Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Υεμένη: Κόλαση στη γη των «Ευτυχισμένων»

Το αντάρτικο των σιιτών Χούτι, που κοινό μυστικό είναι ότι ενισχύονται από το Ιράν και την Χεζμπολά, το τελευταίο διάστημα μετράει συνεχείς νίκες κατά των σουνιτικών μαριονεττών όπως ο ανατραπέντας Πρόεδρος Απντ Ραμπο Χαντι, μακρύ χέρι του Ριάντ αλλά δικτάτορας χωρίς ικανό στρατό. 
Ένας αρχαίος παράδεισος. Η γη της ευτυχίας κάποτε λόγω των εύφορων εδαφών της περιοχής και λίκνο του αρχαίου πολιτισμού. Η Υεμένη σήμερα καμία σχέση δεν έχει με αυτήν την εικόνα καθώς το γεωπολιτικό και πολιτισμικό ρήγμα πάνω στο οποίο βρίσκονταν ανέκαθεν ενεργοποιήθηκε με αβέβαια αποτελέσματα…
Η κατάσταση έχει ως εξής: Με το παλαιστινιακό πλέον στο ράφι (της ιστορίας;) ο μουσουλμανικός κόσμος απώλεσε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή συναίνεσης που κάλυπτε όλες τις άλλες διαφορές του.
Σε αυτή την πραγματικότητα ήρθε να προστεθεί η στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ για προσέγγιση του σιιτικού Ιράν με φόντο την ρευστότητα των ενεργειακών αγορών και της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να απομονώσει τη Ρωσία. Το Ιράν με τον απύθμενο ενεργειακό του πλούτο αποτελεί αναγκαίο αντίβαρο στην ρωσική ενεργειακή αυτοκρατορία.

Μια πιο… καχύποπτη ανάγνωση των εξελίξεων των τελευταίων ετών θα προσέθετε την διάθεση της Ουάσιγκτον να χαλιναγωγήσει κάπως την Σαουδική Αραβία και την αστάθεια που προκάλεσε σε σχεδόν ανεξέλεγκτο βαθμό μετά την αυτονόμηση της στο θέμα της Αιγύπτου (χρηματοδότησε το πραξικόπημα Σίσι που ενορχήστρωσε τα Ισραήλ) και την χρηματοδότηση του ISIS…

Η μικρή και πολύπαθη Υεμένη βρίσκεται-είναι-γεωγραφική η απόληξη της Σουηδικής Αραβίας και κυριολεκτικά κρυμμένη στην σκιά της.

Από τα Στενά Bab el-Mandeb της Υεμένης εκτιμάται ότι περνούν καθημερινά τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά, από την Σαουδική Αραβία κυρίως, προς Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Το αντάρτικο των σιιτών Χούτι, που κοινό μυστικό είναι ότι ενισχύονται από το Ιράν και την Χεζμπολά, το τελευταίο διάστημα μετράει συνεχείς νίκες κατά των σουνιτικών μαριονεττών όπως ο ανατραπέντας Πρόεδρος Απντ Ραμπο Χαντι, μακρύ χέρι του Ριάντ αλλά δικτάτορας χωρίς ικανό στρατό…

Αυτές οι νίκες συμβαίνουν καθώς το Ιράν αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή με συμμετοχή στην εκδίωξη του Χαλιφάτου από το Ιράκ, μαζί με τους Αμερικανούς!

Για την σουνιτική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία, ο έλεγχος του δρόμου του πετρελαίου είναι φυσικά ένας βασικός λόγος της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Υεμένης, αλλά όχι ο μόνος. Η προέλαση των σιιτών στην πίσω αυλή του Ριάντ πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και για συμβολικούς λόγους, στο Βασίλειο των ακραίων Βαχαβιστών.

Μπορεί η Σαουδική Αραβία με την τεράστια τελευταίας γενιάς πολεμική αεροπορία της να διαλύσει τους Χούτι; Πρόσκαιρα φυσικά και ναι- μπορεί να τους εξαϋλώσει- αλλά αυτό θα είναι απλώς νίκη στην μάχη και μάλιστα με μαζικές απώλειες αμάχων που μπορούν να ακυρώσουν την νίκη αυτή.

Τα κλειδιά της Μέκκας

Είναι τόσο ισχυροί οι Χούτι και η σιιτική επιρροή στην Υεμένη που η Σαουδική Αραβία πρέπει να πάει σε κανονικό πόλεμο.

Φαντάζεται κανείς τι αποτέλεσμα θα είχε το σημαντικότερο πετρελαϊκό μονοπώλιο στον πλανήτη να πάει σε πόλεμο; Ήδη με την ανακοίνωση του Ριάντ από… Ουάσιγκτον ότι θα βομβαρδίσει την Υεμένη, το βαρέλι πετρελαίου «τσίμπησε» 6%.

Συμβολικά και πρακτικά δε, η στροφή της φρουράς στα μετόπισθεν της Σαουδαραβίας προς Υεμένη, θα ενθαρρύνει το Χαλιφάτο να έρθει πιο κοντά στο Βασίλειο του Ριάντ. Οι τζιχαντιστές άλλωστε πρωτίστως τα κλειδιά του Ριάντ επιζητούν ως οι νόμιμοι από τον Προφήτη δικαιούχοι…

Προς το παρόν το Ριάντ αναζητά στρατό προθύμων, κυρίως από Πακιστάν και Αίγυπτο. Προς το παρόν όλοι μένουν στα λόγια. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν στο Ιράκ σε ανομολόγητη συμμαχία με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει την Υεμένη σε ανομολόγητη διαφωνία με τις ΗΠΑ ενώ το ρήγμα Σουνιτών-Σιιτών ρουφάει άλλη μια χώρα στρατηγικής σημασίας, την Υεμένη, προς τέρψιν του Ισραήλ που παρακολουθεί την έκρηξη εκ των έσω των Μουσουλμάνων αντιπάλων του…

Ο νέος πόλεμος αυξάνει την τιμή του πετρελαίου που σκόπιμα έριξε η Σαουδική Αραβία για να πλήξει τις οικονομίες αντιπάλων, κυρίως του Ιράν, άρα πολλοί που επλήγησαν από τον ενεργειακό πόλεμο του Ριάντ θα «ρεφάρουν» με τον φυσικό πόλεμο στην Υεμένη.

Κρίσιμο ερώτημα: πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και με τι έκβαση ώστε να μην αρχίσει να αμφισβητείται πραγματικά η ικανότητα των μαθουσάλων βασιλιάδων του Ριάντ να κρατούν τα κλειδιά της Μέκκα;


Χρυσόστομος Λουκάς

πηγή: stokokkino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου