Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ο Ερντογάν πέρασε χειροπέδες σε πανεπιστημιακούς

Στη σύλληψη 14 πανεπιστημιακών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά την υπογραφή δήλωσης για την καταγγελία στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας κατά...
Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική προπαγάνδα» από τις αρχές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι πανεπιστημιακοί που συνελήφθησαν μετά από εφόδους σε σπίτια, είναι λέκτορες στο Πανεπιστήμιο Koτζάελι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, καθώς πάνω από 130 ακαδημαϊκοί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες. Περίπου 1200 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων γνωστών προσωπικοτήτων, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, υπέγραψαν την εν λόγω δήλωση με τον τίτλο «Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του εγκλήματος».

Η δήλωση καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα...»

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Ερντογάν, που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων ανταρτών. «Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους υπογράφοντες, «τρομοκράτες».

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους πανεπιστημιακούς είναι αυτές της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου