Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας: «Πάμε Ολοταχώς σε Τέταρτο Μνημόνιο;»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Γιώργος Βάμβουκας με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Oικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2012/2013, που δημοσίευσαν σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, ναι μεν διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους, ωστόσο διαπιστώνουν την ύπαρξη πρωτογενών ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2013, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, υπολογίζουν το πρωτογενές έλλειμμα σε -0,33 και -2,81 δις ευρώ, αντίστοιχα. Αν στις πρωτογενείς δαπάνες προστεθούν και οι τόκοι, τότε το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, προσδιορίζουν το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε -2,45 και -5,23 δις ευρώ, αντίστοιχα.


Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτει τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2013. Για την περίοδο α’ τετραμήνου 2012/2013, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει την μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά -7,3% και την άνοδο των πρωτογενών δαπανών κατά 8,8%, με επακόλουθη την διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος από -0,47 σε -2,81 δις ευρώ. Δηλαδή, την περίοδο αυτή το πρωτογενέςέλλειμμα αυξήθηκε έξι φορές, πιστοποιώντας την δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2013. Με κριτήριο τους ποσοτικούς στόχους του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση προσδοκά για το 2013 σε έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε -4,3%. Αν όμως τα κρατικά έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού εξελιχθούν τους υπόλοιπους μήνες του 2013 όπως και το πρώτο τετράμηνο, αναπόφευκτα ο λόγος έλλειμμα προς ΑΕΠ θα υπερβεί το -8%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δυστυχώς πιστοποιείται από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2012/2013, η χώρα μας θα έμπαινε στις περιπέτειες ενός τετάρτου μνημονίου.


Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τα αντίστοιχα δημοσιονομικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κύριος λόγος είναι ότι η μέθοδος της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την εθνικολογιστική μέθοδο υπολογισμού του κρατικού ελλείμματος, βάσει της οποίας εκτιμάται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά Μάαστριχτ. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται «μαγειρεμένα» και γι’ αυτό δεν πρόκειται να τα σχολιάσουμε ή να τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα δημοσιονομικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σχεδόν αδύνατον να χαλκεύσει τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί οι τεχνοκράτες της υπολογίζουν τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες σε ταμειακή βάση, με συνέπεια τα στοιχεία να μην επιδέχονται βραχυπρόθεσμη λογιστικοποίηση.


Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες, γιατί μεταξύ των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρούνται αυτές οι υπερβολικές αποκλίσεις. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει για το α’ τετράμηνο 2013 το πρωτογενές έλλειμμα σε -0,33 δις ευρώ και ταυτόχρονα για την ίδια χρονική περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος το εκτιμά σε -2,81 δις ευρώ; Αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν απαντήσει σε τόσο καίριας σημασίας ερωτήματα, είναι σαν να ομολογεί ότι μαγειρεύει τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία, για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμου ψηφοθηρικού οφέλους ή άλλων ανταλλαγμάτων στα πλαίσια της εφαρμογής μιας «μυστικής οικονομικής πολιτικής»».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου