Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Δραματική η αύξηση του δημοσίου χρέους

Γιώργου Βάμβουκα  Η αύξηση του δημοσίου χρέους κατά τη διάρκεια του 2014, σε συνθήκες ύφεσης και αντιπληθωρισμού της εθνικής μας οικονομίας, καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής και το τραγικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί το πολιτικό- κομματικό κατεστημένο της χώρας. Το δικομματικό καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, καταρρέει υπό το βάρος ενός κολοσσιαίου δημοσίου χρέους, προσκολλημένο σε μια ξεπερασμένη από τα γεγονότα εγκληματική μνημονιακή πολιτική, σπέρνοντας φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας.

Τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αντανακλούν την αχαλίνωτη αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 320,4 δις ευρώ (€) τον Μάρτιο του 2014, διογκώθηκε στα 322,4 δις € τον Ιούνιο του 2014.

Η ακόλουθη συλλογιστική αποκαλύπτει την τρομακτική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας. Τον Δεκέμβριο του 2013, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 321,5 δις € ή 176,6% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013/Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, το ονομαστικό ΑΕΠ ελαττώθηκε -3,2%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μεσοσταθμικά, εκτιμάται σε 176,2 δις € τον Ιούνιο του 2014. Άρα, τον Ιούνιο του 2014 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 183,0% (322,4:176,2=183,0%). Δηλαδή, την περίοδο Δεκέμβριος 2013-Ιούνιος 2014, ο λόγος δημόσιο χρέος/ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4 ποσοστιαίες μονάδες (183,0%-176,6%=6,4%).

Πολλές φορές από τις στήλες της Kontranews, έχουμε στείλει το αγωνιώδες μήνυμα προς το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ότι, τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας κατά τη διάρκεια του 2014, παρουσιάζουν οδυνηρή επιδείνωση και επιτακτική είναι η ανάγκη εγκατάλειψης της κτηνώδους μνημονιακής πολιτικής. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος με τη συνδρομή των πρετεντέριδων και των παπαχελάδων, καλλιεργούν εικονικές συνθήκες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο περί ώθησης της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το θράσος και οι γκαιπελικές πρακτικές προπαγάνδας του δικομματικού καθεστώτος, έχουν ξεπεράσει τα όρια και της πιο αρρωστημένης φαντασίας.

Δυστυχώς, η χώρα είναι καταχρεωμένη και άρα τα Δημόσια Οικονομικά χρεοκοπημένα. Χωρίς νέα δάνεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι τράπεζες και ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας. Να σκεφτείτε ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013/Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, ο δανεισμός (πιστωτικά έσοδα) του κράτους από 56,8 εκτοξεύτηκε σε 70,5 δις €. Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, είναι εμφανές ότι έχασαν το λογαριασμό του δημοσίου χρέους. Με μαφιόζικες λογιστικές λοβιτούρες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο νοθεύει το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους, αδιαφορώντας για την συντελούμενη γενοκτονία της ελληνικής κοινωνίας.

Τον Απρίλιο εκτιμούσα το πραγματικό δημόσιο χρέος της χώρας στα 510 δις ευρώ. Σήμερα το εκτιμώ στα 530 δις ευρώ ή 300,8% του ΑΕΠ (530,0/176,2=300,8%). Εκπληκτική είναι η διαπίστωση ότι το 85% αυτού του γιγαντιαίου χρέους, δηλαδή τα 450 περίπου δις €, είναι εξωτερικό δημόσιο χρέος. Είμαι βέβαιος ότι οι “συμφωνίες ανταλλαγής” (swaps) υπερβαίνουν σήμερα τα 100 δις €. Ουδείς γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πιο είναι το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους. Μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να προσδιοριστεί το επίπεδο του συνολικού δημοσίου χρέους.Δυστυχώς, οι αχρείοι μας κατέστρεψαν. Μας έχωσαν στο λάκκο των μνημονίων και αντί το χρέος να μειωθεί, αυξάνεται με ρυθμούς χιονοστιβάδας, συνθλίβοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί στη χώρα μας, η πλατεία Συντάγματος θα γέμιζε κρεμάλες, για τα πολιτικά κτήνη και τους θεσιθήρες που χρεοκόπησαν τη χώρα, μας πέταξαν στο βάραθρο των μνημονίων, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και έβαλαν την πατρίδα σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου