Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η Ευρώπη θέλει συμφωνία. Η Γερμανία;

Τη θέλησή της να βρεθεί απόψε κοινός τόπος με τους εταίρους και πιστωτές επιδεικνύει η Ελλάδα, με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε στο Eurogroup. Το κλίμα πριν την έκτακτη συνεδρίαση είναι μάλλον μπερδεμένο, με τα μηνύματα από Βρυξέλλες, Παρίσι και Ρώμη να είναι θετικά και το Βερολίνο να αποκλείει το ελληνικό αίτημα ως βάση συζήτησης.
Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση
Κατηγορηματικός ήταν ο Νίκος Παππάς για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως το αίτημα της Ελλάδας «έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. 'Η θα γίνει δεκτό ή δεν θα γίνει. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση».Ερωτώμενος στο ρ/σ Παραπολιτικά FM για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία σήμερα, ο κ. Παππάς απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικές παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλάω για μια Σύνοδο Κορυφής. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπαίνουμε στην κουβέντα για να ζητήσουμε, αλλά για να συζητήσουμε». Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στη Γερμανία, λέγοντας: «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να απομονώσει την Ελλάδα πλανάται πλάνην οικτράν και είναι μπροστά σε σοβαρές ιστορικές ευθύνες. Το ακραίο σενάριο δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για κανέναν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση».
Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το τι καταφέρνει και τι νομοθετεί. «Εμείς επιδιώκουμε να υπάρξει μια συμφωνία για να εφαρμόσουμε τον σκληρό πυρήνα του προγράμματός μας», τόνισε και ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία η οποία την καθιστά μη κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να παίρνουμε άδεια για να νομοθετούμε. Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Βαρουφάκης: Μόνο ως τιμωρία μπορεί να εξηγηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη

Η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για να επέλθει μία συμφωνία με τους εταίρους υποστήριξε ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην Daily Telegraph και τόνισε πως δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη και πως ο μόνος λόγος για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη θα είναι σε όρους τιμωρίας. «Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να αποφύγουμε οιεσδήποτε κινήσεις που θα διακύβευαν την χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα συνεχιστεί μόνο επειδή το λένε οι κανόνες» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από ότι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ. Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Ο μόνος λόγος για να γίνει αυτό θα είναι σε όρους τιμωρίας. Το μόνο που ζητούμε είναι ένας τρόπος να τερματιστεί ο κύκλος χρέους-αποπληθωρισμού και να ανακτηθούν τα κυκλώματα πίστωσης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Ακτίνα ελπίδας» για συμφωνία στο Eurogroup από τη Φιλανδία

Ελαφρώς διαφοροποιημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εμφανίζεται η φιλανδική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε πως ελπίζει σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. «Χθες τη νύκτα, υπήρξε μία ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός... ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της» δήλωσε ο Αντι Ρίνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Πίσω από τα... ταγέρ της Μέρκελ κρύβονται οι Πορτογάλοι

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt η Πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική επιχειρηματολογία για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. «Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο, είναι το τρέχο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί» δήλωσε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί άλλων όρων. Τα 18 κράτη της ευρωζώνης, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο» είπε. Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα» επέμεινε. «Οταν ζητώ πίστωση από την τράπεζά μου, οφείλω να δεσμευθώ για την αποπληρωμή και οφείλω να προσφέρω εγγυήσεις, έτσι λειτουργεί και όχι αλλιώς» κατέληξε.

Στα κάγκελα ο Σόιμπλε

Αφού προέτρεξε να αποκλείσει το ελληνικό αίτημα πριν καν το διαβάσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το χαρακτήρισε "Δούρειο Ίππο" μέσω των συνεργατών του εχθές Πέμπτη στο Euro Working Group. Σύμφωνα με το Bloomberg ωστόσο, Γερμανός αξιωματούχος μετέφερε πρόθεση του Βερολίνου να δεχθεί τελικά το κείμενο ως βάση συζήτησης. Με την Άνγκελα Μέρκελ να συνομιλεί σε εποικοδομητικό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα επί 50 λεπτά χθες βράδυ, δημιουργείται η αίσθηση πως η λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε ανώτατο επιπεδο, ενδεχομένως σε μία νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Τώρα αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση γράφει ο Guardian

Ότι οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν δηλώνουν αξιωματούχοι που μετέχουν στο Eurogroup, στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian. "Σήμερα δεν είναι η D-Day (Η Μέρα της Κατστροφής) για τους Έλληνες, αλλά η αρχή μιας σειράς από Eurogroup και συναντήσεις υψηλά ιστάμενων στελεχών. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αληθινής διαπραγμάτευσης, τονίζει το δημοσίευμα επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζει. Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι η παλιά συνταγή της αναμονής" σημειώνουν ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως θα υπάρχουν κι άλλες συνεδριάσεις από εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου