Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΛΑ'Ι'ΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ Ο λαϊκός στρατός της Νοβορωσίας μπήκε στο ανατολικό προάστιο Shyrokyne της Μαριούπολης , 10 χιλ από το κέντρο της πόλης .  Δημοσιογραφικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει από το Novoazovsk , πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού τόνισε στο πρακτορείο Interfax ότι το Novoazovsk βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και ότι σύντομα θα απελευθερώσουν και την Μαριούπολη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν ήδη καταλειφθεί σημεία ελέγχου και στα δυτικά όρια της Μαριούπολης.

Σε περίπτωση που ο Λαϊκός Στρατός καταλάβει τη Μαριούπολη θα σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία. Όχι μόνο γιατί η πόλη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό στη περιοχή και έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της Αζοφικής. Αλλά κυρίως γιατί θα δημιουργηθεί ένας «διάδρομος» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Κριμαία.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το πλοίο «Donbass» στο λιμάνι της Μαριούπολης, κατέρριψε μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος, αλλά η πληροφορία ελέγχεται.

3000- 4000 πρώην στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν αιτηθεί άδεια, έχουν ενωθεί με τις δυνάμεις του λαϊκού στρατού. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι υπάρχουν κέντρα εντός της ρωσικής ηγεσίας που έχουν αυτονομηθεί (;)από την επίσημη, κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική των αντιθέσεων αυτών είναι η δήλωση στο Reuters, του μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ela Poliakova: «Όταν ομάδες ανθρώπων, υπό τις εντολές διοικητών, επιβαίνοντας σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, βρίσκονται στο έδαφος άλλης χώρας, διαβαίνοντας τα σύνορα, εγώ το θεωρώ εισβολή».

Η κυβέρνηση του Κιέβου βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο. Διαδηλώσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο. Από τη μία, ακροδεξιών ομάδων που κατηγορούν το στρατό για προδοσία και ζητούν πιο δυναμικές λύσεις και από την άλλη φιλειρηνικών ομάδων, που ζητούν παύση των εχθροπραξιών.
Κλιμακώνοντας τη διπλωματική αντιπαράθεση ο Πρόεδρος της νεοφασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Poroshenko ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν από προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ε.Ε., Geliseyev , ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία», αλλά και την παροχή «ευρείας στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας» στη χώρα του.

Στο ίδιο κλίμα η πρώην πρωθυπουργός Timoshenko κάλεσε τον Poroshenko να επιβάλει, άμεσα, στρατιωτικό νόμο στις περιοχές Donetsk και Lugansk.
Παράλληλα και ο εκπρόσωπος του State Department αναφέρθηκε σε ρωσική εισβολή, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία το πρωί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ , αφού πρώτα πρόβαρε το κουστούμι του Πεταίν, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη».

Η Λιθουανία και η Λεττονία, οι πιο «σταθεροί» σύμμαχοι των ΗΠΑ στη περιοχή, ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα. .
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μια πράξη επιθετικότητας. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevich.

Παράλληλα η Ελβετική Προεδρία συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου τουΟΑΣΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι εξελίξεις τρέχουν. Σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Και η Ουκρανία, για άλλη μια φορά, γίνεται το κέντρο γεγονότων που θα έχουν πανευρωπαϊκές (και όχι μόνο) επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου