Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑρΕν ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η δωρεάν και δημόσια παιδεία, στην ελληνική πραγματικότητα, θεωρείται κεκτημένο αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της και πιο συγκεκριμένα μία επίθεση η οποία είχε ως σκοπό την ιδιωτικοποίησή της. Ας αναλογιστούμε όμως τώρα, πόσο δημόσια μπορούμε να θεωρήσουμε την ελληνική παιδεία όταν ο φοιτητής που σπουδάζει έξω από την πόλη του είναι αναγκασμένος να πληρώνει δυσβάστακτα ενοίκια για την οικογένειά του και για τον ίδιον ή, στην καλύτερη περίπτωση, να πληρώνει την μεταφορά του στο Πανεπιστήμιο και άρα να αναγκάζεται να κάνει μία επιλογή για το ποια μαθήματα θα παρακολουθήσει μέσα στην εβδομάδα; Πόσο δωρεάν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την παιδεία που απαιτεί από τον φοιτητή να έχει την δυνατότητα να πληρώνει καθημερινά για την σίτισή του, αν δεν ανήκει στην ολοένα και μικρότερη λίστα των δικαιούχων, ή να αναγκάζεται να την στερηθεί, σε ημέρες που το πρόγραμμα μαθημάτων αρχίζει το πρωί και τελειώνει το βράδυ; Ως εκ τούτου, η δωρεάν και δημόσια παιδεία έχει δρόμο ακόμα για να θεωρηθεί πράγματι δημόσια και δωρεάν.

Πάγια θέση της Αριστερής Ενότητας, πανελλαδικά, είναι η παροχή δωρεάν σίτισης, στέγασης και μεταφοράς όλων των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Συγκεκριμενοποιώντας την κατάσταση αυτών των ζητημάτων στα τμήματα της Κορίνθου, θα παρατηρήσουμε πολλές προβληματικές. Οι φοιτητές που μεταφέρονται μέσω προαστιακού, πληρώνοντας εισιτήριο χωρίς φοιτητική έκπτωση, αναγκάζονται ή να περπατήσουν μισή ώρα από τα Εξαμίλια έως το Τμήμα ή να μεταφερθούν με ταξί, επιβαρύνοντας κι άλλο το κόστος μεταφοράς, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πούλμαν που να μεταφέρει τους φοιτητές. Σχετικά δε με το ζήτημα της στέγασης, τα κορινθιακά Τμήματα δεν έχουν απολύτως καμία κάλυψη! Αναφορικά με την σίτιση τα προβλήματα ολοένα και αυξάνονται. Οι δικαιούχοι είναι αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών. Οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν την σίτισή μας παραδοσιακά επιλέγουν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους που ορίζονται ρητά από την σύμβασή τους με το Πανεπιστήμιο.

Η ΑρΕν Κορίνθου, επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη επίλυσης αυτών των ζητημάτων. Από τον πρώτο χρόνο δράσης έχει θέσεις που προέκυψαν από ανοιχτά σχήματα, θέσεις που ανήκουν στους ίδιους τους φοιτητές.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΑρΕν Κορίνθου καλεί τους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποφασίσουν σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την σίτιση και μεταφορά τους, στο Ανοιχτό Σχήμα, την Τετάρτη 18/03/15 (2μ.μ) έχοντας ως πεποίθηση πως η μαζικοποίηση σε κοινούς στόχους είναι η μόνη οδός για την διεκδίκηση των συμφερόντων των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου