Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στη δημοσιότητα όλος ο φάκελος της διαπραγμάτευσης στα Eurogroup της 11 και 16/2

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΥΠΟΙΚ όλον τον φάκελο παρουσιάσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα. Ο φάκελος (πατήστε εδώ για να τον «κατεβάσετε») περιλαμβάνει τις δύο ομιλίες του ΥΠΟΙΚ στα δύο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συναντήσεις από την ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο Moscovici αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup -γνωστό ως σχέδιο Dijsselbloem- που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:

"Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.

Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών".

Πληροφορίες από capital.gr και real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου