Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΩΤΗ, ΚΑΠΕΛΕΡΗ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Μια βαθιά υποκριτική οσμή αποπνέει η υπόθεση της περίφημης λίστας με τις μαύρες καταθέσεις των Ελλήνων μεγιστάνων στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο παράρτημα της Γενεύης τηςHSBC. Όλη η βρωμιά του σύγχρονου καπιταλισμούβγαίνει με αυτήν την υπόθεση στην επιφάνεια. Κατ’ αρχάς, ο Φαλτσιάνι που αποκάλυψε τις βρώμικες λίστες των καταθετών σε διάφορες χώρες, μια εκ των οποίων έφθασε μέσω της γνωστής Λαγκάρντ, τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, στην Ελλάδα, ανταμείφθηκε με το κλείσιμό του στη φυλακή.
Από την άλλη οι λίστες Φαλτσιάνι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της σύγχρονης καπιταλιστικής απάτης και εγκληματικότητας.
Η Ελβετία θεωρείται σύγχρονη και ιδιαίτερα αναπτυγμένη, πολιτισμένη χώρα, στην οποία ηδημοκρατία ανθεί, η εντιμότητα διαπερνά τις οικονομικές δραστηριότητες, ενώ οι θεσμοί της λειτουργούν θαυμάσια.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος απ’ αυτήν τη μισή και άκρως απατηλή εικόνα.
Η Ελβετία πρώτα απ’ όλα και κυρίως είναι η στέγη του μαύρου αφορολόγητου χρήματος, οι τράπεζέςτης είναι το μεγάλο πλυντήριο για τα προϊόντα του απανταχού και κάθε μορφής εγκλήματος, ενώ η νομοθεσία της καλύπτει απολύτως το απόρρητο των απατεώνων με τις γραβάτες και οι θυρίδες της είναι γεμάτες με πολύτιμα μέταλλα.
Μικρές Ελβετίες υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και σε ορισμένες, όπως στη Βρετανία και την Ισπανία, είναι απόλυτα θεσμοθετημένες.
Γιατί ο αναπτυγμένος καπιταλισμός όχι μόνο ανέχεται αλλά και καλύπτει και νομιμοποιεί αυτά τανοσηρά φαινόμενα;
Γιατί το μαύρο, κάθε λογής, χρήμα και ο εγκληματικός πλούτος είναι η ίδια η ουσία τουκαπιταλισμού. Ο δίδυμος εαυτός του και πυλώνας του. Ο ένας πυλώνας είναι η κανονική εκμετάλλευσητων εργαζομένων με την αδιάκοπη απόσπαση υπεραξίας στους χώρους εργασίας, ο άλλος πυλώνας είναι η κανονική κλοπή που παίρνει τη μορφή της φοροκλοπής έως του αδίστακτου εγκλήματος όποιο όνομα και αν έχει αυτό από τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο, την πορνεία, τον εκβιασμό και το φόνο!
Γι’ αυτό εντυπωσιάζεται κανείς με την τροπή που παίρνει η υπόθεση της λίστας Φαλτσιάνι στη χώρα μας.
Κανείς δεν μιλάει για το «φορολογικό παράδεισο» της Ελβετίας και γενικότερα για τη νομιμοποίηση του εγκληματικού χρήματος στην καρδιά της Ευρώπης.
Αντίθετα, εγκωμιάζουμε το γεγονός ότι η λίστα με τις καταθέσεις έφθασε στην Ελλάδα, ενώ σε μια σειρά άλλες χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, οι ανάλογες λίστες απέφεραν έσοδα.
Το ότι αυτές οι λίστες με καταθέσεις είναι μόνο κόκκοι στην έρημο της ληστείας, ουδόλως μας ενοχλεί.
Βεβαίως, το πρόβλημα με την Ελλάδα ξεπερνάει και αυτήν την «υποκριτική στάση» που απέφερε, έστω ως άλλοθι, κάποια έσοδα στις άλλες χώρες.
Εδώ η λίστα από τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ (Καπελέρη, Διώτη κλπ) και από τους πολιτικά υπεύθυνους Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο, Λ. Παπαδήμο, Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα κλπ καταχωνιάστηκε βαθιά και θεωρήθηκε «προσωπικό δεδομένο»!
Η υποκρισία, αν κυριαρχεί σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη, στην Ελλάδα περισσεύει.
Δεν πρέπει να τελειώνουμε μόνο με τις ελληνικές υπερβολές αλλά και το σύστημα που έχει ως κανόνα την εκμετάλλευση και τη ληστεία.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ!
Γερμανία: 2,5 δις. Γαλλία 1,1 δις. Ιταλία 570 εκατ. Ισπανία 6 δις. Αυτά είναι τα ποσά που άντλησαν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μέσα από την αξιοποίηση της περιβόητης λίστας Φαλσιάνι. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για τη συλλογή επιπλέον φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με την Ελλάδα, οι επίσημες αρχές της οποίας εδώ και 20 μήνες «παίζουν την κολοκυθιά» με τα ονόματα 2.000 φερόμενων ως Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Είναι τέτοιος ο αντίκτυπος από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν ώστε τις τελευταίες ώρες δημιουργούνται έντονες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αποχώρηση Ραγκούση.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC, «σηκώνει» τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία 130.000 καταθετών της τράπεζας στη Γενεύη τα οποία αποκαλύπτει στις ενδιαφερόμενες χώρες το Μάρτιο του 2009.
'Εκτοτε, οι γαλλικές αρχές δρομολόγησαν εξελίξεις οι οποίες ώθησαν περισσότερους από 4.000 Γάλλους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες οι οποίες αφορούσαν καταθέσεις τους στην Ελβετία, με αποτέλεσμα να αντληθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 1,1 δις.
Αντίστοιχα, μετά την αξιοποίηση στοιχείων που αφορούσαν σχεδόν 7.000 καταθέτες, οι ιταλικές αρχές διασφάλισαν 570 εκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, η λίστα Φαλσιανί απέδωσε τουλάχιστον 6 δις ευρώ. Ακόμη και η Γερμανία ενίσχυσε περαιτέρω τα δημόσια ταμεία της με περισσότερα από 2,5 δις.
Ανάμεσα στους έχοντες των παραπάνω χωρών οι οποίοι αναγκάστηκαν να
βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ήταν επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού βίου.
ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ
Το μέρος της περιβόητης λίστας το οποίο αφορούσε στην Ελλάδα έφτασε το Δεκέμβριο του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δια χειρός της ομολόγου του, σημερινής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε κατάσταση μόλις με 20 ονόματα από τα περίπου 2.000 στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και τον Ιούνιο του 2011, προτού αντικατασταθεί στο υπουργείο, παραδίδει στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα.
Ο κ. Διώτης χαρακτηρίζει άτυπο, ως προϊόν υποκλοπής, το ηλεκτρονικό αρχείο και αποφαίνεται ότι γι' αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ενημερώνει σχετικά και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο τελευταίος, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η λίστα δεν είχε φτάσει στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Σ.Στασινόπουλο, το Σεπτέμβριο του 2012 θυμήθηκε να δώσει το υλικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κοινοποιοεί το αρχείο στον κ. Στασινόπουλο, ο οποίος το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ 10 ΟΝΟΜΑΤΑ!
«Δεν μου παραδόθηκε καμία λίστα Λαγκάρντ» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπου κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις λίστες ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καπελέρη, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε στα τέλη του 2010 με αρχές 2011 «ατύπως» λίστα με δέκα ονόματα, στην οποία όμως δεν περιλαμβανόταν κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσωπο που να λέει παρέδωσα στον Καπελέρη λίστα. Μου παραδόθηκαν δέκα ονόματα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσω το προφίλ τους. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του μικρού αριθμού προσώπων, που εμπιστευτικώς και ατύπως μου παραδόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκαν πίσω στον υπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν, αλλά και κανένας οικονομικός παράγων που είναι στα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπήρχε στη λίστα. Τώρα για τα περαιτέρω δεν ξέρω. Από ό,τι θυμάμαι, από τα δέκα άτομα που επιλέχθηκαν, πιστεύω επειδή είχαν υψηλά ποσά σε καταθέσεις, δεν αφορούσαν την τελευταία δεκαετία, αλλά πριν από αυτήν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη λίστα και τον έλεγχο που έγινε και αν έγινε, ο Γιάννης Καπελέρης επέμεινε ότι ερεύνησε μόνο το οικονομικό προφίλ τους.
«Εγώ κοίταξα το προφίλ τους και τα αποτελέσματα τα έδωσα στον υπουργό. Ειλικρινά δεν θυμάμαι αν ήταν περί τα τέλη 2010 ή αρχές 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε και ατύπως μου έδωσε τα ονόματα σε ένα χαρτί. Δέκα θυμάμαι ότι ήταν. Ατύπως μου παραδόθηκαν, ατύπως επεστράφησαν. Δεν πήρα εντολή να τα ελέγξω. Το προφίλ τους ερεύνησα. Δεν μου δόθηκαν για να τα ελέγξω. Δεν έκανα έλεγχο. Εγώ έρευνα έκανα για το προφίλ τους. Δεν την παρέδωσα σε υπαλλήλους. Εγώ είχα τη δυνατότητα να μπω στο σύστημα και να δω ποιο είναι το οικονομικό προφίλ, τι ποσά δηλώνει στην εφορία», σημείωσε.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιβεβαίωσε ότι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ««λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου, όπως είπε, να συσταθεί ειδική επιτροπή για να τη διερευνήσει, ωστόσο αυτή η επιτροπή δεν έγινε.
ΔΙΩΤΗΣ: ΠΗΡΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΤΗΝ ΕΙΔΑ, ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!
Δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ, ατύπως παρέλαβα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, και ατύπως παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο το "στικάκι" με τη λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Κανένα πολιτικό πρόσωπο στη λίστα» υποστήριξε και ο Γιάννης Καπελέρης, επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Διαβάστε επίσης: Τον Διώτη «κάρφωσε» ο Βενιζέλος για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ιωάννης Διώτης συνοπτικά ανέφερε ότι ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έρευνα, ενώ σημείωσε πως αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. «Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σσ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλλου, μου παρέδωσε ένα "στικ". Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών», τόνισε.
Ο Ιωάννης Διώτης σημείωσε πως «όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».
«Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. Το "στικάκι" που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».
Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος σε έρευνα ανέφερε πως δεν μπορούσε να το κάνει γιατί το υλικό ήταν παράνομο. «Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος να το χρησιμοποιήσω ως βάση έρευνας, θα το έκανα», πρόσθεσε.
«Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο» είπε.
Για την λίστα Λαγκάρτ αναμένεται να καταθέσει και ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΑΛΟΥΜ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΔΙΩΤΗ!
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ!
«Τώρα μία μόνο είναι η λύση, το υλικό αυτό που είναι στο ΣΔΟΕ χάρη σε εμένα να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφερόμενος στη «λίστα Λαγκάρντ».
«Όταν θα φτάσει η λίστα στην Επιτροπή, τότε όλοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει να δημαγωγούν, να συνομωσιολογούν και χυδαιολογούν εις βάρος μάλιστα αυτού που έχει διασώσει το κύρος της πολιτείας στέλνοντας τη λίστα στον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε επίσης στα όσα υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα.
Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα ατύπως από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την παρέδωσε, ατύπως επίσης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα» είπε ο κ. Διώτης, προσθέτοντας: «Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την απορία τι έκανε επί εβδομάδες ο κ. Διώτης, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Η λίστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει πρωτογενές υλικό από το οποίο μία υπηρεσία όπως ο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες.
«Ο κ. Διώτης ήταν επί χρόνια ο εισαγγελέας ο αρμόδιος για την τρομοκρατία, το κατ' εξοχήν έμπειρο πρόσωπο στο να αξιοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι ανεπίσημες, αλλά οδηγούν στο να θεμελιωθεί μια επίσημη και νόμιμη κατηγορία» επισήμανε.
«Ο κ. Διώτης παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για να την αξιοποιήσει» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει «δεν έχω κρατήσει αντίγραφο, δεν έχω το υλικό».
Ερωτηθείς εάν έδωσε εντολή για την αξιοποίηση της λίστας στον κ. Διώτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ρώτησε «άπειρες φορές» τον κ. Διώτη και όλες τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου αν προχωρούν τα καθήκοντά τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε δε ότι συνεχώς, επί υπουργίας του, ρωτούσε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για το πώς προχωρούν τις υποθέσεις τους σχετικά με τη φοροδιαφυγή.
«Η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Κάποιοι, ως έτοιμοι από καιρό, δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη, με το παρελθόν, με τις ευθύνες» είπε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: «Τι έγινε την εποχή που ήτανε ο κ. Παπακωσταντίνου υπουργός; Λες και ο κ. Παπακωσταντίνου δεν είχε άλλους υπουργούς, δεν είχε κυβερνητική επιτροπή και επιτελείο κυβερνητικό και εκεί δεν είχαν τεθεί τα θέματα της φοροδιαφυγής. Τότε λυπάμαι πραγματικά. Εμείς θα αντέξουμε»
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την είχε στα χέρια του και έκανε αξιολόγηση επτά μήνες και ο κ. Διώτης άλλους δύο, πριν έλθει σε εμένα. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι μετά από 9 μήνες ό,τι μπορούσε να μάθει η πολιτεία από αυτή τη λίστα το έμαθε;» σημείωσε.
«Όταν αντιλήφθηκα πως καμία υπηρεσία δεν είχε το υλικό στο αρχείο της, το έστειλα αμέσως στον Πρωθυπουργό» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος.
«Είναι πολιτική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως 'κάναμε εκλογές με το υλικό αυτό στο συρτάρι του Βενιζέλου'» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η παράταξη υφίσταται μια συντονισμένη επίθεση και πρέπει να σταθεί όρθια», συμπληρώνοντας ότι η επίθεση στρέφεται επίσης κατά της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.
Αρνητικά απάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.
«Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται όπως πληροφορούμαστε τώρα, σε τηλεοπτικό δελτίο ότι σε τακτά διαστήματα σας ενοχλούσε σε ότι αφορούσε την πορεία των ερευνών. Ξανασυζητήθηκε το ζήτημα του ηλεκτρονικού αρχείου;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Όχι ποτέ», απάντησε ο κ. Διώτης.
«Από πλευράς σας ποιος ήταν ο λόγος που δεν ξανασυζήτηθηκε το ζήτημα;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Διώτης απάντησε: «Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Δεν ετέθη...»
«Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;» ρώτησε πάλι η βουλευτής λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Διώτη: «Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις».
Από την άλλη οι λίστες Φαλτσιάνι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της σύγχρονης καπιταλιστικής απάτης και εγκληματικότητας.
Η Ελβετία θεωρείται σύγχρονη και ιδιαίτερα αναπτυγμένη, πολιτισμένη χώρα, στην οποία ηδημοκρατία ανθεί, η εντιμότητα διαπερνά τις οικονομικές δραστηριότητες, ενώ οι θεσμοί της λειτουργούν θαυμάσια.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος απ’ αυτήν τη μισή και άκρως απατηλή εικόνα.
Η Ελβετία πρώτα απ’ όλα και κυρίως είναι η στέγη του μαύρου αφορολόγητου χρήματος, οι τράπεζέςτης είναι το μεγάλο πλυντήριο για τα προϊόντα του απανταχού και κάθε μορφής εγκλήματος, ενώ η νομοθεσία της καλύπτει απολύτως το απόρρητο των απατεώνων με τις γραβάτες και οι θυρίδες της είναι γεμάτες με πολύτιμα μέταλλα.
Μικρές Ελβετίες υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και σε ορισμένες, όπως στη Βρετανία και την Ισπανία, είναι απόλυτα θεσμοθετημένες.
Γιατί ο αναπτυγμένος καπιταλισμός όχι μόνο ανέχεται αλλά και καλύπτει και νομιμοποιεί αυτά τανοσηρά φαινόμενα;
Γιατί το μαύρο, κάθε λογής, χρήμα και ο εγκληματικός πλούτος είναι η ίδια η ουσία τουκαπιταλισμού. Ο δίδυμος εαυτός του και πυλώνας του. Ο ένας πυλώνας είναι η κανονική εκμετάλλευσητων εργαζομένων με την αδιάκοπη απόσπαση υπεραξίας στους χώρους εργασίας, ο άλλος πυλώνας είναι η κανονική κλοπή που παίρνει τη μορφή της φοροκλοπής έως του αδίστακτου εγκλήματος όποιο όνομα και αν έχει αυτό από τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο, την πορνεία, τον εκβιασμό και το φόνο!
Γι’ αυτό εντυπωσιάζεται κανείς με την τροπή που παίρνει η υπόθεση της λίστας Φαλτσιάνι στη χώρα μας.
Κανείς δεν μιλάει για το «φορολογικό παράδεισο» της Ελβετίας και γενικότερα για τη νομιμοποίηση του εγκληματικού χρήματος στην καρδιά της Ευρώπης.
Αντίθετα, εγκωμιάζουμε το γεγονός ότι η λίστα με τις καταθέσεις έφθασε στην Ελλάδα, ενώ σε μια σειρά άλλες χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, οι ανάλογες λίστες απέφεραν έσοδα.
Το ότι αυτές οι λίστες με καταθέσεις είναι μόνο κόκκοι στην έρημο της ληστείας, ουδόλως μας ενοχλεί.
Βεβαίως, το πρόβλημα με την Ελλάδα ξεπερνάει και αυτήν την «υποκριτική στάση» που απέφερε, έστω ως άλλοθι, κάποια έσοδα στις άλλες χώρες.
Εδώ η λίστα από τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ (Καπελέρη, Διώτη κλπ) και από τους πολιτικά υπεύθυνους Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο, Λ. Παπαδήμο, Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα κλπ καταχωνιάστηκε βαθιά και θεωρήθηκε «προσωπικό δεδομένο»!
Η υποκρισία, αν κυριαρχεί σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη, στην Ελλάδα περισσεύει.
Δεν πρέπει να τελειώνουμε μόνο με τις ελληνικές υπερβολές αλλά και το σύστημα που έχει ως κανόνα την εκμετάλλευση και τη ληστεία.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ!
Γερμανία: 2,5 δις. Γαλλία 1,1 δις. Ιταλία 570 εκατ. Ισπανία 6 δις. Αυτά είναι τα ποσά που άντλησαν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μέσα από την αξιοποίηση της περιβόητης λίστας Φαλσιάνι. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για τη συλλογή επιπλέον φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με την Ελλάδα, οι επίσημες αρχές της οποίας εδώ και 20 μήνες «παίζουν την κολοκυθιά» με τα ονόματα 2.000 φερόμενων ως Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Είναι τέτοιος ο αντίκτυπος από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν ώστε τις τελευταίες ώρες δημιουργούνται έντονες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αποχώρηση Ραγκούση.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC, «σηκώνει» τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία 130.000 καταθετών της τράπεζας στη Γενεύη τα οποία αποκαλύπτει στις ενδιαφερόμενες χώρες το Μάρτιο του 2009.
'Εκτοτε, οι γαλλικές αρχές δρομολόγησαν εξελίξεις οι οποίες ώθησαν περισσότερους από 4.000 Γάλλους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες οι οποίες αφορούσαν καταθέσεις τους στην Ελβετία, με αποτέλεσμα να αντληθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 1,1 δις.
Αντίστοιχα, μετά την αξιοποίηση στοιχείων που αφορούσαν σχεδόν 7.000 καταθέτες, οι ιταλικές αρχές διασφάλισαν 570 εκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, η λίστα Φαλσιανί απέδωσε τουλάχιστον 6 δις ευρώ. Ακόμη και η Γερμανία ενίσχυσε περαιτέρω τα δημόσια ταμεία της με περισσότερα από 2,5 δις.
Ανάμεσα στους έχοντες των παραπάνω χωρών οι οποίοι αναγκάστηκαν να
βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ήταν επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού βίου.
ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ
Το μέρος της περιβόητης λίστας το οποίο αφορούσε στην Ελλάδα έφτασε το Δεκέμβριο του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δια χειρός της ομολόγου του, σημερινής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε κατάσταση μόλις με 20 ονόματα από τα περίπου 2.000 στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και τον Ιούνιο του 2011, προτού αντικατασταθεί στο υπουργείο, παραδίδει στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα.
Ο κ. Διώτης χαρακτηρίζει άτυπο, ως προϊόν υποκλοπής, το ηλεκτρονικό αρχείο και αποφαίνεται ότι γι' αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ενημερώνει σχετικά και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο τελευταίος, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η λίστα δεν είχε φτάσει στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Σ.Στασινόπουλο, το Σεπτέμβριο του 2012 θυμήθηκε να δώσει το υλικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κοινοποιοεί το αρχείο στον κ. Στασινόπουλο, ο οποίος το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ 10 ΟΝΟΜΑΤΑ!
«Δεν μου παραδόθηκε καμία λίστα Λαγκάρντ» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπου κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις λίστες ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καπελέρη, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε στα τέλη του 2010 με αρχές 2011 «ατύπως» λίστα με δέκα ονόματα, στην οποία όμως δεν περιλαμβανόταν κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσωπο που να λέει παρέδωσα στον Καπελέρη λίστα. Μου παραδόθηκαν δέκα ονόματα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσω το προφίλ τους. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του μικρού αριθμού προσώπων, που εμπιστευτικώς και ατύπως μου παραδόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκαν πίσω στον υπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν, αλλά και κανένας οικονομικός παράγων που είναι στα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπήρχε στη λίστα. Τώρα για τα περαιτέρω δεν ξέρω. Από ό,τι θυμάμαι, από τα δέκα άτομα που επιλέχθηκαν, πιστεύω επειδή είχαν υψηλά ποσά σε καταθέσεις, δεν αφορούσαν την τελευταία δεκαετία, αλλά πριν από αυτήν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη λίστα και τον έλεγχο που έγινε και αν έγινε, ο Γιάννης Καπελέρης επέμεινε ότι ερεύνησε μόνο το οικονομικό προφίλ τους.
«Εγώ κοίταξα το προφίλ τους και τα αποτελέσματα τα έδωσα στον υπουργό. Ειλικρινά δεν θυμάμαι αν ήταν περί τα τέλη 2010 ή αρχές 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε και ατύπως μου έδωσε τα ονόματα σε ένα χαρτί. Δέκα θυμάμαι ότι ήταν. Ατύπως μου παραδόθηκαν, ατύπως επεστράφησαν. Δεν πήρα εντολή να τα ελέγξω. Το προφίλ τους ερεύνησα. Δεν μου δόθηκαν για να τα ελέγξω. Δεν έκανα έλεγχο. Εγώ έρευνα έκανα για το προφίλ τους. Δεν την παρέδωσα σε υπαλλήλους. Εγώ είχα τη δυνατότητα να μπω στο σύστημα και να δω ποιο είναι το οικονομικό προφίλ, τι ποσά δηλώνει στην εφορία», σημείωσε.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιβεβαίωσε ότι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ««λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου, όπως είπε, να συσταθεί ειδική επιτροπή για να τη διερευνήσει, ωστόσο αυτή η επιτροπή δεν έγινε.
ΔΙΩΤΗΣ: ΠΗΡΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΤΗΝ ΕΙΔΑ, ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!
Δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ, ατύπως παρέλαβα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, και ατύπως παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο το "στικάκι" με τη λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Κανένα πολιτικό πρόσωπο στη λίστα» υποστήριξε και ο Γιάννης Καπελέρης, επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Διαβάστε επίσης: Τον Διώτη «κάρφωσε» ο Βενιζέλος για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ιωάννης Διώτης συνοπτικά ανέφερε ότι ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έρευνα, ενώ σημείωσε πως αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. «Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σσ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλλου, μου παρέδωσε ένα "στικ". Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών», τόνισε.
Ο Ιωάννης Διώτης σημείωσε πως «όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».
«Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. Το "στικάκι" που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».
Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος σε έρευνα ανέφερε πως δεν μπορούσε να το κάνει γιατί το υλικό ήταν παράνομο. «Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος να το χρησιμοποιήσω ως βάση έρευνας, θα το έκανα», πρόσθεσε.
«Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο» είπε.
Για την λίστα Λαγκάρτ αναμένεται να καταθέσει και ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΑΛΟΥΜ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΔΙΩΤΗ!
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ!
«Τώρα μία μόνο είναι η λύση, το υλικό αυτό που είναι στο ΣΔΟΕ χάρη σε εμένα να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφερόμενος στη «λίστα Λαγκάρντ».
«Όταν θα φτάσει η λίστα στην Επιτροπή, τότε όλοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει να δημαγωγούν, να συνομωσιολογούν και χυδαιολογούν εις βάρος μάλιστα αυτού που έχει διασώσει το κύρος της πολιτείας στέλνοντας τη λίστα στον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε επίσης στα όσα υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα.
Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα ατύπως από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την παρέδωσε, ατύπως επίσης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα» είπε ο κ. Διώτης, προσθέτοντας: «Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την απορία τι έκανε επί εβδομάδες ο κ. Διώτης, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Η λίστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει πρωτογενές υλικό από το οποίο μία υπηρεσία όπως ο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες.
«Ο κ. Διώτης ήταν επί χρόνια ο εισαγγελέας ο αρμόδιος για την τρομοκρατία, το κατ' εξοχήν έμπειρο πρόσωπο στο να αξιοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι ανεπίσημες, αλλά οδηγούν στο να θεμελιωθεί μια επίσημη και νόμιμη κατηγορία» επισήμανε.
«Ο κ. Διώτης παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για να την αξιοποιήσει» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει «δεν έχω κρατήσει αντίγραφο, δεν έχω το υλικό».
Ερωτηθείς εάν έδωσε εντολή για την αξιοποίηση της λίστας στον κ. Διώτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ρώτησε «άπειρες φορές» τον κ. Διώτη και όλες τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου αν προχωρούν τα καθήκοντά τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε δε ότι συνεχώς, επί υπουργίας του, ρωτούσε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για το πώς προχωρούν τις υποθέσεις τους σχετικά με τη φοροδιαφυγή.
«Η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Κάποιοι, ως έτοιμοι από καιρό, δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη, με το παρελθόν, με τις ευθύνες» είπε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: «Τι έγινε την εποχή που ήτανε ο κ. Παπακωσταντίνου υπουργός; Λες και ο κ. Παπακωσταντίνου δεν είχε άλλους υπουργούς, δεν είχε κυβερνητική επιτροπή και επιτελείο κυβερνητικό και εκεί δεν είχαν τεθεί τα θέματα της φοροδιαφυγής. Τότε λυπάμαι πραγματικά. Εμείς θα αντέξουμε»
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την είχε στα χέρια του και έκανε αξιολόγηση επτά μήνες και ο κ. Διώτης άλλους δύο, πριν έλθει σε εμένα. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι μετά από 9 μήνες ό,τι μπορούσε να μάθει η πολιτεία από αυτή τη λίστα το έμαθε;» σημείωσε.
«Όταν αντιλήφθηκα πως καμία υπηρεσία δεν είχε το υλικό στο αρχείο της, το έστειλα αμέσως στον Πρωθυπουργό» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος.
«Είναι πολιτική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως 'κάναμε εκλογές με το υλικό αυτό στο συρτάρι του Βενιζέλου'» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η παράταξη υφίσταται μια συντονισμένη επίθεση και πρέπει να σταθεί όρθια», συμπληρώνοντας ότι η επίθεση στρέφεται επίσης κατά της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.
Αρνητικά απάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.
«Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται όπως πληροφορούμαστε τώρα, σε τηλεοπτικό δελτίο ότι σε τακτά διαστήματα σας ενοχλούσε σε ότι αφορούσε την πορεία των ερευνών. Ξανασυζητήθηκε το ζήτημα του ηλεκτρονικού αρχείου;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Όχι ποτέ», απάντησε ο κ. Διώτης.
«Από πλευράς σας ποιος ήταν ο λόγος που δεν ξανασυζήτηθηκε το ζήτημα;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Διώτης απάντησε: «Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Δεν ετέθη...»
«Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;» ρώτησε πάλι η βουλευτής λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Διώτη: «Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου