Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα χιλιάδες ανάσες για τον Νίκο Ρωμανό - Ένταση μετά την πορεία στα Εξάρχεια

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας στην πορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό και τους υπόλοιπους απεργούς πείνας - Συγκεντρώσεις και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά - Απορριπτική σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για τον Ν. Ρωμανό - Κατάμεστο το θέατρο «Εμπρός» στη σημερινή συνέντευξη Τύπου (δείτε το βίντεο) - Παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Πλήθος εκδηλώσεων και εκφράσεων στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα του Ν. Ρωμανού. Οι σημερινές εξελίξεις: Πορεία αλληλεγγύης αυτή την ώρα στο Μοναστηράκι -Συνέντευξη Τύπου από τους γονείς του Ν. Ρωμανού και του επίσης απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη σήμερα (δείτε τα βίντεο) στο κατάμεστο θέατρο Εμπρός - Νίπτει τας χείρας του και ο Ανδρέας Λοβέρδος - Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη - Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα - Πληθαίνουν οι δηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης (1, 2, 3, 4, 5 κ.ά.)

Ενημέρωση και φωτογραφίες από την πορεία (dromografos2, dromografos3, @MakisSinodinos, dromografos/Skar, @amygdaleza65, @melpaki κ.ά.)

Σε εξέλιξη από τις 6 το απόγευμα η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. Πρώτες εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές. Σε εξέλιξη πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά.

11.15 μ.μ. Ήρεμη η κατάσταση στο Πολυτεχνείο, με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων των ΜΑΤ να έχει αποσυρθεί.

10.55 μ.μ. Τουλάχιστον 20 είναι οι προσαγωγές που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. μετά την πορεία. Συγκεντρωμένος κόσμος βρίσκεται αυτήν την στιγμή έξω από τη ΓΑΔΑ.

10.33 μ.μ. Δεν επιβεβαιώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. η ύπαρξη διαταγής για εκκένωση του ΕΜΠ.

10.25 μ.μ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει διαταγή της αστυνομίας για εκκένωση του ΕΜΠ.

10.18 μ.μ. Συνέλευση πραγματοποιείται στο χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας. Κλειστή η είσοδος της οδού Στουρνάρα, με δυνάμεις των ΜΑΤ να παραμένουν στο δρόμο.

10.10 μ.μ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες της οδού Τοσίτσα βρίσκεται και κάτοικος της περιοχής που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα.



9.56 μ.μ. Διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν στην οδό Στουρνάρη, ενώ πολύς κόσμος βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.



9.45 μ.μ. Τουλάχιστον δέκα προσαγωγές πολιτών πραγματοποίησε η αστυνομία στην οδό Τοσίτσα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

9.30 μ.μ. Μια ακόμα βίαιη, αναίτια σύλληψη στα Εξάρχεια: Στην οδό Τσαμαδού, αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ συνέλαβαν περαστικό, αφού πρώτα τον έριξαν στο έδαφος με ένα από τα μηχανάκια τους και ξεκίνησαν να τον χτυπάνε. Σταμάτησαν μόνο μετά από την αντίδραση του κόσμου, προχώρησαν όμως στη σύλληψη του ανθρώπου.

9.20 μ.μ. Κάηκε λεωφορείο που είχε τοποθετηθεί νωρίτερα σαν οδόφραγμα στην οδό Στουρνάρη.





9.08 μ.μ. Και μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ επιχειρούν στα Εξάρχεια. Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και πολύ ξύλο στην πλ. Εξαρχείων, σύμφωνα με μαρτυρίες.

9.05 μ.μ. Επέμβαση της αστυνομίας στα Εξάρχεια: δακρυγόνα και κρότου λάμψης χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

9.00 μ.μ. Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων.

8.52 μ.μ. Αναποδογυρίστηκαν δύο αμάξια, μάρκας Mercedes, σε Σόλωνος-Ιπποκράτους και στη Χαρ. Τρικούπη.





8.35 μ.μ. Κάποια μπλοκ διαλύονται, ενώ άλλα συνεχίζουν προς το κατειλημένο Πολυτεχνείο όπου και θα γίνει συνέλευση. Διαρκή καλέσματα για πορεία το Σάββατο 6 Δεκέμβρη (επέτειος και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου) στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.



Φωτ. νωρίτερα

8.25 μ.μ. Η κεφαλή της πορείας επιστρέφει προς Προπύλαια

8.15 μ.μ. Χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη 12η ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας άσυλο και στέγη.



8.05 μ.μ. Στο κάτω μέρος της Πλ. Συντάγματος η πορεία:





Τηλεγράφημα του ΑΠΕ για «πρωτοβουλία Βενιζέλου» αναφέρει:

«Σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας του για το θέμα του Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζουν εάν χρειαστεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση που θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει το σχετικό αίτημα του Ν. Ρωμανού».

Αν βέβαια η «πρωτοβουλία» μοιάζει με τις ντρίμπλες Λοβέρδου και Αθανασίου, θα πρόκειται απλώς για επικοινωνιακό τερτίπι απέναντι στις συνεχώς εντεινόμενες αντιδράσεις, όπως η εξαιρετικά μεγάλη πορεία αλληλεγγύης που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Αθήνα.

7.55 μ.μ.: Η κεφαλή της πορείας προσεγγίζει το Σύνταγμα, η ουρά βρίσκεται ακόμα στην Ομόνοια, σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία με διαδηλωτές.

7.50 μ.μ.: Στη Σταδίου η τεράστια διαδήλωση:



Ακόμα και το In.gr μιλά αυτή την ώρα για 3 με 4.000 διαδηλωτές.

7.45 μ.μ.: Άποψη της διαδήλωσης στην Ομόνοια:

Σήμερα το μεσημέρι ανέβηκε πανό αλληλεγγύης και στην Καβάλα:



19.30 Μεγάλη συγκέντρωση και στην Πάτρα - Διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, υπό καταρρακτώδη βροχή, αλλά και στα Χανιά



Εικόνα από την Καμάρα, λίγο νωρίτερα

Οι ανταποκρίσεις από την Αθήνα μιλούν για συγκλονιστικό παλμό στην πορεία που δονείται από τα συνθήματα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας.



Ενα γκραφίτι:



Μπλοκ και από το KKE-ΜΛ:



19:05 Ξεκίνησε η πορεία. Τουλάχιστον 5.000 οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας.



18:50 Πολύς είναι ο συγκεντρωμένος κόσμος στο Μοναστηράκι.





18:15 Έχει γεμίσει ήδη η πλατεία στο Μοναστηράκι από αλληλέγγυους στους απεργούς πείνας.





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό, έρχεται μια πληροφορία να δώσει νέα διάσταση και να σκορπίσει οργή για την στάση της πολιτείας απέναντί του. Σήμερα ή αύριο Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, ωστόσο, χτες διέρρευσε από έγκυρες πηγές πως η εισήγηση του εισαγγελέα θα είναι απορριπτική (πηγή: stokokkino.gr).

Φοίτηση... εξ αποστάσεως προτείνει ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για Ρωμανό και Κωστάρη, σε μια προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών (διαβάστε σχετικά: Νίπτει τας χείρας του ο υπ. Δικαιοσύνης για το Ρωμανό, φέρνει νόμο για σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης (βίντεο)

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν διαδηλωτές από το Μεξικό.
«Οι συνέπειες για ό,τι συμβεί θα βαραίνουν τον υπουργό»

Κατάμεστο το θέατρο «Εμπρός» στη συνέντευξη Τύπου που κάλεσαν οι γονείς του Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη που βρίσκεται επίσης σε απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στον συγκρατούμενό του.

«Οι συνέπειες για ό,τι συμβεί θα βαραίνουν τον υπουργό» (12:43) «Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο» τόνισε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, σημειώνοντας πως «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό». Συμπληρώνοντας ο πατέρας του απεργού πείνας ανέφερε πως δεν θα βγάλει το συναίσθημά του σε κοινή θέα.

Από τη συνέντευξη Τύπου

«Θα ήθελα να έχω φοιτητές σαν το Νίκο Ρωμανό» ανέφερε η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Παρίσι Νατάσα Τσουκαλά, τονίζοντας πως «η συναινετική λύση που προτείνει ο υπουργός είναι κατ' επίφαση σύννομη».

Με τη σειρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε "να σταματήσει ο κυβερνητικός τσαμπουκάς" και η κ. Όλα Κοσμοπούλου ξεκαθάρισε πως οι γιατροί δε θα γίνουν μηχανισμοί καταστολής.

Πορεία αλληλεγγύης

Στις 6 το απόγευμα, καλείται πορεία αλληλεγγύης στο Μοναστηράκι. Στην πορεία καλεί με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη στον Ν. Ρωμανό πληθαίνει, τόσο απ τα μέσα με απεργίες πείνας συντρόφων του κρατουμένων, όσο κι απ' τους χιλιάδες ανθρώπους που κινητοποιούνται στην Ελλάδα και αλλού. Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της πληττόμενης και αγωνιζόμενης κοινωνίας προκειμένου να τον οπλίσει με αλληλεγγύη και να είναι νικηφόρος για όλες και όλους μας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η κοινωνία φυλακή, θα τους ανατρέψουμε για να ζήσουμε όπως εμείς επιθυμούμε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου