Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Κορινθία: Η ιστορική μνήμη στο βωμό της "ανάπτυξης"

"Πρωτοφανή πρόκληση ενάντια στο δημοκρατικό και εθνικό αίσθημα των κορινθίων πολιτών συνιστά η απόρριψη από το Πρωτοδικείο Κορίνθου της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαμε καταθέσει κατά των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΑΒΑΞ για τη βεβήλωση του μνημείου «Νέγρη»", τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας. Το μνημείο "Νέγρη" είχε ανεγερθεί στη μνήμη των εκτελεσθέντων της περιόδου της γερμανικής κατοχής Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας. "Η απόρριψη από το Πρωτοδικείο Κορίνθου της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαμε καταθέσει κατά των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΑΒΑΞ για τη βεβήλωση
του μνημείου «Νέγρη», συνιστά πρωτοφανή πρόκληση ενάντια στο δημοκρατικό και εθνικό αίσθημα των κορινθίων πολιτών –και όχι μόνο-. Το Πρωτοδικείο Κορίνθου υιοθέτησε χωρίς καμία συναίσθηση της προσβολής προς τους συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι, το σύνολο των επιχειρημάτων των δύο εταιρειών.

Οι συνήγοροι των εταιρειών με κυνικό τρόπο ισχυρίστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι το μνημείο δεν αποτελεί καν μνημείο, γιατί δεν έχει επίσημα ανακηρυχθεί ως τέτοιο! Όταν αντιμετώπισαν την οργισμένη αντίδραση όλων όσων παρακολουθούσαμε την ακροαματική διαδικασία, που τους επισημάναμε το αυτονόητο, ότι δηλ. επί 25 και περισσότερα χρόνια το συγκεκριμένο μνημείο είναι συνδεδεμένο άμεσα στη συνείδηση των κορινθίων πολιτών με τη μνήμη και την τιμή που οφείλουμε σε όσους θυσιάστηκαν, άλλαξαν τακτική. Ισχυρίστηκαν ότι δεν θίγεται το ίδιο το μνημείο, αλλά ο περιβάλλων χώρος και ότι σε τελική ανάλυση-και αυτό είναι το ουσιαστικό σημείο της επιχειρηματολογίας τους- η όποια καθυστέρηση στο έργο θα στοιχίσει χρήματα στην εταιρεία και ότι η διαδικασία για την έγκριση της νέας χάραξης του έργου είναι χρονοβόρα και επομένως θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ρήτρες, επειδή θα έχουν υπερβεί τα προκαθορισμένα χρονικά όρια για την παράδοση του έργου. Ο σεβασμός προς την ιστορία και τη μνήμη των πεσόντων δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο των εκπροσώπων των εταιρειών και η όποια επίκλησή του από πλευράς μας προκαλούσε το χλευασμό και τα ειρωνικά σχόλια τους. Κι όμως η δικαστική απόφαση δικαίωσε τις εταιρείες και όχι το αίτημά μας αποδεικνύοντας για άλλη μια αφορά δυστυχώς ότι ο δρόμος για την απονομή του δικαίου και το σεβασμό στην ιστορία και την εθνική αξιοπρέπεια είναι στη χώρα μας ακόμα μακρύς.

Τεράστιες ευθύνες όμως βαραίνουν και το Δήμο Κορινθίων. Η βασική ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι φέρεται να ενέκρινε τη χάραξη του αγωγού και στο συγκεκριμένο σημείο, όπως κατέθεσε ο διευθυντής του έργου της ΔΕΣΦΑ κατά την ακροαματική διαδικασία. Μάλιστα παρουσίασε έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του και φέρεται να τα έχουν υπογράψει οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ντιγκιρλάκης και Μελέτης. Το επιχείρημα αυτό αποτέλεσε, κατά την εκτίμησή μας, και το ισχυρότερο επιχείρημα από την πλευρά των εταιρειών. Επειδή οι κ.κ. Ντιγκιρλάκης και Μελέτης αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό του διευθυντή της ΔΕΣΦΑ (https://www.youtube.com/watch?v=gOPIuVjzuGM0) τους καλούμε άμεσα να καταθέσουν μήνυση για ψευδορκία και παραπλάνηση του δικαστηρίου κατά του εκπροσώπου της εταιρείας για να γίνει εφικτό –εκτός των άλλων- κατ΄ αυτόν τον τρόπο να επανεξεταστεί το αίτημά μας. Όλοι εμείς που παρακολουθήσαμε την ακροαματική διαδικασία είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε ότι πράγματι ο εκπρόσωπος της εταιρείας τούς ανέφερε κατ΄ επανάληψη κατά την κατάθεση του, ως τους εκπροσώπους του Δήμου Κορινθίων που ενέκριναν τη χάραξη του συγκεκριμένου έργου.

Επίσης παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Δημάρχου από τις 11 Ιουλίου (πολύ πριν δηλαδή από τα έργα που έκανε η εταιρεία εντός του μνημείου που έγιναν στις 25 Ιουλίου), ο Δήμος Κορινθίωνδεν κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εταιρειών με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εκτέλεση μέρους του έργου εντός του μνημείου, πριν υποχρεωθούν να σταματήσουν μετά την δυναμική παρέμβαση των πολιτών, που υποχρέωσε και το Δήμο σε δράση.

Και αν δεν καταθέταμε ως πολίτες της Κορινθίας την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 30 Ιουλίου, δεν ξέρουμε αν θα προχωρούσε ο Δήμος σε αντίστοιχα μέτρα.

Επειδή θεωρούμε την απόφαση του Πρωτοδικείου άδικη και ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα θα προχωρήσουμε άμεσα , αφού ενημερωθούμε για το σκεπτικό της απόφασης, σε όποιο πρόσφορο και δικαστικό –και όχι μόνο- μέσο διαθέτουμε προκειμένου να ανατρέψουμε την παραπάνω απόφαση. Καλούμε λοιπόν και το Δήμο να συμπράξει και πάλι αποκαλύπτοντας τις όποιες μεθοδεύσεις έχουν γίνει εκ μέρους των εταιρειών ή όποιων άλλων και είναι σε γνώση του. Καλούμε επίσης όλους τους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες να ενεργοποιηθούμε από κοινού, για να σταματήσουμε τη βάναυση αυτή προσβολή της ιστορίας του τόπου μας. Από τους βουλευτές του Νομού μας και από την Αντιπεριφέρεια δεν περιμένουμε τίποτα. Είναι ξεκάθαρο ότι απέχουν συστηματικά από τους αγώνες της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου