Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τοπικό Σχέδιο Μείωσης και Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η λύση...


Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 18/3/2015 φέραμε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προτείναμε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισής τους. Βασισμένο στην πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (http://prosynat.blogspot.gr) που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά στο Ξυλόκαστρο (http://sympolitia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8.html), προτείναμε να βάλουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους για φέτος και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Μια πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, που κατατέθηκε από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ πριν λίγες μέρες και στον αρμόδιο υπουργό μαζί με μια ατζέντα προτεραιοτήτων που περιλαμβάνει τις θεσμικές και νομικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα από πλευρά Πολιτείας, για να ανασχεθούν οι φιλοεργολαβικοί σχεδιασμοί και να προωθηθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης.


Δυστυχώς η συζήτηση που έγινε στο ΔΣ, ήταν κάθε άλλο παρά εποικοδομητική. Το λάθος της δημοτικής αρχής να πει όχι στην πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να μπει στην ημερήσια διάταξη θέμα για το ΧΥΤΑ, οδήγησε τη μείζονα στο λάθος να μιλάει για το ΧΥΤΑ στο θέμα της εκπόνησης της τοπικού σχεδίου διαχείρισης, με αποτέλεσμα να υποβιβάσει για άλλη μία φορά το επίπεδο του συμβουλίου και παράλληλα να μην κάνει καμία πρόταση. Στο τέλος βέβαια ψηφίστηκε ομόφωνα κι ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τις πρώτες δράσεις.


Στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση παραγωγής απορριμμάτων και η τοπική διαχείριση με κοινωνική συμμετοχή, που μόνο οφέλη έχει και για το περιβάλλον και για τις τσέπες των πολιτών. Κρίσιμη συνθήκη για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η συνειδητοποίηση από όλους μας ότι η λύση του προβλήματος είμαστε ...εμείς! Η καταναλωτική μας συμπεριφορά πρώτα απ' όλα και μετά ο τρόπος που χειριζόμαστε τα καταναλωτικά μας "υπολείμματα". Δεν μπορεί λοιπόν να μην είναι βασικός πυλώνας του σχεδίου η συνεχής ενημέρωση και η διαρκής προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών. Υπάρχουν μάλιστα και πολλοί τρόποι παροχής κινήτρων σε πολίτες, επαγγελματίες αλλά και στις τοπικές κοινότητες για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και πρέπει άμεσα να μπουν σε εφαρμογή.


Με την καμπάνια ενημέρωσης λοιπόν και την παροχή κινήτρων, με την προμήθεια ξεχωριστών κάδων για κάθε υλικό και τη διασπορά τους σε μεγαλύτερη ακτίνα (σχολεία, γυμναστήρια, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Τρίκαλα κ.α.), με την προμήθεια τεμαχιστή για τα κλαδέματα, με τον καθορισμό πράσινων σημείων για τη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών κλπ και βέβαια με την επιλογή του τρόπου διαχείρισης των οργανικών κουζίνας μπορούμε μέσα στο 2015 να έχουμε κάνει μια σοβαρή αρχή που θα έχει και άμεσα αποτελέσματα. Ιδιαίτερη προσπάθεια στο δήμο μας πρέπει να γίνει και με τη συλλογή των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, που αποτελούν ένα από τα πιο τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα.


Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι δήμοι, γιατί αυτή είναι η μόνη περιβαλλοντικά, οικονομικά, και κοινωνικά ορθή λύση. Η Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης θα φροντίσει με συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο δήμο μας και όπου κριθεί σκόπιμο να προωθηθούν διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους δήμους.


ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου