Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Guardian: «Βασανιστήρια» στη ΓΑΔΑ καταγγέλουν συλληφθέντες διαδηλωτές

«Ταπείνωση που θυμίζει Άμπου Γκράιμπ», καταγγέλλουν, στoν βρετανικό Guardian, δεκαπέντε άτομα του αντιφασιστικού χώρου, τα οποία συνελήφθησαν στην Αθήνα στη διάρκεια σύγκρουσης με υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής, αναφερόμενα στις συνθήκες κράτησής τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ακόμη 25 διαδηλωτές, συλληφθέντες την επομένη, καθώς διαμαρτύρονταν για την σύλληψη των 15, καταγγέλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους ξυλοδαρμό και εξαναγκασμό σε ξεγύμνωμα ενώπιον αστυνομικών επίσης στη ΓΑΔΑ. Οι αρχικοί 15, συλληφθέντες σε διαδήλωση της 30ης Σεπτεμβρίου, με δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι ξυλοκοπήθηκαν από έναν αστυνομικό, ο οποίος παρακολουθούταν από 5 – 6 συναδέλφους του. Αργότερα, οι 15 καταγγέλλουν πως οι αστυνομικοί τους έφτυσαν, τους «χρησιμοποίησαν σαν τασάκια» επειδή «βρωμούσαν», ενώ τους κράτησαν ξύπνιους όλη νύχτα, στοχεύοντας τα μάτια τους με φακούς και λέιζερ.
Κάποιοι εκ των συλληφθέντων ισχυρίζονται πως οι αστυνομικοί τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα, την ώρα που άλλοι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν με κινητά τηλέφωνα τη σκηνή, απειλώντας ότι θα δώσουν τις διευθύνσεις των διαδηλωτών στη Χρυσή Αυγή .
Συνολικά συνελήφθησαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν «εκτοξεύοντας» σεξουαλικά υπονοούμενα και τραβώντας τα μαλλιά της όταν μετακινήθηκε ώστε να μην καταγραφεί στη βιντεοσκόπηση.
Όλοι οι συλληφθέντες, ανέφεραν ότι στερήθηκαν κάθε πρόσβαση σε νερό και στους δικηγόρους τους για 19 ώρες.
«Με έφτυσαν και μου είπαν ότι θα πεθάνω όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο», σημείωσε ένας συλληφθείς διαδηλωτής, καταγγέλλοντας πως ένας αστυνομικός του άνοιξε τα πόδια και τον κλώτσησε στους όρχεις. Ακόμη, ένας άλλος άνδρας, περιγραφόμενος ως «αιμόφυρτος» από τον Guardian, εξαιτίας πληγής στο κεφάλι και με σπασμένο μπράτσο, υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη μέχρι και το επόμενο πρωί. Ένας άλλος κατήγγειλε χτύπημα στη σπονδυλική στήλη με εργαλείο που προκαλεί ηλεκτροσόκ. «Τα σημάδια καψίματος ήταν ακόμη ορατά», αναφέρει ο Guardian.
«Τα πόδια μου παρέλυσαν για λίγα λεπτά και έπεσα κάτω. Μου έβαλαν χειροπέδες και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν στα πλευρά και στο κεφάλι. Υστερα μου είπαν να σηκωθώ αλλά δεν μπορούσα γι’ αυτό με τράβηξαν από την αλυσίδα. Συνέχισαν να με κλωτσούν και να με γρονθοκοπούν επί πέντε τετράγωνα, μέχρι να φθάσουμε στο περιπολικό», δηλώνει το θύμα.
Οι καταγγέλλοντες ζήτησαν από την εφημερίδα τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους με το φόβο αντιποίνων από τη Χρυσή Αυγή.
Κάποιος από την άλλη, τη δεύτερη ομάδα συλληφθέντων, κατήγγειλε στην έγκυρη εφημερίδα: «Ένας αστυνομικός μας ανάγκασε να γδυθούμε στον διάδρομο, να σκύψουμε και να ανοίξουμε τα οπίσθιά μας μπροστά σε όλους τους παριστάμενους. Εκανε ό,τι ήθελε με μας _ μας χαστούκισε, μας χτύπησε, μας είπε να μην τον κοιτάζουμε. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτε. Μας κράτησε εκεί επί περισσότερες από δυο ώρες. Απαντούσε στο κινητό του και έλεγε: “Είμαι στη δουλειά και τους γ…άω, τους γ…άω καλά”. Τελικά μόνο σε τέσσερις από εμάς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά την σύλληψή μας».
Πάντως, ο εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας, Χρίστος Μανούρας διέψευσε στον «Guardian» όλα τα παραπάνω.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου