Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Στις 29 Δεκεμβρίου… κληρώνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκλογές - Όλη η διαδικασία

Η 29η Δεκεμβρίου θα είναι, όπως φαίνεται, η ημέρα της… κρίσης για την κυβέρνηση, καθώς τη μέρα εκείνη αναμένεται να διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει το (ε, όχι και θεάρεστο) έργο της ή αν θα προκηρυχθούν εκλογές. Η κυβέρνηση επέλεξε την 17η Δεκεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας (και σήμερα, οκτώ μέρες πριν, ακόμα δεν ξέρουμε καν ποιον προτείνει για υποψήφιο). Στην ψηφοφορία αυτή, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα πρέπει η όποια επιλογή της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 200 ψήφους, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον απίθανο, και έτσι θα πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία, στις 23 Δεκεμβρίου (καθώς ανάμεσα στις ψηφοφορίες πρέπει να παρεμβάλλονται πέντε ημέρες), όπου και πάλι θα χρειαστούν 200 ψήφοι για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και φτάνουμε έτσι στις 29 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της τρίτης ψηφοφορίας, όπου αυτή τη φορά ο στόχος μειώνεται στους 180 βουλευτές. Αν βρεθούν τελικά οι περίφημοι 180, τότε η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά. Αν όχι, τότε μέσα σε δέκα ημέρες το υπουργικό συμβούλιο παραιτείται και η Βουλή διαλύεται, και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Η Βουλή που θα σχηματιστεί από τις εκλογές αυτές συνέρχεται άμεσα προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται και πάλι 180 ψήφοι. Αν αυτές δε συγκεντρωθούν, τότε προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται αυτή τη φορά η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Αν ούτε οι 151 βουλευτές βρεθούν, τότε, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, καθώς το Σύνταγμα δεν αναφέρει κάτι ρητά για την περίπτωση αυτή, διεξάγεται νέα ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην προηγούμενη ψηφοφορία, και Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

Όπως και να ‘χει, έχουμε έναν μακρύ χειμώνα μπροστά μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου