Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη - ΒΙΝΤΕΟ


O Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου κόμματος "Λαϊκή Ενότητα", μετά την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ λοβοτομημένο, είπε ότι στόχος του κόμματος είναι η συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου που θα οδηγήσει στην ακύρωση των μνημονίων, χωρίς να αποκλείται εάν χρειαστεί η συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις με αντιμνημονιακό
προσανατολισμό, αναφέροντας ονομαστικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ.

"Από αυτές τις εκλογές θα κριθεί η επιβίωση της χώρας και η προοπτική της. Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές. Το ερώτημα είναι γιατί σπεύδει με έναν πρωτοφανή σε ταχύτητα τρόπο και Aυγουστιάτικα να κάνει τις εκλογές.

Αυτονόητη είναι η απάντηση. Δεν βιάζεται για καλό σκοπό. Το Μαξίμου δεν πιέζει τα πράγματα για εκλογές γιατί θέλει να κάνει ωραία πράγματα μετεκλογικά. Αν πιέζεται είναι κυρίως γιατί θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο λαός τις βαρύτατες του νέου μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Πιστεύει ότι θα ξεγελάσει τον πολίτη θα κρύψει τα μέτρα και θα υφαρπάξει την ψήφο του λαού. Γνώριμη τακτική του παρελθόντος, τακτική που χρεοκόπησε αλλά την επαναλαμβάνει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας. Λυπάμαι για αυτές τις μεθόδους" είπε ο επικεφαλής της νέας ΚΟ.

"Πιστεύει ότι θα αιφνιδιάσει την Αριστερή Πλατφόρμα και θα την βρει ανέτοιμη και θα εξουδετερώσει την τελευταία αντιμνημονιακή φωνή που υπάρχει που διαθέτει εναλλακτική ρεαλιστική εφαρμόσιμη πρόταση. Λέμε καθαρά δεν μας αιφνιδιάζουν" τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν θα είναι άλλο ένα κόμμα. "Φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο μέτωπο λαικής συμμετοχής. Θέλουμε να γίνουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντιμνημονιακό που θα σαρώσει τα μνημόνια, προοδευτικό. Θέλουμε να γίνουμε ένα μέτωπο πατριωτικό, ενάντια στην εθνική υποτέλεια, για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, της ανασυγκρότησης της χώρας".

Ο κ. Λαφαζάνης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος του νέου κόμματος, είπε ότι στόχος είναι η ακύρωση μνημονίου, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενώ στο σχέδιο συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η κρατικοποίηση τραπεζών.

"Το όχι του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό. Ήταν αγωνιστικό, μεγαλειώδες και περήφανο που έδωσε ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Αυτή την ελπίδα θα τη συνεχίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το 62% που ψήφισε όχι στα μνημόνια". Το όχι αυτό θα είναι η μεγάλη σημαία που θα έχει η λαϊκή ενότητα σε αυτές τις εκλογές. Δεν ηττήθηκε το όχι για εμάς. Αυτό το όχι μπορεί να μεταφράστηκε σε ναι μεσα σε μια εβδομάδα αλλά δεν αντιπροσωπεύει τον λαό.Θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος το όχι, μέχρι να νικήσει" επισήμανε και έκανε λόγο για συγκρότηση μετώπου ενάντια στις μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή στον λοβοτομημένο ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ερωτηθείς ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ανετράπη, παραιτήθηκε. "Φοβήθηκε να πάει στη βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να δούμε πως μετριέται και να πούμε όλοι τη γνώμη μας. Επομένως να ζητά ανατροπείς δείχνει φόβο, αμηχανία και πανικό. Η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί αλλά από άλλους λόγους και όχι αυτούς που αναζητά, μπορεί να ανατραπεί επειδή συνομολόγησε μνημόνια. Είμαστε μια δύναμη που στοχεύουμε στην κυβέρνηση, στο να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πορεία της Ελλάδας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική χωρίς μνημόνια και λιτότητα. Θα συνεχίσουμε τις καλύτερες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων".

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης , προοδευτικό και δημοκρατικό, με βασική προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων.

"Και μπορούν να ακυρωθούν. Δεν μπορεί να είμαστε θύματα εκβιασμών από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε." είπε και, "εφόσον χρειάζεται θα φύγουμε και από την ευρωζώνη, συντεταγμένα". Η έξοδος από την ευρωζώνη, σημείωσε, δεν συνιστά ένα καταστροφικό δρόμο, όπως μας λένε.

"Δεν δεχόμαστε να είμαστε στην ευρωζώνη και να μας επιβάλουν μνημονιακά προγράμματα. Αν χρειαστεί για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, θα ακολουθήσουμε μια πορεία εξόδου και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι καμία καταστροφή, αλλά μπορεί να δώσει ελπίδα στη χώρα μας".

Για συζητήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

"Έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν αντιρρήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με όσους ψήφισαν όχι ή παρών, ή διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική στάση στη βουλή.

Έχουμε 25 βουλευτές που συμμετέχουν στην ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, οι συζητήσεις συνεχίζονται και πιστεύουμε ότι θα είναι γόνιμες και καρποφόρες" είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως ανέφερε το οικονομικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί με τη διακήρυξη του κόμματος τις επόμενες μέρες. Ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές και απηύθυνε κάλεσμα σε αντιμνημονιακές δυνάμεις σε συνεργασία για μια μεγάλη συμπαράταξη. "Απευθύνω πρόσκληση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, ήδη έχουμε προχωρήσε σε συζητήσεις. Εννοώ και το ΚΚΕ παρά την τακτική που ακολουθεί που δεν είναι θετική".

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα αναλάβει την διερευνητική εντολή ωστόσο σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με αντιμνημονιακή κατεύθυνση από αυτή τη βουλή.
"Θέλουμε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, δίκαιη και προοπτική και θα γίνει αυτή η Ελλάδα, γιατί χωρίς μια τέτοια προοπτική ο τόπος μας δεν έχει μέλλον. Το όχι θα νικήσει ξανά", κατέληξε.




enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου