Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ: ΟΛΕΘΡΙΑ Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
«Ολέθρια» για τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει τη «συνθηκολόγηση» του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του στους δανειστές ο Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία συγκροτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της διεθνούς Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους υπερχρεωμένων χωρών (CADTM), ο Βέλγος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αξιοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής στις διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές, προτιμώντας μια αδιέξοδη διαπραγματευτική τακτική από θέσεις αδυναμίας της Ελλάδας.

«Διαμορφώθηκε μια, τρόπον τινά, Ιερή Συμμαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τα τρία κόμματα που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου- ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ- η οποία οδήγησε στην απολύτως αρνητική συμφωνία της 12ης Ιουλίου», σημειώνει ο Ερίκ Τουσέν. «Το μεγάλο μάθημα από αυτή την εξέλιξη», συνεχίζει, «είναι ότι η διαπραγμάτευση ήταν δυνατή μόνο με μονομερή μέτρα, που θα έφερναν την Ελλάδα σε θέση ισχύος, ώστε να ελπίζει σε υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών». Ως τέτοια μέτρα αναφέρει την αναστολή πληρωμών του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τον τερματισμό της λιτότητας και την έκδοση παράλληλου, ηλεκτρονικού νομίσματος για τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, τις μεταφορές κλπ.

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας και άλλων, υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την ευρωζώνη, ο Ερίκ Τουσέν χαρακτηρίζει «απολύτως δικαιολογημένη» αυτή την προοπτική. Τονίζει, παράλληλα, ότι ένα τέτοιο βήμα πρέπει να συνδυάζεται με μια δέσμη ριζοσπαστικών μέτρων εξόδου από τη λιτότητα προς όφελος των εργαζομένων, στον αντίποδα των θέσεων που υποστηρίζει η εθνικιστική ακροδεξιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου