Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Πρωτόγνωρη φτώχεια στην Ευρώπη

Διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής λαμβάνει το φαινόμενο της φτώχειας στην Ευρώπη της λιτότητας, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει "πρωτόγνωρες προκλήσεις", καθώς αναγκάζεται να βοηθά όλο και περισσότερους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου. "Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι στο παρελθόν. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη", δηλώνει ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην εφημερίδα της Δανίας, Politiken. "Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης", σημειώνει προσθέτοντας ότι αυτό "δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό".
Αναφέρει επίσης ενδεικτικά ότι ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους. "Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει: για παράδειγμα, πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;" διερωτάται.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία. Παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.
Το προσωπικό της ΔΕΕΣ, που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές, «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου