Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας στην υποδοχή του 18ου Στόλου: Ο λαός δίνει αγώνα εδραίωσης της λαϊκής κυριαρχίας

Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, δίνει το παρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης. Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο ναύαρχος Τσανγκ Τσουανσού στη φρεγάτα Changbai Shan 989. Στη σύντομη ομιλία του, ο ναύαρχος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπενθύμισε τη συμβολή της Αθήνας στην
εκκένωση κινέζων πολιτών από την Λιβύη, πριν από ένα χρόνο. O πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη φρεγάτα και με την ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους, ευχήθηκε καλή χρονιά στον κινεζικό λαό.
Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
«Η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε στήριγμα στον κινεζικό λαό, όποτε το έχει ανάγκη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από την Λιβύη και την Αλβανία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει και θα τις ενδυναμώσει.
«Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους φορείς» τόνισε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για την εδραίωση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

Με πληροφορίες από in.gr

Τα πλοία του 18ου Κινεζικού Στόλου που έχουν αγκυροβολήσει στο Πειραιά υποδέχθηκε και επίσημα στις επτά το απόγευμα της Πέμπτης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα πλοία βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των πειρατών στον στενό του Άντεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία των δύο λαών.

Τόνισε την συνεργασία στην θάλασσα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη τόσο με την ναυπήγηση πλοίων ελληνικού ενδιαφέροντος στην Κίνα αλλά και στο εμπόριο. Εξήρε την συνεργασία των δύο πολεμικών ναυτικών Ελλάδας - Κίνας στην καταπολέμηση της πειρατείας. Έκανε λόγο για νέα περίοδο στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. Δήλωσε έτοιμος να παρέχει η Ελλάδα την στήριξή της στην Κίνα στο θέμα της προώθησης των προϊόντων της στην Ευρώπη. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς επεσήμανε. Συνεργασία θα υπάρξει και στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη επανέλαβε επισημαίνοντας πως δύο λαοί με αξιοπρέπεια μπορούν να συνεργαστούν. Τέλος ευχήθηκε καλή χρονιά επ αφορμή του νέου ημερολογιακού Κινεζικού έτους.

Ο Κινέζος πρέσβης από την πλευρά του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η ανώτατη εκτίμηση της Κίνας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Δημοκρατίας. Η θάλασσα έχει ενώσει τις δύο χώρες επεσήμανε. Εξήρε την συμβολή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον απεγκλωβισμό Κινέζων πολιτών από ζώνες κινδύνου. Χαρακτήρισε τον Πειραιά "Μαργαρίτα" της Ελλάδας. Αναφέρθηκε τέλος στην πραγματοποίηση του "ονείρου" της COSCO για εμπορικές δραστηριότητες στην Ευρώπη μέσω του Πειραιά που έγινε εφικτό χάριν στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Κινεζικού Στόλου έγινε την Πέμπτη δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια\\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου