Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Για την επιβολή του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» ως γενικευμένου μνημονίου σε ΟΝΕ-ΕΕ

Η σύγχρονη απολυταρχία του κεφαλαίου που δομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στερεώνεται διαρκώς και εμβαθύνεται σταθερά. Είναι η απάντηση στους κλονισμούς που προκαλεί στην ευρωζώνη και την ΕΕ η εντεινόμενη δομική καπιταλιστική κρίση.Ήδη από 1/1/2013 εγκαθιδρύεται κι επίσημα το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» ως απαρέγκλιτο πλέον πλαίσιο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ. Είναι μια ποιοτική τομή γιατί εγκαθιδρύεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός επιβολής. Ένας μηχανισμός με προβλέψεις προστίμων, περικοπών και άλλων έκτακτων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων για την υλοποίηση των στόχων και προβλέψεών του.
Το περιβόητο αυτό Σύμφωνο αντικαθιστά το πολύ χαλαρότερο μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο δημοσιονομικών οδηγιών και κατευθύνσεων. Απαιτείται μάλιστα το Σύμφωνο αυτό να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα κάθε χώρας ή να αποκτήσει ισοδύναμη με το Σύνταγμα νομοθετική ισχύ.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου από την ΕΕ στα δημόσια οικονομικά κάθε χώρας με στόχο: 1ον) την τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ελλείμματος το 3% του ΑΕΠ και 2ον) την εισαγωγή φρένου στο δημόσιο χρέος που δε θα μπορεί στο εφεξής να υπερβαίνει στο 60% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ορίου κάθε χώρα δεσμεύεται να μειώνει το χρέος της ετησίως κατά 5%, διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις και μέτρα σε βάρος της.
Οι συνέπειες είναι προφανείς. Οι αναγκαστικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε καθεστώς διαρκούς αποφορολόγησης του κεφαλαίου υπονομεύουν κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής, εγκαθιστούν καθεστώς αέναης λιτότητας και επιφέρουν δραματικές συνέπειες στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την παιδεία, δηλαδή στα θεμελιωδέστερα κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά. Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες ετήσιες μειώσεις στο δημόσιο χρέος σημαίνουν παράδειγμα για τη χώρα μας με το μη βιώσιμο χρέος, την πρόσθετη επιβολή κάθε χρόνο ενός πακέτου περικοπών 9 με 10 δις ευρώ (!). Ουσιαστικά, έμπρακτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες επιβάλλεται ένα γενικευμένο μνημόνιο διαρκείας σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ακόμα πιο δραματικά την πολιτική εκτίμηση πως αφετηρία, όρος εκ των ων ουκ άνευ, για τη φιλολαϊκή υπέρβαση της κρίσης, είναι η διπλή έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ, μαζί με τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Η «Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ» με αφορμή τη θέσπιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου απευθύνει πρόσκληση αγωνιστικής-πολιτικής συμπόρευσης και κοινής δράσης σε όλες τις μαχόμενες αντι-ΕΕ δυνάμεις, που ανεξάρτητα από αφετηρίες και στρατηγικές στοχεύσεις επιδιώκουν τη σωτηρία του λαού κι όχι τη σωτηρία του ευρώ και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μια τέτοια αγωνιστική συμπόρευση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανατροπή της επίθεσης και στην επιβολή της λαϊκής θέλησης στην προοπτική μιας άλλης ανθρωποκεντρικής κοινωνίας στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο!
http://aristeroblog.gr/node/1299

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου