Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ... ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΤΕ, ΤΤ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΑ FUNDS
Ο Παναγ. Λαφαζάνης σχολιάζοντας τη συνέντευξη στην τηλεόραση τουΣΚΑΪ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον «Σκαϊ» τις βρώμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων.
Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το «θάψιμο» του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου.
Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας ομολογεί, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι προκειμένου να συγκροτήσει «ένα τείχος και μια άμυνα» απέναντι στην κατ’ αυτόν σχεδιασμένη «εισβολή στο Νομισματοκοπείο» και ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, «συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για να φτιάξει αυτό το «τείχος».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους δηλώσεις είναι αμείλικτα και εγείρουν μείζονα θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία.

Από πού αντλούσε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τις δήθεν πληροφορίες για εισβολή, τάχα, στοΝομισματοκοπείο; Ποιοι πρότειναν σύμφωνα με τους «πληροφοριοδότες» του αυτήν την εισβολή; Διαθέτει ο Διοικητής της ΤτΕ παρακρατικό μηχανισμό πληροφοριών;

Ποιους συγκεκριμένα παράγοντες του δημοσίου που χρημάτισαν πρωθυπουργοί συγκάλεσε; Με ποια ιδιότητα και ποια εξουσιοδότηση;
Μίλησε πράγματι γι’ αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «έφτιαξε» μαζί του το περίφημο «τείχος» στο οποίο αναφέρεται;

Το επιβεβαιώνει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως «παράκεντρο» και ως αντιδημοκρατική «παραεξουσία» στη βάση ψευδέστατων καισκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προφανώς αποθρασύνεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την απλόχερη στήριξη και την εύνοια που του προσφέρεται από την μεταλλαγμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία τον αξιοποιεί ως το δεξί της χέρι στο καταστροφικό της έργο.

Ο Γ. Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος.

Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία, όπως το σκάνδαλο της μεταβίβασης με «προίκα» πολλών δισ της Αγροτικής Τράπεζας και τουΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank αντίστοιχα. Όπως το σκάνδαλο, της απώλειας πολλών δισ από το δημόσιο προκειμένου να αναλάβουν ξένα funds τον έλεγχο της Eurobank.

«Ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό, πολύ περισσότερο ο υπογράφων.

Το «Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα όπως της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Eurobank, για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού Διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του".

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από την τηλεοπτική συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όπως δημοσιεύθηκαν σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΜΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» παρατήρησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει για τα capital control.

O ίδιος επιβεβαίωσε ότι είχε υπόψη του το σχέδιο για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και την εισαγωγήδιπλού νομίσματος και πως είχε δημιουργήσει άμυνες.

Πλέον η κυβέρνηση έχει κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και «έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια» τόνισε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Τρίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η έκταση του ζητήματος δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έρχονταν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη, γινόταν μάχες, δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Αποκάλυψε, δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργία παράλληλου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι είχε πληροφόρηση για σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

«Ναι είχα τέτοια πληροφόρηση. Γιαυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημόσιου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, για να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια».

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι, «εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου, όπως είπε.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το '18. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το ΣχέδιοΚατρούγκαλου έως το 2018.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. «Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω» σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου