Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΤΤ!

Iskra: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΤΤ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!  Στην τελική ευθεία μπήκε το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013. Τέσσερις τράπεζες-τρωκτικά(Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica) ήδη κατέθεσαν μη-δεσμευτικές προσφορές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σύμφωνα με έγκυρες πηγες, που επικαλείται και το πρακτορείοReuters. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς δεν υπέβαλλε προσφορά, όπως αναμενόταν.
Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν το "υγιές" τμήμα του ΤΤ, το οποίο θα προκύψει μετά τη διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η διάσπαση του Τ.Τ., κατά τα πρότυπα της Aγροτικής Τράπεζας, και το ξεπούλημα του "υγειούς" τμήματος σε μια από τις τέσσερις προαναφερθείσες τράπεζες συνιστά μέγα σκάνδαλο! Εκτός από τους έλληνες φορολογούμενους, που θα δουν ένακομμάτι του δημοσίου πλούτου να δίδεται ως "προίκα" στα ιδιωτικά χρηματιστικά συμφέροντα (το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω των ΕΛΤΑ 10%), πρόκειται ναζημιώσει και τους 72 χιλιάδες περίπου μικρομετόχους του ΤΤ, όπως και τους 3.220 εργαζομένους, των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς θα εξαρτηθεί από τις "ορέξεις" του νέου ιδιοκτήτη του Τ.Τ.!

Με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της τρόικας προχωρά, με ταχύτατους ρυθμούς, ησυγκεντρωποίηση του τραπεζικού κλάδου και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έχει σχηματιστεί ένα ισχυρότατο καρτέλ αποτελούμενο από τρεις το περισσότερο τράπεζες.


Τραπεζικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το που θα καταλήξει το ΤΤ και κρατούν "κλειστά τα χαρτιά τους". Από την άλλη πλευρά, στοπαρασκήνιο, είναι πολύ πιθανό να έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις για το πως θα μοιραστεί η "λεία".

Η κυβέρνηση, όμως, λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο», που είναι το κύμα των αντιδράσεων για το ξεπούλημα του ΤΤ. Οι εργαζόμενοι του ΤΤ αλλά και συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οιδυναμεις της Αριστεράς μπορούν, μέσα από ενωτικούς και μαχητικούς αγώνες, να αποτρέψουν το επιχειρούμενο έγκλημα με στόχο ένα δημόσιο ανασυγκροτημένο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το χθεσινό της ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του ξεπουλήματος του ΤΤ αλλά και των ανακατατάξεων στις ελληνικές τράπεζες.



ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΤ ΑΛΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ!

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΞΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ

Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2012 προχωρούν τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης και τηςτρόικας για τον τραπεζικό κλάδο στις αρχές του 2013 τόσο στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και στην προικοδότηση των ιδιωτικών συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τα υγιή στοιχεία δημόσιων τραπεζών όπως το ΤΤ.

Κόντρα στην υπαρκτή ανάγκη για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προκειμένου το τελευταίο να μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο σε μία προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα διασφαλίζει αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο και δίκαιη κατανομή των ωφελειών που θα προκύψουν, οι εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις τουμνημονιακού νεοφιλελεύθερου τόξου έχουν, όπως φαίνεται, ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ξεπουλήματος του ΤΤ, στα πρότυπα της εκχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας.Την ίδια ώρα τρέχουν οι εξελίξεις και στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διαδικασία η οποία, ενώ στηρίζεται στον πακτωλό χρημάτων που δανείζεται η χώρα, μετακυλώντας τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού,αφήνει τον έλεγχο των τραπεζών στους ιδιώτες τραπεζίτες και παράλληλα οδηγεί στην παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ξένη επιτροπεία, αποτελώντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα "αποικιοποίησης" της χώρας.

Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο αδυνατίζει περαιτέρω η ήδη «κουτσουρεμένη, ελέω του κανονιστικού πλαισίου που επιβάλει η ΕΕ και η ΟΝΕ, δυνατότητα του ελληνικού κράτους να θέσει τουλάχιστον όρους και όρια και να ελέγξει την ασύδοτη κίνηση κεφαλαίων, λειτουργία η οποία εκκολάπτει φαινόμενα διακίνησης μαύρου χρήματος όπως φαίνεται και από την περιβόητη υπόθεσης που έχει ανακύψει με αφορμή την περίφημη λίστα Lagarde.

Στη συνέχεια η Iskra για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.



ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟ ΤΤ - «ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Της Ρόης Χάικου


Πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, αφού το «σπάσιμό» του σε καλή και κακή τράπεζα αναμένεται να γίνει το αργότερο έως τις 18 Ιανουαρίου.

Οι διαδικασίες για την πώληση του υγιούς κομματιού έχουν ήδη ξεκινήσει, έστω και άτυπα, και σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου οι 4 συστημικές τράπεζες καλούνται να υποβάλλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ουδείς εμφανίζει ιδιαίτερη ζέση για να αποκτήσει την τράπεζα. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 18 του μηνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος το ΤΤ θα χρειαστεί 3,7 δισ. ευρώ για ναανακεφαλαιοποιηθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το «καλό» τμήμα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ.Τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές ανέφεραν ότι το σχήμα Εθνική –Eurobank, που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, θα υποβάλλει προσφορά για την απόκτηση του ΤΤ, έστω και αν αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητές του αφορούν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Προσφορά αναμένεται να υποβάλλει και η Alpha Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της Εμπορικής. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της αν θα συμμετάσχει ή όχι στη διαδικασία πώλησης του ΤΤ. Στο παρελθόν η πλευράΣάλλα επιθυμούσε να εντάξει στο σχήμα της και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο η απόκτηση της Γενικής έχει κατάτι μειώσει αυτόν τον… πόθο.

Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές ώστε να διερευνηθεί το μέγεθος του ενδιαφέροντος για το καλό κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο θα πωληθεί σε μία από τις συστημικές τράπεζες, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της Αγροτικής, με το σενάριο να μένει αυτόνομο για ένα διάστημα να έχει απομακρυνθεί, αλλά να μην αποκλείεται και τελείως. Και οι τρεις τράπεζες (Εθνική/Eurobank, Πειραιώς και Alpha) έχουν ολοκληρώσει τον οικονομικό έλεγχο τουΤΤ και έχουν σαφή εικόνα για τη θέση και τα «ανοίγματα» του, ενώ γνωρίζουν καλά ότι έχει την καλύτερη βαθμολογία από πλευράς επισφαλειών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, όπως προέκυψε από την διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Πηγή: www.fmvoice.gr




"ΚΑΥΤΗ" Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

Με γεμάτο πρόγραμμα και πολλές σημαντικές εκκρεμότητες ξεκινά το νέο έτος για τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ομίλων. Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των “συστημικών” τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013, ωστόσο ο Ιανουάριος “κρύβει” αρκετά λεπτά σημεία, η διευθέτηση των οποίων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που οι τράπεζες θα τεθούν... και με τη βούλα σε καθεστώς επιτροπείας, αφού αναμένεται η εγκατάσταση των ελεγκτικών εταιρειών στα μέσα του μήνα. Οι θέσεις των επιτρόπων, στις τράπεζες που έχουν δεχθεί στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καλυφθούν από στελέχη ξένων ελεγκτικών οίκων, τα οποία θα έχουν δικαίωμα “βέτο” σε όλα τα κρίσιμα θέματα.

Ο ρόλος των επιτρόπων αυτών είναι να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις δαπάνες και τις χορηγήσεις των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να “συγκρούονται” με τις αρμοδιότητες των εγχώριων εποπτικών αρχών, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει, ότι θα ελεγχθούν και πάλι όλα τα δάνεια και οι εγγυήσειςπου έχουν δοθεί σε κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, κλπ.

Οι “επίτροποι” θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ενώ, λόγω του ελεγκτικού τους ρόλου, θα έχουν το δικαίωμα “παρατήρησης” όλων των επιτροπών που καθορίζουν τη λειτουργία τους. Βέβαια, πρωταρχικός στόχος είναι η εποπτεία σε θέματα διαχείρισης κινδύνου και εσωτερικού ελέγχου. Το φάσμα των ελέγχων θα καλύπτει επίσης το άνοιγμα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ναυτιλία. Πρόκειται για ένα κομμάτι που δημιουργεί επισφάλειες, δεδομένης της πτώσης των τιμών των ποντοπόρων πλοίων.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και αφορά τη διάσπαση της τράπεζας και την απορρόφηση του υγιούς κομματιού της από μία εκ των συστημικών τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Όπως και να΄ χει, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει η “εκκρεμότητα” με το ΤΤ.

Επίσης, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν από τις τέσσερις“συστημικές” τράπεζες τα κεφάλαια που θα καλυφθούν μέσω της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων, των γνωστών CoCos. Με τα μετατρέψιμα ομόλογα, που εκτός απροόπτου θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος του μήνα και θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους έτσι ώστε μετά τις ΑΜΚ να πιάνουν το στόχο του 9%.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ΑΜΚ οι τράπεζες θα κληθούν να ενισχύσουν το δείκτη EBA Core Tier 1 έως το 6%, ενώ από το 6% έως το 9% θα εκδώσουν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) τα οποία θα καλύψει πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αναλυτές, τέλος, εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι για να επιτύχουν το στόχο του 10% στις ΑΜΚ – και να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τεσσάρων “συστημικών” τραπεζών - θα διαμορφωθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr


ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Προχωρούν από την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα με την προσοχή να στρέφεται στην έκδοση των μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (CoCos) των τραπεζών και στο διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνειτρία βήματα:

- Τη μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ήτοι την προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

- Την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (contingent convertible bonds - CoCos) έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Τα ποσά αυτά θα καθοριστούν από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και τα ομολογιακά δάνεια θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του2013, στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης. Με βάση το σχέδιο αυτό και σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 9ης Νοεμβρίου 2012, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθεισών κοινών μετοχών.

Οι μη συστημικές τράπεζες, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούνμε ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013. Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τηχρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο οποίο θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι του ενεργητικού ενδεχομένως θα εξαγορασθεί από μία εκ των ενδιαφερομένων συστημικών τραπεζών.

ΠΗΓΗ: in.gr

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΤΣΙΟΥ

Στην…. παράταση, πριν καν ξεκινήσει, είναι πιθανόν να οδηγηθεί ο «αγώνας» για την διάσπαση και πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Τρόικα να υπάρξει παράταση στο χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης του Ταμιευτηρίου.

Το αίτημα υποβλήθηκε σήμερα, την ώρα, δηλαδή, που Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Αττικής υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αιτήσεις προέγκρισης, ώστε να πάρουν το «πράσινο φως» και να μπορέσουν να υποβάλουν στις 11 Ιανουαρίου δεσμευτικές προσφορές για το Τ.Τ.

Το αίτημα παράτασης εδράζεται στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη και κατάλληλη προεργασία για την πώληση του Τ.Τ. ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατόν ενδιαφέρον που θα οδηγήσει και σε συμφέρουσες προσφορές για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ' επέκταση το Δημόσιο.

Υπέρ της χορήγησης παράτασης συνηγορεί μέρος των τραπεζών, που ενδιαφέρεται για την απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Χ.Α., και σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη είναι και η στάση του υπουργείου Οικονομικών.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να λυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες πριν προχωρήσει η διάσπαση και πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Τ.Τ. «Δεν είναι εύκολο να μπιντάρει μια τράπεζα για το Τ.Τ. όταν ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι δικές της κεφαλαιακές ανάγκες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω βάσει των δυσμενέστερων προβλέψεων για την εξέλιξη των επισφαλειών που θα ενέχουν τα business plans.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι υπό το παραπάνω πρίσμα είναι πιθανόν η Τρόικα να χορηγήσει νέα παράταση για την διάσπαση και πώληση του Τ.Τ. Σημειώνουν πάντως ότι ήδη η λύση για το Ταμιευτήριο καθυστερεί εδώ και πέντε μήνες και αυτή η καθυστέρηση έχει μια σειρά από επιπτώσεις σε όλο το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπό το πρίσμα αυτό είτε η Τρόικα θα δώσει ολιγοήμερη παράταση είτε θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για παράταση τουλάχιστον ενός μήνα, επικαιροποιώντας όμως, ταυτόχρονα, και όλο το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο τυπικά προβλέπει την ολοκλήρωση των ΑΜΚ ως τον Απρίλιο. Χρονοδιάγραμμα που πάει ήδη πίσω.




ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τρεις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το ρόλο του επιτρόπου στις συστημικές τράπεζες, που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εταιρείες που επελέγησαν ήταν οι Grant Thornton, KPMG και η γαλλική Mazar’s. Η Grant Thornton θα αναλάβει το ρόλο του monitoring trustee στις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, η KPMG στην Πειραιώς και η Mazar’s στην Alpha Bank.

Όπως έγραψε το Euro2day, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων και επιλογής των εταιρειών ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου Δεκεμβρίου και οι Επίτροποι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα από τις 16 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για διεθνώς αξιόπιστες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες που θα αναλάβουν, σε επίπεδο μητρικής, την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης στο σχήμα ΕΤΕ- Eurobank, και στις Alpha Bank και Πειραιώς.


Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υπογράψει με τις παραπάνω τράπεζες συμβάσεις παρακολούθησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Το έργο της παρακολούθησης εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα αναλάβουν οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες που επιλέγονται για το ρόλο του Επιτρόπου.

Οι επίτροποι θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις διακυβέρνησης αλλά και ad hoc εκθέσεις, όποτε απαιτείται, στην τρόικα στην οποία αναφέρονται απευθείας.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι θα μπορούν να παρίστανται, ως παρατηρητές, στις εκτελεστικές επιτροπέςτων τραπεζών καθώς και στις επιτροπές διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στα πρακτικά του Δ.Σ των τραπεζών. Κοινώς, η άσκηση διοίκησης στις τράπεζες θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών.

Ο παραπάνω έλεγχος συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος χορηγήσεων, έλεγχος της πολιτικής ρυθμίσεων και διαγραφών όλων των δανείων του παρελθόντος και βεβαίως πλήρης εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων εκτελεστικών και μη μελών του Δ.Σ και επανασύσταση, όπου de facto έχουν καταργηθεί των επιτροπών Εσωτερικού ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης στις συνεδριάσεις των οποίων θα παρίσταται, όπως προαναφέρθηκε, ο επίτροπος.

Ταυτόχρονα με τις συμβάσεις θα ρυθμίζονται αυστηρά θέματα χορηγήσεων δανείων προς μέλη Δ.Σ. και συνδεδεμένα μέλη, στελέχη και εργαζόμενους στις τράπεζες. Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα ταξινομούνται και θα παρακολουθούνται ξεχωριστά.

Οι όροι χορήγησης των δανείων προς την παραπάνω κατηγορία προσώπων δεν θα διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων δανειοληπτών, το ύψος των δανείων θα διαμορφώνεται στο πενταπλάσιο των ετήσιων αποδοχών τους, αν πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, και προκειμένου για μη εξασφαλισμένα δάνεια δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών τους.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Τ.

Εν τω μεταξύ σήμερα ξεκίνησε και τυπικά η διαδικασία για το Τ.Τ. με την υποβολή αιτήσεων προέγκρισης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day, Εθνική, Eurobank, Αlpha Bank, και Τράπεζα Αττικής, υπέβαλαν στο Τ.Χ.Σ. το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του Ταμιευτηρίου, για το οποίο ενημερώθηκε μέσω του Ταμείου και η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ΤΧΣ, ως μέτοχος τους ή εν δυνάμει μέτοχός τους, καλείται να εγκρίνει ότι οι παραπάνω τράπεζες είναι σε θέση να υποβάλουν οικονομική προσφορά και αξιόπιστο business plan.

Πρόκειται για τυπική διαδικασία απαραίτητη όμως καθώς στην διάσπαση της ΑΤΕ δεν υπήρξε ενημέρωση και συμμετοχή στην διαδικασία του Τ.Χ.Σ κάτι που ενόχλησε την Τρόικα καθώς το Ταμείο αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ενημερώνεται η Τρόικα για τα παραπάνω ζητήματα.

Αν δεν δοθεί παράταση στην διαδικασία πώλησης οι παραπάνω τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ. μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στο ΤΧΣ το οποίο μαζί με την Επιτροπή Εξυγίανσης της ΤτΕ θα χειριστούν τη διαδικασία. Ταυτόχρονα οι δεσμευτικές προσφορές θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιβεβαίωση από Alpha Bank

Σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, η Alpha Bank αναφέρει τα εξής: "Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου, η Alpha Τράπεζα επιβεβαιώνει το καταρχάς ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε., δίχως, επί του παρόντος, να δύναται, εκ του νόμου και βάσει συμβατικής προβλέψεως, να παράσχει οιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. Η παρούσα δημοσιεύεται (και) εις απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

Η ανακοίνωση της Τ. Αττικής

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από ενδιαφερόμενες τράπεζες, η Αttica Bank επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία.

Ωστόσο, λόγω της δήλωσης εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει, ωστόσο, προς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δύναται να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Η Τράπεζα, για κάθε στο μέλλον τυχόν εξέλιξη, θα τηρήσει το επενδυτικό κοινό ενήμερο στο πλαίσιο του νόμου.

Εθνική: Παραμένει υπό προϋποθέσεις το ενδιαφέρον

Αναφορικά με το από 4 Ιανουαρίου 2013 αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβεβαίωση ή διάψευση δημοσιευμάτων του οικονομικού τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζαανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Ν. 3601/2007 οποιεσδήποτε σχετικές διαδικασίες (συνεπώς και η συμμετοχή σε αυτές) είναι απόρρητες και απαγορεύεται ρητά η παροχή ή δημοσίευση κάθε πληροφορίας για αυτές.

Κατά τα λοιπά, και λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα της εν εξελίξει δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Τράπεζας Eurobank Ergasias, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό προϋποθέσεις, δεν έχει παύσει.

Eurobank: Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις

Κατόπιν του από 4 Ιανουαρίου 2013 αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (EK) για επιβεβαίωση ή διάψευση των πληροφοριών που αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το Ταχυδρομικό ΤαμιευτήριοΕλλάδος (TT), η Eurobank επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, υπό προϋποθέσεις, για το TT.

Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικώς με το θέμα αυτό.ΠΗΓΗ: euro2day.gr
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10556:teseris-trapezes-trwktika-tt&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου