Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

! Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ! ΈΔΩΣΑΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ!

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΡΕΛΑ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ! ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ Η ΜΕΡΚΕΛ!  Τη στιγμή που όλα τα κράτη μέλη της  ΕΕ πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν σεπολεμικά σφαγεία σε όλα σχεδόν τα μήκη καιπλάτη του πλανήτη, την ίδια ώρα με μια απόφαση που ξεπερνάει κάθε όριο υποκρισίαςαπονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης σε έναν από τους πιο σκληρούς ιμπεριαλιστικούς και νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς όπως είναι ηΕΕ!Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τις γελοίες πανηγυρικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με ενθουσιασμό έκαναν δεκτή την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι. «Ημέρα χαράς για την Ευρώπη» λέει ο Όλι Ρεν, για «τιμή και ευθύνη» μιλά η γαλλική προεδρία, το ευρώ «αντιπροσωπεύει την ειρήνη» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τη μεταπολεμική συμφιλίωση στην Ευρώπη και ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έμπνευση.

«Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και τιμή για το γεγονός ότι η ΕΕ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ» είπε ο Μ.Σουλτς σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Twitter.

«Η συμφιλίωση είναι αυτό που εκφράζει η ΕΕ. Μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό πρότζεκτ που μπορεί να αντικαταστήσει τον πόλεμο με ειρήνη, το μίσος με αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί «μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζοστο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον «πόλεμο και τους διχασμούς», όπως δήλωσε.

«Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας» τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη ως «τον μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είπε: «Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΕ, η οποία έπαιξε μείζονα ρόλο για την επούλωση των πληγών της Ιστορίας και την προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο».

«Από την αρχή, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μοιράστηκαν κοινές αξίες. Η ΕΕ είναι ένας βασικός και ξεχωριστός εταίρος για το ΝΑΤΟ. Ελπίζω στην περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ μας στρατηγικής συνεργασίας, όπως οι δύο οργανισμοί μας το έχουν προβλέψει, για την προώθηση της ειρήνης, τηςσταθερότητας και της ασφάλειας» επισήμανε ο Ράσμουσεν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Δανίας.

Ο Έλιο Ντι Ρούπο, πρωθυπουργός του Βελγίου, το οποίο είναι η μία από τις έξι ιδρύτριες χώρες της ΕΕ και η πρωτεύουσά του φιλοξενεί την πλειονότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσε υπερήφανος για την απόφαση.

Η τιμή αυτή αποτελεί μια ενθάρρυνση για να προσεγγίσει η Ευρώπη τους πολίτες της αυτήν την περίοδο της κρίσης, σημείωσε ο ίδιος.

«Για να αγαπήσουν την Ευρώπη, οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτήν. Αυτό το βραβείο αποτελεί μια πηγή έμπνευσης προκειμένου να προσεγγίσουμε αυτόν τον σκοπό.Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ξανά (τους πολίτες) να ονειρεύονται και να ελπίζουν» δήλωσε ο Ντι Ρούπο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς, η ΕΕ αντιμετωπίζει τις πιο σημαντικές δοκιμασίες της ύπαρξής της».

Η γαλλική προεδρία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βραβείο Νόμπελ είναι μια «τεράστια τιμή», η οποία, όμως, δεσμεύει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδιώξουν μια «πιο ενωμένη, δίκαιη, δυνατή Ευρώπη που θα προάγει την ειρήνη».

«Μέσω αυτού του βραβείου κάθε Ευρωπαίος μπορεί νιώσει περήφανος που είναι μέλος μιας ένωσης που έχει καταφέρει να φέρει την ειρήνη μεταξύ λαών που για πολύ καιρό συγκρούονταν και να οικοδομήσει μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης» προσθέτει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανταμοιβή σε μια μοναδική ιστορική διαδικασία».

«Εάν είναι να χαιρετίσουμε αυτό το ιστορικό έργο, να το δούμε όχι ως μοντέλο, αλλά ως ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η πολιτική βούληση, δηλαδή το να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις, τότε αυτή η ανταμοιβή είναι ευπρόσδεκτη» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Το ευρώ αντιπροσωπεύει την ιδέα για την Ευρώπη ως μια «κοινότητα ειρήνης», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια απόφαση» να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2012 στην ΕΕ.

«Λέω συχνά ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και ότι οφείλουμε να μην το ξεχνάμε αυτό ακριβώς τις εβδομάδες αυτές ή τους μήνες που εργαζόμαστε για την ενίσχυση του ευρώ. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα γιατί είναι η ιδέα για την Ευρώπη ως μια κοινότητα ειρήνης και αξιών» δήλωσε η καγκελάριος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η βράβευση «αποτελεί ένα κίνητρο και μια δέσμευση ταυτοχρόνως--και για μένα προσωπικά» σημειώνει, επίσης, η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της.

«Παρά τα όποια 'σύννεφα' στην οικονομία της Ευρώπης, η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αυτό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε ευρωπαίο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής ενός συνασπισμού της αριστεράς(διχασμένου στο ευρωπαϊκό ζήτημα) συνεχάρη την ΕΕ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης,αποκλείοντας ξανά μια ένταξη της χώρας του στην Ένωση.


Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα ισχυρό «ηθικό και πολιτικό μήνυμα» που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.


«Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη» τόνισε.


«Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες» πρόσθεσε. «Η Ευρώπη προχωρεί παρά τις κρίσεις. Δεν είναι ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι, αλλά εδραιώνεται» δήλωσε οΖακ Ντελόρ.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαιρέτισε τη βράβευση, λέγοντας: «Είναι σωστό το ότι αναγνωρίζεται και τιμάται αυτή η τεράστια προσπάθεια που επιτεύχθηκε από τους ευρωπαίους και τους ηγέτες τους για την εδραίωση της ειρήνης στην ήπειρο- η οποία ιστορικά επλήγη από τον πόλεμο».


«Η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης (της ΕΕ) αποτελεί ακόμη σαφή ένδειξη προς εκείνους στην Ευρώπη, οι οποίοι επικαλούμενοι δήθεν εθνικά συμφέροντα, θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα,σχετικά με το θέμα.
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

"Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ελίτ και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιοέχουν εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο εναντίων των λαών της Ευρώπης,την περίοδο που ο Ευρώ-ατλαντικός μιλιταριστικός Νατοϊκός παράγοντας εξαπολύει πολέμους, βομβαρδίζει λαούς στην Β. Αφρική και τον Αραβικό κόσμο και προετοιμάζεται να εξαπολύσει και άλλες δολοφονικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό κόλπο ανακοινώνεται η βράβευση της Ε.Ε. με το νόμπελ ειρήνης. Την εποχή που ο άγριος νεοφιλελευθερισμός έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε κοιτίδα των πιοαναχρονιστικών και απάνθρωπων ιδεολογικών δογμάτων, εμβρόντητοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου είναι ανήμποροι να κατανοήσουν το μέγεθος της υποκρισίας της επιτροπής νομπέλ για την Ειρήνη.
Ακόμα δεν έχουν ξεθωριάσει οι εικόνες διάλυσης του εμφύλιου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι βομβαρδισμοί από το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και τα χιλιάδες θύματα, οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ και ισχυρών Ευρωπαϊκών χώρων. Λίγους μήνες μετά την "σομαλοποίηση" της Λιβύης από τα Ευρωπαϊκά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που «επανέφεραν» την δημοκρατία στη πολύπαθη χώρα.
Φαντάζει κακόγουστο αστείο το γεγονός ότι το φετινό Βραβείο νομπέλ ειρήνης δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ακατανόητη από κάθε πολιτική άποψη επιχειρήματα.
Δυστυχώς με την βράβευση αυτή η επιτροπή απονομής του Όσλο δεν έκανε τίποτε άλλο παρά ναπλήξει ανεπανόρθωτα το όποιο κύρος είχε απομείνει στο θεσμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου