Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΗΣ" ΔΕΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, Πάνο Καμένο Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., Φώτη Κουβέλη Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ,Δημήτηρη Κουτσούμπα Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και Πάρη Μουτσινά Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στο νόμ/διο, εφ'όσον γίνει νόμος, για τη κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος.

Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄ αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και τηνιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του και με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στα πλαίσια τηςΒουλής, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανεξάρτητοι παρατηρητές τόνιζαν ως εξαιρετικής σημασίας εξελίξεις τη θετική ανταπόκριση του ΚΚΕστην ιδέα του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΚΚΕ για διεύρυνση του δημοψηφίσματος και με άλλους νόμους.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ με την πρότασή του ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για:

• την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
• την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014.
• την αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν, όμως, ότι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, που ενδεχομένως οδηγήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.2 του Συντάγματος απαιτούνται 120 βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όμως, διαθέτουν μόνο 84 βουλευτές.

Για να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές απαιτούνται και οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και πολλών ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι ίδιοι ανεξάρτητοι κύκλοι της Αριστεράς θεωρούσαν πολύ δύσκολο έως απίθανο , ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ καιανεξάρτητοι βουλευτές να συναινέσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όλους τους νόμους-πακέττο που αφορούν το κοινοτικό καθεστώς για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας, οι οποίοι , μάλιστα, θα ξεκινούν από το 1990, περίπου 25 χρόνια πριν.

Είναι όμως πιθανόν , σχεδόν βέβαιο, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές να αποδεχθούν κάτω και από την πίεση της κοινωνίας, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποκλειστικά για το νομ/διο πουτεμαχίζει και ξεπουλά τη ΔΕΗ και επομένως είναι πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαιον, ότι είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν για αυτό το σκοπό οι απαραίτητοι κατά το Σύνταγμα 120 βουλευτές προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητοι και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ για να συγκεντρωθεί ο περίφημος αριθμός των 120.

Και το ερώτημα είναι τι λέει σε αυτήν την περίπτωση το ΚΚΕ; Θα επιτρέψει να αθροισθούν οι υπογραφές των βουλευτών του μαζί με τους άλλους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων προκειμένου να υπάρξουν οι 120 για δημοψήφισμα, έστω μόνο επί του κρίσιμου νόμου για τη "μικρή" ΔΕΗ, προκειμένου να αποτραπεί ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα της ΔΕΗ;

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι εκτιμούν με βεβαιότητα πως το ΚΚΕ θα κινηθεί θετικά υπέρ της άθροισής για τους 120 έστω και αν αφορά το δημοψήφισμα μόνο τον επίμαχο και άκρως κρίσιμο νόμο για τη μικρή ΔΕΗ.

Από τη λογική του όλα ή τίποτα δεν κερδίζει κανένας και πολύ περισσότερο ο τόπος και ο λαός.


«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ 5 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές με κοινό τους κείμενο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση της ΔΕΗ ζητώντας, παράλληλα, την απόσυρση του νομοσχεδίου ως «απαράδεκτου και εγκληματικού για την κοινωνία και τη χώρα».

Οι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος που προέρχονται από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΑΝΕΛ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται.

Σημειώνουν, ακόμη, ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσφέρουν στους «μνηστήρες της ενέργειας» δομές, ταμείο (κερδοφόρο), πελάτες, αλλά και τις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές (νερό, λιγνίτη), αφήνοντας τους πολίτες έρμαια στις κερδοσκοπικές ορέξεις των «επενδυτών» αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου