Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Κόρινθο

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης που συνδιοργάνωσαν και στήριξαν οι: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών Πάτρας, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Ανοιχτή Συνέλευση Πλατείας «Περιβολάκια», οι Εκπαιδευτικοί εν δράσει (ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κορίνθιας),το Δίκτυο Καθηγητών Κορινθίας και οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κορινθίας, 7μελής επιτροπή (στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Κατριβάνου Βασιλική και Κανελλοπούλου Μαρία, δικηγόρος, γιατρός και μέλη των πρωτοβουλιών τόσο από την Κόρινθο, όσο και από την Πάτρα) επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο μήνες και η οποία διαπίστωσε ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και οι καταγγελίες που πραγματοποιούνται θα οδηγήσουν τη χώρα στην επιβολή προστίμων. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή διαπίστωσε τα έξης:
1. Συνθήκες διαμονής και διαβίωσης
· Ο αριθμός των μεταναστών ανέρχεται περίπου στους 600, οι οποίοι λόγω του αυξημένου αριθμού, διαμένουν σε ασφυκτικά γεμάτους και εξαιρετικά περιορισμένους χώρους κράτησης ( σε 500τμ/200 κρατούμενοι) με αντίστοιχους περιορισμούς, ως προς το χώρο και του ωραρίου προαυλισμού τους, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε τρεις θαλάμους (ανά διακόσοι σε κάθε θάλαμο) για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
· Η επικοινωνία τους με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους είναι προβληματική, λόγω της μη τοποθέτησης καρτοτηλεφώνων στο χώρο και της μη επάρκειας των κινητών τηλεφώνων να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας ενός έγκλειστου ανθρώπου, πόσο μάλλον, αν αυτός βρίσκεται σε ξένη χώρα και δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει απρόσκοπτα από τη στιγμή της σύλληψής του.
· Δεν υπάρχει συνεχής και επαρκής παρουσία διερμηνέων, με συνέπεια η πλειοψηφία των κρατουμένων να μην μπορεί να επικοινωνήσει επαρκώς ακόμη και με τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τη φύλαξή τους.
· Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη είναι προβληματική και ελλιπής. Υπήρξαν άνθρωποι που είχαν άλλα φάρμακα από αυτά που απαιτούσε η πάθησή τους, άνθρωποι με συνταγές φαρμάκων που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν και περιπτώσεις που ήταν φανερό πως έπρεπε να νοσηλεύονται αλλά βρίσκονταν στο Κέντρο Κράτησης.
· Η σίτισή τους είναι, με βάση τις καταγγελίες τους, προβληματική και ανεπαρκής.
· Δεν υπάρχει ζεστό νερό, επαρκή κλινοσκεπάσματα με αποτέλεσμα να κρυολογούν και να ασθενούν καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής.
· Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των θρησκευτικών τους αναγκών.

2. Νομιμοποιητικά Έγγραφα, Νομική Υποστήριξη
· Η πρόσβασή τους σε νομική υποστήριξη είναι ανύπαρκτη, εφόσον, για όσους δε διαθέτουν προσωπικά δικηγόρο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη νομικής μέριμνας με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να αγνοούν βασικά τους δικαιώματα, να παρέρχονται οι ημερομηνίες υποβολής των απαραιτήτων εγγράφων και να παρατείνεται η παραμονή τους στο Κέντρο Κράτησης. Σημειωτέον ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικιοθελούς επιστροφής, αλλά η έλλειψη διμερών και διακρατικών συμφωνιών, αποτέλεσμα της έλλειψης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας, τους εγκλωβίζει σε καθεστώς κράτησης. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνται ακόμη και 12 μήνες χωρίς καμία ενημέρωση και πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσής τους.
· Υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δουν τα παιδιά και τη σύζυγό τους που βρίσκονται στη χώρα μας και οι οποίοι μας εκλιπαρούσαν δείχνοντας φωτογραφίες και έγγραφα να καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε να συναντηθούν με την οικογένειά τους.
· Τέλος όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, είναι εμφανής η ακαταλληλότητα του χώρου να καλύψει τέτοιες ανάγκες και η αδυναμία της αστυνομικής δύναμης να ανταποκριθεί στη λειτουργία του κέντρου με τους όρους υποτυπώδους ανθρώπινης καθημερινότητας, χωρίς μάλιστα και η ίδια να είναι προετοιμασμένη σχετικά με τη λειτουργία τέτοιου είδους κέντρων.

Απαιτούμε άμεσα το κλείσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Κόρινθο, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γιατί προσβάλουν κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα για την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και να συμπράξει, ώστε οι συνθήκες κράτησης των ανθρώπων, που στοιβάζονται στα στρατόπεδα, να βελτιωθούν για όσο καιρό τουλάχιστον αυτά εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Η Επιτροπή κατέθεσε εγγράφως αίτημα προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας για τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής (στην οποία θα συμμετέχουν και γιατρός και δικηγόρος) προκειμένου να υπάρχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Κέντρο Κράτησης, για να ελέγχονται οι συνθήκες κράτησης και να ενημερώνεται και η κοινή γνώμη.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου