Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ made in China θέλει η κυβέρνηση

Σταθερός στη... μετατροπή της Ελλάδας σε κινεζική Ειδική Οικονομική Ζώνη παραμένει ο Αντ. Σαμαράς, εξ ου και χθες, άμα τη επιστροφή του από Κίνα - Αζερμπαϊτζάν, συγκρότησε "ομάδα εργασίας", προκειμένου να προωθηθούν οι συμφωνίες με τους Κινέζους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έρχεται εκ νέου αντιμέτωπη με προβλήματα συνοχής, αλλά και με τη σκληρή, "μνημονιακή" καθημερινότητα.
Πρώτη προτεραιότητα του Αντ. Σαμαρά η εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε Κίνα, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν
Ο Αντ. Σαμαράς συγκάλεσε χθες στο Μαξίμου σύσκεψη με όλα τα κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευσαν στην Κίνα και αποφάσισε να δημιουργηθεί "ομάδα συντονισμού", με υπεύθυνο τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, και μέλη τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece, Στ. Ησαΐα, και τον προϊστάμενο του πρωθυπουργικού γραφείου για τον ψηφιακό σχεδιασμό (που φέρεται να είναι ο "διαχειριστής" της "Ομάδας Αλήθειας" με τη μονταζιέρα...) Δ. Πτωχό. Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να προχωρήσουν όλες οι υπογεγραμμένες -χαμηλού βεληνεκούς- διμερείς συμφωνίες, αλλά και να εντείνει η κυβέρνηση το ενδιαφέρον των Κινέζων για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.


Ξεπούλημα
Άλλωστε, σύμφωνα με συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά, οι ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδυασμό με τις απολύσεις στο Δημόσιο, αποτελούν τις δύο κορυφαίες προτεραιότητες στην κυβερνητική ατζέντα. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ελπίδα τους να επιβεβαιώσουν και εν τοις πράγμασι οι Κινέζοι το -θεωρητικό προς το παρόν- ενδιαφέρον τους για λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Καστέλλι κ.ά.), αεροδρόμια, την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έκανε στάση χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συναντήθηκε με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν -και παραμένει- να εκποιήσει στην κρατική αζέρικη εταιρεία Socar τον ΔΕΣΦΑ, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλ. Μίλερ, ώστε να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την εκποίηση και της ΔΕΠΑ.


Σχέδιο απολύσεων
Την ίδια στιγμή, παρά τη διαρροή Σαμαρά πως "δεν κάνει ούτε βήμα πίσω" στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, η υλοποίηση των πρώτων 2.000 απολύσεων στο Δημόσιο αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Υπουργοί συνεχίζουν να αντιδρούν στο σχέδιο κατάργησης - συγχώνευσης δημοσίων φορέων της αρμοδιότητάς τους, ενώ η κυβέρνηση ακόμη ψάχνει τη "δεξαμενή" για τις απολύσεις. Μάλιστα, το αδιέξοδο στο κυβερνητικό σχέδιο είναι τέτοιο, ώστε το Μαξίμου να επεξεργάζεται "εναλλακτικά" σενάρια, όπως απολύσεις - εξπρές δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν περάσει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.


Εμπλοκή στο φορολογικό
Σαν να μην έφταναν αυτά, το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και εστίες έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Εκτός του "παγώματος" του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα επιμείνει το πρωθυπουργικό επιτελείο (στελέχη του Μαξίμου έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν το κατατεθέν νομοσχέδιο "τερατούργημα"...), εμπλοκή παρατηρείται και στις συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιμένει στη βαρύτερη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και της αγροτικής γης, καίτοι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. θέτουν ως "κόκκινη γραμμή" να υπάρξει αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς καλύπτει πλήρως τους χειρισμούς του υπουργού του και, αν η κρίση πάρει σοβαρές διαστάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να πιέσει τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να αποδεχθούν ως πρώτη προτεραιότητα την αποφυγή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.


Προσυνεδριακές διεργασίες
Παράλληλα με τα κυβερνητικά, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το επικείμενο Συνέδριο της Ν.Δ. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να μιλήσει εκτός Αθηνών σε εκδηλώσεις του κόμματος στο Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αλλά και να εξειδικεύσει πώς ακριβώς εννοεί τις διαρροές περί "αμφίπλευρης διεύρυνσης" της Ν.Δ. και περί "νέας ιδεολογικής πλατφόρμας και στίγματος". Πάντως, ώς τώρα, τα μηνύματα που φτάνουν στη Συγγρού είναι ανησυχητικά, καθώς η συμμετοχή των "γαλάζιων" ψηφοφόρων στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις είναι απογοητευτική και δεν θυμίζει σε τίποτα τις... παλιές εποχές της Ν.Δ.


Π. Σκουρλέτης: "Λεόντειες συμβάσεις υπέρ υποτιθέμενων επενδυτών"
Εν τω μεταξύ, χθες, σχολιάζοντας το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα και, ειδικότερα, την κυβερνητική πρόθεση να εκποιήσει τον ΟΛΠ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επισήμανε στο ΑΠΕ: "Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, όπως το λιμάνι του Πειραιά. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουμε. Το θέμα είναι πώς αξιοποιεί η ελληνική πολιτεία αυτά τα πλεονεκτήματα. Πρέπει κάθε είδους συμφωνία που γίνεται να είναι υπέρ της εγχώριας οικονομίας, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και να μην οδηγεί σε λεόντειες συμφωνίες υπέρ των υποτιθέμενων επενδυτών".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου