ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΙΣΑΝΙΔΗ!
Το γνωστό και μη εξαιρετέο ΤΑΙΠΕΔ έκανε άρον-άρον δεκτή τη "βελτιωμένη" (τάχα) κατά μόλις30 εκατ. ευρώ, προσφορά της Emma Delta(κοινοπραξία που συμμετέχουν οι Γίρι Σμετςαπό την Τσεχία, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, οΔ. Κοπελούζος και η Lottomatica), η οποία τελικά ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ,για το ξεπούλημα του 33% του ΟΠΑΠ, ποσοστού πουείχε απομείνει στο δημόσιο και με την εξαγορά του οποίου αποκτάται ο έλεγχος του ΟΠΑΠ.
Ως γνωστόν η Iskra είχε εκφράσει πλήρως την αντίθεσή της σε κάθε μορφής και ανεξαρτήτως τιμήματος, ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει στρατηγική μονοπωλιακή θέση στη χώρα μας, έχει τρομακτικά ετήσια κέρδη και συνιστά τη χρυσοφόρο κότα για μεγάλα ετήσια έσοδα του δημοσίου αλλά και για τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της ελληνικής κοινωνίας, όπως οαθλητισμός και ο πολιτισμός, οι οποίοι αντλούσαν κατ'έτος από τον ΟΠΑΠ μεγάλα ποσά (αν και με διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν διαφανείς και αξιολογικά επιλεγμένες).
Πολύ περισσότερο , μάλιστα, η Iskra θεωρεί σκάνδαλο το άρον-άρον ξεπούλημα του ΟΠΑΠ μέσα στη Μ. Βδομάδα, με διάτρητες διαδικασίες, με ένα και μόνο τελικά υποψήφιο αγοραστή και με έναεξευτελιστικό τίμημα.
Για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης μίλησε προκλητικότατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη(;) που θα υπάρξουν για τοΔημόσιο.
"Αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι "το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμφωνία με την Emma Delta Ltd, οι πληροφορίες θέλουν την νέα προσφορά να ανέρχεται σε 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. ευρώ που ήταν ηαρχική προσφορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά είναι κατάτι χαμηλότερη από τα κέρδη μιας από της "καλές" από πλευράς κερδών διαχειριστικές χρήσεις του ΟΠΑΠ.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΩΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ήταν:
2002 - 318 εκατ. ευρώ,
2003 - 381 εκατ. ευρώ,
2004 - 479 εκατ. ευρώ,
2005 - 458 εκατ. ευρώ,
2006 - 600 εκατ. ευρώ,
2007 - 609 εκατ. ευρώ,
2008 - 729 εκατ. ευρώ,
2009 - 594 εκατ. ευρώ,
2010 - 579 εκατ. ευρώ,
2011 - 543 εκατ. ευρώ
2012 - 505 εκατ. ευρώ
Την περίοδο 2002 - 2012,τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 5,795 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ακόμα και το γνωστό, πλέον, αλλά και έωλο επιχείρημα ότι το ξεπούλημα πραγματοποιείται για νααπαλλαγεί, δήθεν, ο ελληνικός λαός από τα χρέη καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος!
Στην πραγματικότητα, ξεπουλάνε,όχι για να φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους όπως ψευδώς αναφέρουν αλλά για να διασφαλίσουν κέρδη σε ημετέρους, δήθεν , "επενδυτές", εκπροσώπους τηςχρεοκοπημένης ελληνικής οικονομικής ελίτ αλλά και για να πραγματοποιήσουν "δώρα" και σεξένους επιχειρηματικούς ομίλους!
Μάλιστα, η περίπτωση του ΟΠΑΠ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τουπραγματικού λόγου του γενικού ξεπουλήματος!
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.»
» Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.
» Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
EΝΤΟΝΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Για διαγωνισμό παρωδία και εξευτελιστική προσφορά, που συνιστά μείζον σκάνδαλο πουζημιώνει το ελληνικό δημόσιο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παραλήρημα και αναρωτιέται «ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».
«Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες.»
» Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε 'ημέτερους'».
«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».
Σε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου επισημαίνει «αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα.»
»Όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;»
ΚΚΕ: Τραγικές οι συνέπειες για το λαό
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών από τη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς να αντιταχθούν δυναμικά.
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν "υγιούς επιχειρηματικότητας", για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα. Η εναντίωση του λαού σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης χρειάζεται να συνδυασθεί με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων και για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Κανόνας τείνει να γίνει η πώληση δημοσίων μεριδίων με διαγωνισμούς που στην τελική τους φάση έχουν έναν και μόνο υποψήφιο αγοραστή, δήλωσε σχετικά μετη διαδικασία - "παρωδία" πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, η βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη.
Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολιάζει την "δίκαιη τιμή" με την οποία πωλήθηκε το μερίδιο δημοσίου του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση αποφεύγουν μια σειρά διευκρινήσεων σχετικά με αυτό το... "δίκαιο" αντίτιμο.
Επίσης, η κα Βαλαβάνη υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ "έχει επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των 'χρυσοφόρων' δημοσίων επιχειρήσεων τύπου ΟΠΑΠ υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο βασικό εργαλείο χρηματοδότησης", για την ένταξή τους σε ένα εθνικού πρόγραμμα "άμεσης ανακούφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης".
Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη:
"Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία-"παρωδία" της πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στη διαχρονικά πλέον κερδοφόρα εταιρία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τον ΟΠΑΠ, με τελικό αγοραστή τη μια και μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στην τελική φάση του "διαγωνισμού", κάτι που όπως φαίνεται τείνει πλέον να είναι κανόνας. Ας σημειωθεί ότι η μοναδική «νικήτρια» εταιρεία σ' αυτή την περίπτωση συστάθηκε πριν από λίγους μήνες, με έδρα την Κύπρο και μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την απόκτηση του ΟΠΑΠ.
ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση διαφημίζουν ότι όσον αφορά το αντίτιμο της πώλησης, αυτό είναι «δίκαιο», καθώςξεπέρασε οριακά το ελάχιστο όριο των 650 εκατ.ευρώ που έθετε ως «δίκαιη τιμή» το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε το ίδιο επιλέξει και προσλάβει, και μαζί με το μέρισμα των 60 εκ. ευρώ θα το ξεπεράσει, φτάνοντας τα 712 εκ. Τι αποφεύγουν να διευκρινίσουν ως προς το αντίτιμο, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια:
Πρώτον, το ποσό των 60 εκ. ευρώ αφορά το μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2012, δηλ. με τον ΟΠΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ήδη – προ πώλησης - καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ως τρόπος αποπληρωμής του τελικού αντιτίμου επιλέχθηκε η διαδικασία των δόσεων - χωρίς περαιτέρω ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τον ακριβή αριθμό και το χρονικό τους ορίζοντα - προφανώς στοχεύει ώστε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ μέσω των κερδών του ν' αποπληρώσει την τιμή κτήσης του κι αποτελεί παραπέρα «εξυπηρέτηση» του σχήματος διεθνών κι ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων που τον απέκτησε (πιθανότατα μετά από συμβιβασμό με άλλους «διεκδικητές», προκειμένου αυτοί ν' «αποσυρθούν» κατά την τελική φάση).
Τρίτον, η νέα προσφορά (652 εκ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε 6,1936 ευρώ/μετοχή, υπολείπεται από δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις άλλων αναλυτών της «αγοράς», Ελλήνων και ξένων, που εκτιμούν ως «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ στις σημερινές συνθήκες από 6,80 έως 7,90 ευρώ ανα μετοχή. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής του ΟΠΑΠ την Τρίτη 30 Απριλίου (7,49 ευρώ) και την τελική αποδεκτή προσφορά (6,1936 ευρώ/μετοχή), το όφελος για την Emma Delta από την αγορά κάτω από τη σημερινή – σημαντικά υποτιμημένη - χρηματιστηριακή τιμή του Οργανισμού, ξεπερνάει τα 136 εκ. ευρώ.
Τέταρτον, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στην δεκαετία, από τα μερίσματα του οργανισμού, υπολογίζονται σε 360 εκ.ευρώ. Ωστόσο, από την πρόσφατη παρουσίαση του business plan της Διοίκησης του Οργανισμού, εύκολα διαπιστώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι τα συνολικά έσοδα από μερίσματα για την επόμενη δεκαετία θα ξεπεράσουν τα 850 εκ. ευρώ. Από μια προσεκτική μελέτη της συγκεκριμένης παρουσίασης και των εκτιμήσεων της Διοίκησης του ΟΠΑΠ για τα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη, διαφαίνεται ότι στις οικονομικές χρήσεις 2013 και 2014 ο Οργανισμός έχει το χαμηλότερο επίπεδο προσδοκώμενων εσόδων και το υψηλότερο συνολικών δαπανών κεφαλαίου (επενδύσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα).Παράλληλα, οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αρχίσουν να αποδίδουν έσοδα και κέρδη από το 2014, με την «ωρίμανση» τους να επιτυγχάνεται τα επόμενα έτη. Άρα μόνο ως τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το χρονικό σημείο που επέλεξε η κυβέρνηση για την προώθηση της πώλησης του ΟΠΑΠ - στα σχεδιασμένα «κάτω» του, πριν ξεκινήσει η νέα, επίσης σχεδιασμένη, άνοδος του.
Πέμπτον, είναι αστεία η επίκληση ότι το Δημόσιο τώρα θα έχει περισσότερα κέρδη, επειδή θα χάσει μεν το μέρισμα, αλλά θα έχει να λαμβάνει από τη νέα αυξημένη φορολογία 30% επί των κερδών. Καιτι θα εμπόδιζε δηλαδή το Δημόσιο να εισπράττει τόσο το αυξημένο ποσό φόρου όσο και το άμεσο δικαίωμα στα κέρδη μέσω του ετησίου μερίσματος του Οργανισμού;
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έχει επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των «χρυσοφόρων» δημοσίων επιχειρήσεων τύπου ΟΠΑΠ υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, πριν απ' όλα για τη χρηματοδότηση των υπό κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων μέσω των κερδών τους. Αντί γι' αυτό, τώρα το «τίμημα» θα καταβάλλεται στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 10 ημερών μετά από κάθε δόση για να «εξαφανίζεται» μέσα στη «μαύρη τρύπα» ενός πανθομολογουμένως μη βιώσιμου χρέους, ενώ τα αυξημένα από το 2015 κέρδη – καθώς ο ΟΠΑΠ που ξεπουλήθηκε αποτελεί «3 εταιρείες σε 1», έχοντας η κυβέρνηση εντάξει σε αυτό επίσης τον οργανισμό Κρατικών Λαχείων και τα νέα VLTs – θα τα προσπορίζονται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του.
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έτσι ταυτόχρονα στερούν, πριν την ανάλογη κίνηση όσον αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης ενός εθνικού προγράμματος άμεσης ανακούφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με δημιουργία θέσεων εργασίας μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς σε μια χώρα αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια. Όπως έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτό δε θα γίνει αποδεκτό και ανεκτό."
Το γνωστό και μη εξαιρετέο ΤΑΙΠΕΔ έκανε άρον-άρον δεκτή τη "βελτιωμένη" (τάχα) κατά μόλις30 εκατ. ευρώ, προσφορά της Emma Delta(κοινοπραξία που συμμετέχουν οι Γίρι Σμετςαπό την Τσεχία, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, οΔ. Κοπελούζος και η Lottomatica), η οποία τελικά ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ,για το ξεπούλημα του 33% του ΟΠΑΠ, ποσοστού πουείχε απομείνει στο δημόσιο και με την εξαγορά του οποίου αποκτάται ο έλεγχος του ΟΠΑΠ.
Ως γνωστόν η Iskra είχε εκφράσει πλήρως την αντίθεσή της σε κάθε μορφής και ανεξαρτήτως τιμήματος, ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει στρατηγική μονοπωλιακή θέση στη χώρα μας, έχει τρομακτικά ετήσια κέρδη και συνιστά τη χρυσοφόρο κότα για μεγάλα ετήσια έσοδα του δημοσίου αλλά και για τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της ελληνικής κοινωνίας, όπως οαθλητισμός και ο πολιτισμός, οι οποίοι αντλούσαν κατ'έτος από τον ΟΠΑΠ μεγάλα ποσά (αν και με διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν διαφανείς και αξιολογικά επιλεγμένες).
Πολύ περισσότερο , μάλιστα, η Iskra θεωρεί σκάνδαλο το άρον-άρον ξεπούλημα του ΟΠΑΠ μέσα στη Μ. Βδομάδα, με διάτρητες διαδικασίες, με ένα και μόνο τελικά υποψήφιο αγοραστή και με έναεξευτελιστικό τίμημα.
Για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης μίλησε προκλητικότατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη(;) που θα υπάρξουν για τοΔημόσιο.
"Αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι "το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμφωνία με την Emma Delta Ltd, οι πληροφορίες θέλουν την νέα προσφορά να ανέρχεται σε 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. ευρώ που ήταν ηαρχική προσφορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά είναι κατάτι χαμηλότερη από τα κέρδη μιας από της "καλές" από πλευράς κερδών διαχειριστικές χρήσεις του ΟΠΑΠ.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΩΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ήταν:
2002 - 318 εκατ. ευρώ,
2003 - 381 εκατ. ευρώ,
2004 - 479 εκατ. ευρώ,
2005 - 458 εκατ. ευρώ,
2006 - 600 εκατ. ευρώ,
2007 - 609 εκατ. ευρώ,
2008 - 729 εκατ. ευρώ,
2009 - 594 εκατ. ευρώ,
2010 - 579 εκατ. ευρώ,
2011 - 543 εκατ. ευρώ
2012 - 505 εκατ. ευρώ
Την περίοδο 2002 - 2012,τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 5,795 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ακόμα και το γνωστό, πλέον, αλλά και έωλο επιχείρημα ότι το ξεπούλημα πραγματοποιείται για νααπαλλαγεί, δήθεν, ο ελληνικός λαός από τα χρέη καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος!
Στην πραγματικότητα, ξεπουλάνε,όχι για να φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους όπως ψευδώς αναφέρουν αλλά για να διασφαλίσουν κέρδη σε ημετέρους, δήθεν , "επενδυτές", εκπροσώπους τηςχρεοκοπημένης ελληνικής οικονομικής ελίτ αλλά και για να πραγματοποιήσουν "δώρα" και σεξένους επιχειρηματικούς ομίλους!
Μάλιστα, η περίπτωση του ΟΠΑΠ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τουπραγματικού λόγου του γενικού ξεπουλήματος!
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.»
» Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.
» Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
EΝΤΟΝΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Για διαγωνισμό παρωδία και εξευτελιστική προσφορά, που συνιστά μείζον σκάνδαλο πουζημιώνει το ελληνικό δημόσιο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παραλήρημα και αναρωτιέται «ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».
«Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες.»
» Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε 'ημέτερους'».
«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».
Σε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου επισημαίνει «αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα.»
»Όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;»
ΚΚΕ: Τραγικές οι συνέπειες για το λαό
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών από τη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς να αντιταχθούν δυναμικά.
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν "υγιούς επιχειρηματικότητας", για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα. Η εναντίωση του λαού σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης χρειάζεται να συνδυασθεί με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων και για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Κανόνας τείνει να γίνει η πώληση δημοσίων μεριδίων με διαγωνισμούς που στην τελική τους φάση έχουν έναν και μόνο υποψήφιο αγοραστή, δήλωσε σχετικά μετη διαδικασία - "παρωδία" πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, η βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη.
Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολιάζει την "δίκαιη τιμή" με την οποία πωλήθηκε το μερίδιο δημοσίου του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση αποφεύγουν μια σειρά διευκρινήσεων σχετικά με αυτό το... "δίκαιο" αντίτιμο.
Επίσης, η κα Βαλαβάνη υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ "έχει επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των 'χρυσοφόρων' δημοσίων επιχειρήσεων τύπου ΟΠΑΠ υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο βασικό εργαλείο χρηματοδότησης", για την ένταξή τους σε ένα εθνικού πρόγραμμα "άμεσης ανακούφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης".
Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη:
"Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία-"παρωδία" της πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στη διαχρονικά πλέον κερδοφόρα εταιρία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τον ΟΠΑΠ, με τελικό αγοραστή τη μια και μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στην τελική φάση του "διαγωνισμού", κάτι που όπως φαίνεται τείνει πλέον να είναι κανόνας. Ας σημειωθεί ότι η μοναδική «νικήτρια» εταιρεία σ' αυτή την περίπτωση συστάθηκε πριν από λίγους μήνες, με έδρα την Κύπρο και μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την απόκτηση του ΟΠΑΠ.
ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση διαφημίζουν ότι όσον αφορά το αντίτιμο της πώλησης, αυτό είναι «δίκαιο», καθώςξεπέρασε οριακά το ελάχιστο όριο των 650 εκατ.ευρώ που έθετε ως «δίκαιη τιμή» το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε το ίδιο επιλέξει και προσλάβει, και μαζί με το μέρισμα των 60 εκ. ευρώ θα το ξεπεράσει, φτάνοντας τα 712 εκ. Τι αποφεύγουν να διευκρινίσουν ως προς το αντίτιμο, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια:
Πρώτον, το ποσό των 60 εκ. ευρώ αφορά το μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2012, δηλ. με τον ΟΠΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ήδη – προ πώλησης - καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ως τρόπος αποπληρωμής του τελικού αντιτίμου επιλέχθηκε η διαδικασία των δόσεων - χωρίς περαιτέρω ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τον ακριβή αριθμό και το χρονικό τους ορίζοντα - προφανώς στοχεύει ώστε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ μέσω των κερδών του ν' αποπληρώσει την τιμή κτήσης του κι αποτελεί παραπέρα «εξυπηρέτηση» του σχήματος διεθνών κι ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων που τον απέκτησε (πιθανότατα μετά από συμβιβασμό με άλλους «διεκδικητές», προκειμένου αυτοί ν' «αποσυρθούν» κατά την τελική φάση).
Τρίτον, η νέα προσφορά (652 εκ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε 6,1936 ευρώ/μετοχή, υπολείπεται από δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις άλλων αναλυτών της «αγοράς», Ελλήνων και ξένων, που εκτιμούν ως «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ στις σημερινές συνθήκες από 6,80 έως 7,90 ευρώ ανα μετοχή. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής του ΟΠΑΠ την Τρίτη 30 Απριλίου (7,49 ευρώ) και την τελική αποδεκτή προσφορά (6,1936 ευρώ/μετοχή), το όφελος για την Emma Delta από την αγορά κάτω από τη σημερινή – σημαντικά υποτιμημένη - χρηματιστηριακή τιμή του Οργανισμού, ξεπερνάει τα 136 εκ. ευρώ.
Τέταρτον, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στην δεκαετία, από τα μερίσματα του οργανισμού, υπολογίζονται σε 360 εκ.ευρώ. Ωστόσο, από την πρόσφατη παρουσίαση του business plan της Διοίκησης του Οργανισμού, εύκολα διαπιστώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι τα συνολικά έσοδα από μερίσματα για την επόμενη δεκαετία θα ξεπεράσουν τα 850 εκ. ευρώ. Από μια προσεκτική μελέτη της συγκεκριμένης παρουσίασης και των εκτιμήσεων της Διοίκησης του ΟΠΑΠ για τα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη, διαφαίνεται ότι στις οικονομικές χρήσεις 2013 και 2014 ο Οργανισμός έχει το χαμηλότερο επίπεδο προσδοκώμενων εσόδων και το υψηλότερο συνολικών δαπανών κεφαλαίου (επενδύσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα).Παράλληλα, οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αρχίσουν να αποδίδουν έσοδα και κέρδη από το 2014, με την «ωρίμανση» τους να επιτυγχάνεται τα επόμενα έτη. Άρα μόνο ως τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το χρονικό σημείο που επέλεξε η κυβέρνηση για την προώθηση της πώλησης του ΟΠΑΠ - στα σχεδιασμένα «κάτω» του, πριν ξεκινήσει η νέα, επίσης σχεδιασμένη, άνοδος του.
Πέμπτον, είναι αστεία η επίκληση ότι το Δημόσιο τώρα θα έχει περισσότερα κέρδη, επειδή θα χάσει μεν το μέρισμα, αλλά θα έχει να λαμβάνει από τη νέα αυξημένη φορολογία 30% επί των κερδών. Καιτι θα εμπόδιζε δηλαδή το Δημόσιο να εισπράττει τόσο το αυξημένο ποσό φόρου όσο και το άμεσο δικαίωμα στα κέρδη μέσω του ετησίου μερίσματος του Οργανισμού;
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έχει επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των «χρυσοφόρων» δημοσίων επιχειρήσεων τύπου ΟΠΑΠ υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, πριν απ' όλα για τη χρηματοδότηση των υπό κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων μέσω των κερδών τους. Αντί γι' αυτό, τώρα το «τίμημα» θα καταβάλλεται στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 10 ημερών μετά από κάθε δόση για να «εξαφανίζεται» μέσα στη «μαύρη τρύπα» ενός πανθομολογουμένως μη βιώσιμου χρέους, ενώ τα αυξημένα από το 2015 κέρδη – καθώς ο ΟΠΑΠ που ξεπουλήθηκε αποτελεί «3 εταιρείες σε 1», έχοντας η κυβέρνηση εντάξει σε αυτό επίσης τον οργανισμό Κρατικών Λαχείων και τα νέα VLTs – θα τα προσπορίζονται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του.
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έτσι ταυτόχρονα στερούν, πριν την ανάλογη κίνηση όσον αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης ενός εθνικού προγράμματος άμεσης ανακούφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με δημιουργία θέσεων εργασίας μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς σε μια χώρα αποδεσμευμένη από τα Μνημόνια. Όπως έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτό δε θα γίνει αποδεκτό και ανεκτό."
Ξεπουλάνε οι αναίσχυντοι τα απομεινάρια από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, σαν να πρόκειται για εκχωρημένα στα (απο)κόμματά τους τιμάρια, για να ταΐσουν ένα ειδεχθές, ύποπτης προέλευσης, αδηφάγο κι ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος που οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν...Mέσα στις πέτρες
ΑπάντησηΔιαγραφή