Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Διώξεις φοιτητών ζητά το Ποτάμι

«Να αποδοθούν ευθύνες» σε διαδηλωτές φοιτητές, ζήτησε στην Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης. Αφορμή οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, για επικείμενες περικοπές κονδυλίων, με αφορμή ελέγχους από κλιμάκιο διεθνών αξιολογητών.
Την λήψη μέτρων για την «απόδοση ευθυνών» στους φοιτητές που διαδήλωσαν στις 4 Νοεμβρίου, με αφορμή την επίσκεψη διεθνούς κλιμακίου αξιολογητών σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε με ερώτηση του που συζητήθηκε στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Αθανασία Αναγνωστοπούλου ο Χ.Θεοχάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιες είναι οι πράξεις στις οποίες έχει προχωρήσει ή προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τα συγκεκριμένα λυπηρά περιστατικά και για να αποκατασταθεί η εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου και να διορθωθεί η ζημιά που έχει γίνει;» υποστηρίζοντας πως «εξωτερικοί διεθνείς αξιολογητές, άνθρωποι κύρους, Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, έγιναν δεκτοί από ομάδες φοιτητών με προπηλακισμό, ύβρεις και ρίψεις φρούτων και λαχανικών».

Μάλιστα όταν η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέρθηκε στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ο Χ.Θεοχάρης σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει το αυτοδιοίκητο και δεν θα καταλύσουμε το συνταγματικό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Καλό θα είναι όμως αυτά τα γεγονότα να μην επαναλαμβάνονται. Και για να μην επαναλαμβάνονται, κάποιοι που κυβερνάνε πρέπει να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Το να λέμε ότι έγινε και βρήκαμε τρόπους με ευελιξία και με φαντασία να μπορέσει να ολοκληρωθεί κι ότι, παρά την προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τελικά τα καταφέραμε, αυτό δεν λέει τίποτα».

Για καταδίκη των περιστατικών έκανε λόγο η Α.Αναγνωστοπούλουεπισημαίνοντας πως «όταν συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο και εμείς καταδικάζουμε, σε καμία περίπτωση αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία επίδραση στην αξιολόγηση του πανεπιστημίου, στη λειτουργία του πανεπιστημίου ή οτιδήποτε τέτοιο». Επίσης πρόσθεσε ότι «εμείς ως Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούμε να παρέμβουμε -έχουν αυτοδιοίκητο τα ΑΕΙ, δεν μπορεί να παρέμβει κανένας- ούτε να επιρρίψουμε ή να ζητήσουμε ευθύνες από οποιονδήποτε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι θέτει τέτοιου είδους αίτημα. Τον περασμένο Μάρτιο, η τότε βουλευτής του Χριστίνα Ταχιάου, είχε καταθέσει επίσης ερώτηση στην Βουλή με αντικείμενο το «πώς θα αντιμετωπιστεί η βία και οι παράνομες πράξεις μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους;» και αν «είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η νομοθέτηση για την προστασία των χώρων και των πραγματικών δικαιούχων του ασύλου;». Είχε ζητήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας του 2011, σημειώνοντας πως «αποσαφηνίζει ξεκάθαρα ότι για αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία». Μάλιστα είχε μιλήσει για αλλαγή του νόμου αφού «αυτός ο νόμος δημιουργεί ένα κενό δεκτικό νομιμοφανούς αποποίησης ευθυνών ένθεν και ένθεν, ήτοι ανάμεσα στα πανεπιστημιακά όργανα και στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία του πολίτη αλλά και στο υπουργείο δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου