Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

13 ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ


Από την ταινία «The Smell of Us»ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεκατρείς ταινίες θα προβληθούν φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος «Μέρες των δημιουργών» στο φετινό 71ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.
Πρόκειται για το 11ο πρόγραμμα του τμήματος που διοργανώνει η Εταιρεία Ιταλών Σκηνοθετών (αντίστοιχο με το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Κανών) και στο οποίο, εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, περιλαμβάνονται και διάφορες άλλες ειδικές προβολές. Φέτος μάλιστα, με το σύνθημα «να ανακαλύψουμε νέο κοινό για ένα νέο κινηματογράφο», ο πρόεδρος του τμήματος Ρομπέρτο Μπαρζάντι αναζητά, όπως ανέφερε, να ανταποκριθεί «στην απαίτηση του κοινού για πρωτοτυπία και νοημοσύνη σε αντίθεση από τα μεγάλα φεστιβάλ που έχουν μετατραπεί σε προβολή προβλέψιμων ταινιών».

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει φέτος και ο γνωστός ανεξάρτητος Αμερικανός σκηνοθέτης Λάρι Κλαρκ (Kids, Bully), με την ταινία «The Smell of Us», γύρω από μια ομάδα αυτοκαταστροφικών νεαρών skateboarders στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Λοράν Καντέ («Ανάμεσα στους τοίχους») επιστρέφει με την ταινία «Επιστροφή στην Ιθάκη», γύρω από πέντε φίλους που αποφασίζουν να γιορτάσουν την επιστροφή στην Αβάνα του φίλου τους Αμαντέο, ύστερα από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη.

Από τη Γαλλία και η ταινία «Μεταμορφώσεις» του Κριστόφ Ονορέ, μια σύγχρονη εκδοχή των ιστοριών του Οβίδιου, με φόντο την αγροτική Γαλλία, εμπνευσμένων από τη μυθολογία, με πρόσωπα που έχουν ονόματα όπως ο Ερμής, ο Ορφέας, ο Βάκχος, ο Πάνας και η Ευρώπη.

Από την Αγγλία θα δούμε το «The Goob», ψυχολογικό γουέστερν που εκτυλίσσεται ένα ζεστό καλοκαίρι στην περιοχή του Νόρφολκ, με τους Σιένα Γκίλορι, Σον Χάρις και Μαράμα Κορλέτ. Ο Ισπανός Αλέξ ντε λα Ιγκλέσια θα παρουσιάσει την ταινία «Μέσι», βιογραφία του διεθνούς σταρ του ποδοσφαίρου Lionel Messi.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ιταλός Ιβάνο ντε Ματέο εκπροσωπείται με την ταινία «Ι nostril ragazzi», με πρωταγωνιστές τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο και Λουίτζι Λο Κάσιο, γύρω από τα παιδιά δυο ζευγαριών που ανατρέπουν το συνηθισμένο μηνιαίο δείπνο των γονιών τους.

Από την Ιταλία και η δραματική ταινία «Patria» («Πατρίδα») του Φελίτσε Φαρίνα, γύρω από τρεις εργάτες, που αναπολούν την ιστορία των τελευταίων τριάντα χρόνων της πατρίδας τους, στην κορφή ενός πύργου απέναντι από το εργοστάσιο που εργάζονται κι από την οποία ο ένας απειλεί να πηδήξει.

Με τη νέα του ταινία «One on One» παρουσιάζεται, εκτός συναγωνισμού, ο διάσημος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ, βραβευμένος το 2012 με το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία του «Pieta». Πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα, μέλους μιας συμμορίας επτά αντρών που δολοφονούν άγρια ένα νεαρό κορίτσι, ο οποίος, αφού απαχθεί από μια ομάδα στρατιωτών, βασανιστεί μέχρι που να ομολογήσει το έγκλημά του και αφεθεί ελεύθερος, αποφασίζει να ανακαλύψει αυτούς που τον είχαν απαγάγει.

Ολες οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών του προγράμματος θα διαγωνιστούν, όπως γίνεται και στο παρελθόν, για το Λιοντάρι του Μέλλοντος, το βραβείο Ντίνο Ντε Λαουρέντις που απονέμεται και σε ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών σε άλλα τμήματα της Μόστρας του κινηματογράφου. Ακόμη, στο φεστιβάλ, από φέτος θα απονέμεται και το βραβείο καλύτερης ταινίας των «Ημερών των Δημιουργών», με πρόεδρο φέτος τον Αργεντινό σκηνοθέτη Ντιέγκο Λέρμαν, ενώ το δικό τους βραβείο θα απονείμουν και κριτικοί μέλη της FEDEORA (Ομοσπονδία Ευρωπαίων και Μεσογειακών Κριτικών).

Και για πέμπτη χρονιά, χάρη στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Europa Cinemas και της Cineuropa, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «28 φορές Κινηματογράφος», υπό την αιγίδα του βραβείου LUX, ενώ θα προβληθούν οι τρεις ταινίες «φιναλίστ», που διεκδικούν το βραβείο LUX: «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίσεκ, γύρω από τις σχέσεις των μαθητών ενός κολεγίου με έναν αυστηρό καθηγητή τους, «Girlhood» της Σελίν Σιάμα, γύρω από τις σχέσεις εφήβων-εξουσίας και «Αϊντα» του Πάβελ Παβλικόφσκι, γύρω από τα προβλήματα ενός νεαρού ορφανού κοριτσιού από την Πολωνία. Από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο οι ταινίες θα προβληθούν σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, στις 17 Δεκεμβρίου, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που θα έχουν στο μεταξύ ψηφίσει για την καλύτερη ταινία, θα αναγγείλουν το βραβείο στο Στρασβούργο, παρουσία των τριών σκηνοθετών.

**

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟΧΡΥΣΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΕ ΔΥΟ

ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, η μοντέζ Θέλμα Σούνμεϊκερ και ο ντοκιμαντερίστας Φρέντερικ Γουάιζμαν (φωτ.), είναι τα πρόσωπα που θα τιμηθούν στο φετινό 71ο Φεστιβάλ της Βενετίας με το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου τους. Η Θέλμα Σούνμεϊκερ, σύζυγος του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ, τιμημένη με τρία Οσκαρ για τις ταινίες «Οργισμένο είδωλο», «The Aviator», «Ο πληροφοριοδότης», όλες σκηνοθετημένες από τον Μάρτιν Σκορσέζε, είναι τακτική συνεργάτρια, εδώ και χρόνια, του διάσημου σκηνοθέτη, μέχρι και τον πρόσφατο «Λύκο της Γουόλ Στριτ». Ο πολυβραβευμένος Φρέντερικ Γουάιζμαν, δημιουργός 39 ντοκιμαντέρ και 2 ταινιών μυθοπλασίας, με 7 ντοκιμαντέρ να έχουν στο παρελθόν προβληθεί στη Μόστρα, καλεσμένος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στη δεκαετία του '90, είχε πάρει μέρος στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών με το ντοκιμαντέρ του «National Gallery».

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταγωγής (από τη μητέρα του) βραβευμένος Γάλλος μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεπλά (φωτ.) θα είναι φέτος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 71ου φεστιβάλ. Γνωστός για τις μουσικές επενδύσεις σε ταινίες διάσημων σκηνοθετών (Στίβεν Φρίαρς, Ρόμαν Πολάνσκι, Τέρενς Μάλικ, Τομ Χούπερ, Ζακ Οντιάρ, Κάθριν Μπίγκελοου, Ντέιβιντ Φίντσερ, Τζορτζ Κλούνι, Ανγκ Λι, Γουές Αντερσον, Ματέο Γκαρόνε κ.ά.), ο Ντεπλά ήταν τρεις φορές υποψήφιος για Οσκαρ, ενώ κέρδισε διάφορα άλλα βραβεία (Χρυσή Σφαίρα, Αργυρή Αρκτο, τρία βραβεία Σεζάρ, τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βραβείο BAFTA, και ένα Grammy!).http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου