Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Παραιτήσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και εκτός Ελλάδας

Χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποφάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαγκιστρωθούν από τη μνημονιακή ηγεσία του κόμματος εν όψει των εκλογών.
Στα πιο πρόσφατα περιστατικά περιλαμβάνονται στελέχη της Χαλκιδικής που καταγγέλλουν «στοχοποίηση συγκεκριμένων συντρόφων τους για τη συνεπή αντιμνημονιακή τους στάση» προφανώς όπως υποστηρίζουν γιατί «έκαναν την κωλοτούμπα του Τσίπρα να φαντάζει ακόμα πιο εντυπωσιακή».
Από τη Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν 9 μέλη και 8 από τη νομαρχιακή επιτροπή της Αρτας ενώ δεκάδες άλλα στελέχη σε όλη τη χώρα αποχωρούν με προσωπικές επιστολές.
Στις μαζικές αποχωρήσεις όμως προστέθηκαν και στελέχη της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού, που καταγγέλλουν «μία άνευ προηγουμένου, αμετάκλητη μνημονιακή μετάλλαξη, με αποκλειστική ευθύνη της ηγετικής του ομάδας. Θεωρούμε» συμπληρώνουν «πως δεν έχουμε καμία θέση πλέον σε ένα κόμμα που υποτάχθηκε στα κελεύσματα του εγχώριου κατεστημμένου, αλλά και των ξένων επικυρίαρχων».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή τους:

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μάς αναγκάζουν να υποβάλλουμε την παραίτηση μας από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το κόμμα υπόκειται σε μία άνευ προηγουμένου, αμετάκλητη μνημονιακή μετάλλαξη, με αποκλειστική ευθύνη της ηγετικής του ομάδας. Τα βασικά γεγονότα που μάς οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση είναι τα εξής δύο:

Η καταστρατήγηση των βασικών προγραμματικών εξαγγελιών του κόμματος (πολιτική απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου, πρόγραμμα ΔΕΘ) αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που αντιπάλεψε εξ αρχής όλους τους μονοδρόμους: μνημονιακούς, νεοφιλελεύθερους και αντιδημοκρατικούς. Οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων αναιρούν τον ίδιο το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγούν σε μία αναπότρεπτη υποταγή στο εγχώριο και ξένο κατεστημένο, το οποίο πλέον «αναπόφευκτα» θα υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα, εδώ και αρκετό καιρό, στην ουσία δεν λειτουργεί. Κρίσιμες αποφάσεις, που καθορίζουν την πορεία της χώρας και του λαού για τις επόμενες δεκαετίες πάρθηκαν, όχι απλά χωρίς να αποφασιστούν στα αρμόδια όργανα (ΠΓ, ΚΕ, τυχόν Συνέδριο), αλλά ακόμη και εν αγνοία τους. Ακόμη και η απόφαση για τις πρόσφατες εκλογές (που οδηγεί αναμφίβολα σε διάσπαση του κόμματος) λήφθηκε από έναν κλειστό κύκλο, χωρίς καμία εκ των προτέρων ενημέρωση των οργάνων του κόμματος.

Θεωρούμε πως δεν έχουμε καμία θέση πλέον σε ένα κόμμα που υποτάχθηκε στα κελεύσματα του εγχώριου κατεστημμένου, αλλά και των ξένων επικυρίαρχων. Πολλώ δεν μάλλον όταν τα όργανα του δεν συμμετέχουν καν στην διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής, αλλά διαδραματίζουν έναν διακοσμητικό ρόλο, σε ένα κόμμα που ρέπει προς το μνημονιακό βοναπαρτισμό.
Εν τούτοις, δεν θεωρούμε ότι η αποστράτευση είναι η κατάλληλη λύση, όσο μεγάλη και αν είναι η απογοήτευση. Ως Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς, θεωρούμε ότι το τρίτο Μνημόνιο θα είναι σαρωτικό και ως εκ τούτου επιβάλλεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να καταργηθεί μαζί με τα δύο προηγούμενα. Ο αγώνας ενάντια στα κοινωνιοκτόνα Μνημόνια και στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση είναι αναγκαίος και εκείνον θα υπηρετήσουμε και σε κινηματικό και σε πολιτικό επίπεδο, μέσω ενός νέου μεγάλου δημοκρατικού, αντιμνημονιακού πόλου, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία λαϊκή ενότητα για την κατεδάφιση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Προσδοκούμε στην συμπαράσταση των συνδικαλιστικών κινημάτων των ευρωπαϊκών λαών στον αγώνα μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε προοδευτική κατεύθυνση και για την πολιτική χειραφέτηση από τους αντιδραστικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ως εκ τούτου, την απόφαση μας θα κοινοποιήσουμε σε όλες εκείνες τις δυνάμεις στη Γαλλία, που στάθηκαν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια στους κοινούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα, το νεοφιλελευθερισμό και την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας.

Αποστολίδου Ελένη (μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Γούλας Βαγγέλης (συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Γρηγοριάδου Λένα (μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Κοζαδίνος Μανώλης (μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Κυριακίδης Πάρης (μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Νεστορίδης Νέστορας (αναπληρωτής συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Παπαγεωργίου Χρύσσα (μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)
Παπαδομιχελάκη Αλίκη (μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου