Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τσίπρας προς Σαμαρά: «Αφήσατε άδεια ταμεία και λεηλατήσατε μισθωτούς και συνταξιούχους»

Ο πρωθυπουργός έθεσε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης το δίλημμα, αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής, ενώ κατηγόρησε σε έντονο ύφος, την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, αλλά και πως λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το
μερτικό τους στην κρίση». Ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια, και πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, παρά το ναρκοθετημένο περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας πως «ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. Ευρώ».

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της. «Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης, αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης». Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός έκανε το ερώτημα: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Ή το ένα ισχύει ή το άλλο». Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», και ότι «το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, ρωτώντας γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή. «Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», και πως η κυβέρνηση Σαμαρά «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».




Δευτερολογία πρωθυπουργού: «Ο Σαμαράς δεν σύχναζε στο κοινοβούλιο, προτιμούσε δηλώσεις από το καφενείο της Βουλής»

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, συνέχισε την επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς, δεν σύχναζε συχνά στο κοινοβούλιο, αλλά «προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο καφενείο της Βουλής γιατί φοβόταν την αντιπολίτευση»

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, η κυβέρνηση έχει όπλο της τη στήριξη του λαού και πως «θα συνεχίσει να λέει αλήθειες», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού. Θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που εσείς οδηγήσατε την Ελλάδα».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τιμά τον πρώην πρωθυπουργό «το γεγονός ότι παρείχε ασυλία στον Παπασταύρου», σημειώνοντας ότι δεν άκουσε κουβέντα από τον πρώην πρωθυπουργό, «για την ασυλία στην ολιγαρχία».

«Κύριε Σαμαρά, σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον συνεργάτης σας, τον κ. Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου, όπως ευχηθήκατε, αλλά άλλους 2.062. Είναι στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν όλοι τους, ένας προς έναν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν ζήτησε ούτε τα τέλη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς». «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η στήριξη των ΜΜΕ, αλλά η στήριξη του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας




http://www.koutipandoras.gr

1 σχόλιο:

  1. Και τώρα αδειάζουν και τα αποθεματικά των ταμείων αντί να εισπράξουν τα πρόστιμα από SIEMENS, μεγαλοεργολάβους και τελωνεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή