παραίτησης του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, κάτι που σηματοδοτεί τις εντεινόμενες ανησυχίες (εντός και εκτός Ελλάδας) στο πεδίο της φοροεισπρακτικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η εν λόγω παραίτηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και τηνανεξαρτησία, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία επιλογής του νέου Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται απόπενταμελή επιτροπή.

Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το ζήτημα του διορισμού του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε και οΝτέισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η διαδικασία για την επιλογή του θα είναι ανοιχτή και διάφανη.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά οΝτέισελμπλουμ.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου