Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Από το Αριστεροχώρι στη Μνημονιοχώρα

Γιάννης Νικολόπουλος 
Τα ευρύτερα ακροατήρια πλέον και άκουσαν και είδαν – το μόνο που λείπει από το επικοινωνιακό σόου της πρωθυπουργικής καμαρίλας είναι ένας Τσίπρας με γραβάτα, και μάλιστα κόκκινη, σαν πράξη αντίστασης που έλεγε και ένας προκάτοχος του, τρομάρα του.
Ακόμη, βέ­βαια, δεν έχουν νιώ­σει (τα ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια). Ως πότε, όμως, θα πο­ρευό­μα­στε σε αυτή την χώρα και την κοι­νω­νία με μια ση­μα­ντι­κή αν όχι πλειο­ψη­φι­κή και κατά κα­νό­να ΟΦΑ πλη­θυ­σμια­κή κα­τη­γο­ρία να υπο­δύ­ε­ται τους άπι­στους Θω­μά­δες και να πε­ρι­μέ­νει τι ακρι­βώς; Τον κλη­τή­ρα με την έξωση ανά χεί­ρας και τα ΜΑΤ συ­νο­δεία, προ­κει­μέ­νου να επι­βά­λουν βίαια την κα­τά­σχε­ση της πρώ­της κα­τοι­κί­ας; Τον κόφτη να ανα­λά­βει δράση, βγά­ζο­ντας αργά και βα­σα­νι­στι­κά το δέρμα από τον μι­σθω­τό και τον συ­ντα­ξιού­χο – αν και εφό­σον βέ­βαια θα ευα­ρε­στού­νται είτε το κρά­τος είτε ο εκά­στο­τε ερ­γο­δό­της να απο­δί­δουν και μισθό και σύ­ντα­ξη στην ώρα τους; Τον Πι­τσιόρ­λα, να χα­ριε­ντί­ζε­ται με πό­σους κι­νέ­ζους, ρώ­σους, γάλ­λους, γερ­μα­νούς, αμε­ρι­κα­νούς, έλ­λη­νες με­τα­τρά­πες και μαυ­ρα­γο­ρί­τες της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας; Τον επό­με­νο κα­τά­λο­γο με πά­να­μα-σι­γκα­πού­ρη-ελ­βε­τία-παρ­θέ­νες νή­σοι-κέ­η­μαν-λου­ξεμ­βούρ­γο-ντέ­λα­γου­ερ-γερ­μα­νία-νε­βά­δα πέ­η­περς όπου θα βρί­σκο­νται κα­τα­χω­ρι­σμέ­νοι γνω­στοί «συν­δι­κα­λι­στές», όπως ο πρό­ε­δρος του ΣΕΒ, Θε­ό­δω­ρος Φέσ­σας συν γυ­ναι­ξί, επι­φα­νείς συ­ντα­ξιού­χοι, όπως ο πρώην πρό­ε­δρος του ΟΣΦΠ, Σω­κρά­της Κόκ­κα­λης και διά­ση­μοι κρα­τι­κο­δί­αι­τοι πρω­θυ­πουρ­γι­κοί σύμ­βου­λοι, όπως ο Σταύ­ρος Πα­πα­σταύ­ρου;



Τα ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια και άκου­σαν και είδαν. Έναν πρω­θυ­πουρ­γό να προ­σγειώ­νε­ται, πρό­σκαι­ρα, από τα σύν­νε­φα της οί­η­σης και να γί­νε­ται ο κο­μι­στής του μνη­μο­νί­ου διαρ­κεί­ας. Λι­τό­τη­τα χωρίς τέλος, κα­πι­τα­λι­σμός χωρίς αυ­τα­πά­τες. Η κρίση, όντως, ήταν ευ­και­ρία. Να επι­βλη­θεί η νέα κοι­νω­νι­κή τάξη πραγ­μά­των, βαρ­βα­ρό­τη­τα για τους πολ­λούς, κέρδη για τους λί­γους, εξα­θλί­ω­ση για τους πολ­λούς, πλού­τος για τους λί­γους, φο­ρο­λο­γι­κή επι­δρο­μή για τους πολ­λούς, φο­ρο­λο­γι­κή ασυ­λία για τους λί­γους, χρε­ο­δου­λεία για τους πολ­λούς, χρε­ο­κερ­δο­σκο­πία για τους λί­γους.



Τα ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια και άκου­σαν και είδαν. Το πως αντι­λαμ­βά­νε­ται ο πάλαι ποτέ πρώ­τος στο αρι­στε­ρο­χώ­ρι, τον ρόλο του στη μνη­μο­νιο­χώ­ρα – δια­χεί­ρι­ση με φτη­νούς επι­κοι­νω­νια­κούς όρους και κόλπα τα­χυ­δα­κτυ­λουρ­γού τρί­της δια­λο­γής, τε­χνη­τή πό­λω­ση και έντα­ση για τη δια­πλο­κή που όλο πο­λε­μιέ­ται και όλο θε­ριεύ­ει, κα­τα­στο­λή από τα ΜΑΤ και χη­μι­κός πό­λε­μος στα συλ­λα­λη­τή­ρια, στρα­τό­πε­δα για τους πρό­σφυ­γες και ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια σε στρα­τιω­τι­κούς, ΜΚΟ και σκο­τει­νές εται­ρί­ες σε­κιού­ρι­τι και κέ­τε­ρινγκ και πολλή λι­τό­τη­τα, λι­τό­τη­τα μέ­χρις εσχά­των φυ­σι­κών και ψυ­χο­λο­γι­κών αντο­χών των θυ­μά­των της. Και φυ­σι­κά, ψέμα με την οκά... Μνη­μό­νιο 1/2 έως τις 24 του Μάη και ο «κό­φτης» αρ­χί­ζει να δου­λεύ­ει για το υπό­λοι­πό 1/2 ναι μεν από το 2017 αλλά ανα­δρο­μι­κά από τα τέλη Δε­κεμ­βρί­ου τρέ­χο­ντος και για όσα επό­με­να χρό­νια δεν θα απο­τι­νάσ­σε­ται το κα­θε­στώς επι­τρο­πεί­ας, χρε­ο­δου­λο­πα­ροι­κί­ας και τα­ξι­κής επι­δρο­μής των εγ­χώ­ριων και των ξένων αστι­κών δυ­νά­με­ων.



Τι απο­μέ­νει να ακού­σουν και να δουν τα ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια και οι άπι­στοι Θω­μά­δες του δυ­σοί­ω­νου μέλ­λο­ντος; Αφε­νός, την επι­ση­μο­ποί­η­ση της σύ­μπρα­ξης του όλου των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών, μνη­μο­νια­κών δυ­νά­με­ων ενα­ντί­ον των υπο­τε­λών τά­ξε­ων στη μο­να­δι­κή εκ­κρε­μό­τη­τα που πα­ρα­μέ­νει ανοι­κτή, τη συ­νταγ­μα­το­ποί­η­ση του μνη­μο­νί­ου μέσω μιας αυ­ταρ­χι­κής, αντι­δη­μο­κρα­τι­κής, σφό­δρα αντι­κοι­νω­νι­κής και εξό­χως εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συ­ντάγ­μα­τος – την έχει προ­συ­πο­γρά­ψει και ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, ενώ είναι το πεδίο εκεί­νο που θα του επι­τρέ­ψει να κόψει τις πρό­σφα­τες «πα­λα­βο­μά­ρες» για εκλο­γές και να επι­στρέ­ψει στην «κα­νο­νι­κό­τη­τα» και την «νο­μι­μο­φρο­σύ­νη» του υπάρ­χο­ντος, κοι­νο­βου­λευ­τι­κού στά­τους κβο. Και αφε­τέ­ρου, έναν κυ­βερ­νη­τι­κό ανα­σχη­μα­τι­σμό αλά εγκόλ­πιο πο­λι­τι­κής Αν­δρέα Γ. Πα­παν­δρέ­ου, δο­μι­κό, πο­λυ­με­λή, δη­μο­σιο­σχε­σί­τι­κο – τσά­μπα πήραν δια­βε­βαιώ­σεις τόσοι και τόσοι πα­σχα­λιά­τι­κα προ­κει­μέ­νου να βά­λουν πλάτη και να κό­ψουν τις κρυ­φές και λι­γό­τε­ρο κρυ­φές γκρί­νιες δεξιά και αρι­στε­ρά για το ασφα­λι­στι­κό και τα πιο νέα μέτρα; Από το αρι­στε­ρο­χώ­ρι στη μνη­μο­νιο­χώ­ρα, μια τρο­χή­λα­τη υπουρ­γι­κή κα­ρέ­κλα δρό­μος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου