Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΑΝΣΟΝ – ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ(ΛΑΕ) ΣΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ, ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Στάθης Κουβελάκης συναντήθηκε χθες με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ευρωβουλευτή του Αριστερού Μετώπου και ηγέτη του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας, και με τους Ερίκ Κοκερέλ και Ντανιέλ Σιμονέ, εθνικούς συντονιστές του κόμματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων υπό την επωνυμία "Θερινό Πανεπιστήμιο, τις οποίες διεξάγει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τουλούζη το Αριστερό Κόμμα Γαλλίας. Τα διδάγματα της ελληνικής εμπειρίας ήταν στο επίκεντρο της όλης συζήτησης, επισκιάζοντας ακόμη και θέματα της γαλλικής πολιτικής, όπως η προετοιμασία των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων (περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο και προεδρικές την άνοιξη του 2017).

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η υπογραφή Μνημονίου αποτελεί τομή που σηματοδοτεί το τέλος ενός πολιτικού κύκλου και καθιστά απόλυτα επιτακτικό τον στρατηγικό επαναπροσανατολισμό τηςριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη. Κόμβος σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το ζήτημα τηςρήξης με την υπάρχουσα ΕΕ και η ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ, την ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συνθήκες και τη γενικότερη αμφισβήτηση της ΕΕ. Το Αριστερό Κόμμα της Γαλλίας έχει καταθέσει την πρότασή του για «διεθνιστική συνάντηση για το σχέδιο Β», που έγινε δεκτή από την Λαϊκή Ενότητα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε στις 24 Αυγούστου ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με τον Π. Λαφαζάνη.

Ο Σ. Κουβελάκης συμμετείχε στα δύο κεντρικά πάνελ του θερινού πανεπιστημίου του κόμματος, για το σχέδιο Β και το ευρώ αντίστοιχα, όπου και ανέπτυξε τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας για την ελληνική κατάσταση και την ανάγκη σύγκρουσης με τους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ, με αιχμή την έξοδο από το ευρώ ως αναγκαία συνθήκη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν όμως οι τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας πάνω στα επίμαχα θέματα.

Στο πρώτο πάνελ, ο εθνικός συντονιστής του κόμματος Ερίκ Κοκερέλ παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του, την οποία εκτός από την Λαϊκή Ενότητα στηρίζουν ο Οσκαρ Λαφονταίν και το Σιν Φέϊν της Ιρλανδίας. Στην ομιλία του τόνισε ότι η τοποθέτηση του κόμματός του πάνω στο ελληνικό ζήτημα δεν προέκυψε από κάποια προϋπάρχουσα αντίληψη αλλά από ενδελεχή μελέτη του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε χειρότερο από τα δύο προηγούμενο και εργαλείο νεοαποικιακής υποδούλωσης της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η αποτυχία του Σύριζα στην Ελλάδα καθιστά το σχέδιο Β ζήτημα ζωής ή θανάτου για την «άλλη Αριστερά» της Ευρώπης.

Η γιορτή της Ουμανιτέ (της εφημερίδας του ΚΚ Γαλλίας) στις 12 και 13 Σεπτέμβριου θα δόσει την πρώτη ευκαιρία για τη δημόσια συζήτηση της πρότασης, και στο σχετικό πάνελ θα συμμετέχουνμ πέραν του Μελανσόν, ο Οσκαρ Λαφοντέν, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, του Σιν Φέϊν και άλλων δυνάμεων με τις οποίες διεξάγονται διαβουλεύσεις.

Στο πάνελ για το ευρώ, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γκυγιόμ Ετιεβάν παρουσίασε τη θέση του κόμματος για το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε ως ταξικό σχέδιο που υπηρετεί εξ’ολοκλήρου τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ηγεμονία του γερμανικού καπιταλισμού στην Ευρώπη. Θέση του Αριστερού Κόμματος είναι η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξης με τις πολιτικές λιτότητα,ς με ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Εφόσον, όπως είναι σχεδόν βέβαιο μετά την ελληνική εμπειρία, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συναντήσει την λυσσαλέα αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπόλοιπων κυβερνήσεων, τότε η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ είναι αναπόφευκτηκαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να έχει προηγουμένως προετοιμασθεί τόσο τεχνικά όσο, κυρίως, πολιτικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λαϊκή στήριξη.

Ο Γκυγιόμ Ετιεβάν παρατήρησε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εργαλείο ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τόνισε επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αρκεί και ότι απαιτείται μια ρήξη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, άρα με την ίδια την ΕΕ. Η ανυπακοή στις συνθήκες από μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία οδηγεί σχεδόν σίγουρα στην διάλυσης της ΕΕ και όχι απλά σε μια μονομερή αποχώρηση, στο βαθμό που το ευρωενωσιακό πλαίσιο δεν θα μπορούσε α επιβιώσει μετά από μια τέτοια ρήξη.

Ας σημειώσουμε τέλος ότι σε αυτά τα πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Ενωμένης Αριστεράς» της Σλοβενίας, η Σεμπαχάτ Τουνσέλ, ηγετική μορφή του συνασπισμού τουρκικών και κουρδικών αριστερών κομμάτων HDP-HDK, ο ιδρυτής της ATTAC και πρώην διευθυνής της Monde Diplomatique Μπερνάρ Κασσέν και ο Σεντρίκ Ντιράν, οικονομολόγος και στέλεχος του Ensemble, της τρίτης συνιστώσας του Αριστερού Μετώπου της Γαλλίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου