Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πιέρ Λοράν (γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας): Η Αριστερά θα ενισχύσει τις δομές αλληλεγγύης

Είχαμε καλύτερα αριθμητικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές. Καταφέραμε κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών να δημιουργήσουμε μια πραγματική συσπείρωση στα αριστερά με κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγους.
αρύ πλήγμα στις πολιτικές αλληλεγγύης θα επιφέρει η επικράτηση των δεξιών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία, τονίζει στην "Αυγή" ο Πιέρ Λοράν. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΓ υποστηρίζει ότι η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά εξαπατούν τον λαό καθώς δεν αποτελούν εναλλακτική λύση αλλά στηρίζουν την πολιτική της λιτότητας. Αντίθετα, η επικράτηση της Αριστεράς θα ενισχύσει τις πολιτικές αλληλεγγύης προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ

- Με 9,4% των συνολικών ψήφων στο σύνολο της χώρας, το ΚΚΓ και το Μέτωπο της Αριστεράς κάνουν κάτι παραπάνω από το να αντιστέκονται. Δημιουργήσουμε μια πραγματική συσπείρωση στα αριστερά με κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγους

* Σύντροφε Πιέρ, γνωρίζω τον φόρτο εργασίας αυτές τις μέρες του εκλογικού αγώνα και ευχαριστώ εκ μέρους της "Αυγής" για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αυτόνομη σημασία και βαρύτητα στις πολιτικές εξελίξεις κάθε χώρας. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα πιο σημαντικά πολιτικά διακυβεύματα των πρόσφατων νομαρχιακών εκλογών;

Το βασικό διακύβευμα είναι η διατήρηση και ανάπτυξη των δημόσιων πολιτικών αλληλεγγύης και των υπηρεσιών στις νομαρχίες. Σε αυτή την περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, είναι όσο ποτέ αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη, που αποτελεί τη δύναμη της γαλλικής κοινωνικής προστασίας. Όμως η μείωση των δημόσιων εξόδων που επέβαλε η κυβέρνηση κάτω από τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών έκανε επισφαλές το σύστημα προστασίας. Αυτές οι εκλογές είναι όντως η ευκαιρία να εκλεγούν αντιπρόσωποι που θα υπερασπιστούν τις δημόσιες υπηρεσίες και οι οποίοι θα εργάζονται για να σταματήσει η αιμορραγία που επιβλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες.

Το άλλο διακύβευμα είναι η υπεράσπιση των νομαρχιών και της εγγύτητάς τους προς τους πολίτες απέναντι στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Και ενώ η κυβέρνηση επιθυμούσε να εξαφανίσει το δευτεροβάθμιο επίπεδο προς όφελος «των υπερπεριφερειών» (πολύ απομακρυσμένων από τους πολίτες), η κινητοποίηση των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων και των κατοίκων κατάφερε την υποχώρηση της κυβέρνησης. Αυτές οι νομαρχιακές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Πρόκειται για την εκλογή νομαρχιακών συμβούλων που θα προστατεύσουν τις περιοχές τους και που θα κινητοποιηθούν ώστε να υποχωρήσουν οι αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις.

* Σε αναμονή του δεύτερου γύρου, πώς αξιολογείτε σε εθνικό επίπεδο τα αποτελέσματα του πρώτου;

Αυτές οι εκλογές έφεραν τη Δεξιά και την Άκρα Δεξιά στην πρώτη θέση. Έτσι οι εκλογείς έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης της πολιτικής του Φ. Ολάντ και της κυβέρνησής του. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη καχυποψία απέναντι στη σημερινή εξουσία και την πολιτική της. Δυστυχώς, κάποιοι έντεχνα εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους λέγοντας ότι η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά μπορεί να αποτελέσουν μια κάποια εναλλακτική. Από την άλλη όμως, οι περισσότεροι συμφωνούν στη μείωση των δημόσιων δαπανών και κατά συνέπεια στην υποχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών και των πολιτικών αλληλεγγύης. Όλοι τους συμμερίζονται μια κατεύθυνση λιτότητας.

Με 9,4% των συνολικών ψήφων στο σύνολο της χώρας, το ΚΚΓ και το Μέτωπο της Αριστεράς κάνουν κάτι παραπάνω από το να αντιστέκονται. Είχαμε καλύτερα αριθμητικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές. Καταφέραμε κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών να δημιουργήσουμε μια πραγματική συσπείρωση στα αριστερά με κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγους. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας Αριστεράς μάς ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος και η αναδιάρθρωση των καντονιών θα έχουν το παράδοξο αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας. Παρ' όλα αυτά, οι νεοεκλεγμένοι μας νομαρχιακοί σύμβουλοι θα αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για τους επερχόμενους αγώνες και για την υπεράσπιση των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ελπίζουμε να διατηρήσουμε την προεδρία του μεγάλου προαστίου του Παρισιού, του Βαλ Ντε Μαρν.

* Ποιες οικονομικές και θεσμικές δικαιοδοσίες έχει στη χώρα σας η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση;

Οι νομαρχίες είναι πυλώνες - κλειδιά στις πολιτικές κοινωνικής συμπαράστασης. Μια από τις αποστολές τους είναι να διευθύνουν την απόδοση των κοινωνικών ελαχίστων, όπως το RSA (σ.σ.: κάτι παρεμφερές με το ΕΚΑΣ), την αναπηρική σύνταξη και την κοινωνική πρόνοια για ηλικιωμένα άτομα. Οι νομαρχίες διαχειρίζονται επίσης τα λύκεια, τα τοπικά οδικά δίκτυα, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ. Στο πλαίσιο των συμφωνιών γενικότερων διαχειριστικών ικανοτήτων, οι νομαρχίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως οι μεταφορές, ο πολιτισμός και οι χώροι πράσινου. Οι νομαρχίες βρίσκονται στην καρδιά της ζωής του πληθυσμού.

* Πώς αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης;

Αν αύριο η Δεξιά κερδίσει την πλειοψηφία, θα 'ναι βαρύ πλήγμα για τους πληθυσμούς και κυρίως για τα πιο αδύναμα στρώματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολιτικές αλληλεγγύης θα χτυπηθούν. Θα καταγράψουμε νέες υποχωρήσεις, πράγμα που θα επιδεινώσει τη σημερινή κρίση.

Αντίθετα, αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν στον δεύτερο γύρο να επανεκλέξουν αριστερές πλειοψηφίες και όσο πιο πολλούς γίνεται υποψήφιους του ΚΚΓ και του Μετώπου της Αριστεράς, τότε θα μπορέσουν να αναπτυχθούν πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και οι κοινωνικές υπηρεσίες να ενισχυθούν προς όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού.



Συνέντευξη στην Αλίκη Παπαδομιχελάκη

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου